Nieuws

Pellets versus gas en stookolie: de inhaalrace is begonnen

09 november 2021
pellets houtpellets

De pellets zijn het slachtoffer van hun succes. Hun prijs stijgt en soms worden de leveringstermijnen langer. Maar pellets blijven beschikbaar en interessant in vergelijking met andere brandstoffen. Gas, stookolie, pellets en elektriciteit: via ons energieplatform kun je ze allemaal aankopen tegen gunstige voorwaarden.

In ons nieuwsbericht ”Houtpellets als voordelig alternatief” van half oktober gaven we aan dat je er, als je daar de kans toe hebt, belang bij hebt om je pelletkachel te gebruiken in plaats van jouw stookolie- of gasketel. Reden: het prijsverschil. We wezen toen ook op de opmerkelijke stabiliteit van de pelletprijs in vergelijking meet de prijsschommelingen die de andere brandstoffen ondergaan.

Duurzaam voordeel of niet?

We voegden er toen twee bedenkingen aan toe. Op de schommelingen na volgde de prijs van de pellets, historisch gesproken, wel die van gas en stookolie. En logischerwijs zal een beduidend voordeligere prijs van pellets consumenten aantrekken en een toenemende vraag creëren, met een te verwachten impact op de prijzen. Dat is precies wat zich vandaag voordoet.

Toenemende vraag en prijs

Wees gerust: de prijs van de pellets zit nog niet op het niveau van die van de andere brandstoffen. Maar waar je een maand geleden € 200 betaalde voor een pallet pellets, betaal je vandaag zo’n € 250. En niemand kan voorspellen of de stijging zal aanhouden en tot op welk niveau. Sowieso is het onmogelijk om op voorhand de exacte evolutie van de energieprijzen te kennen. En we hebben ook geen controle over het feit of er een strenge of zachte winter aan komt.

Nog altijd beschikbaar

Je kunt nog altijd pellets vinden. Ook al zorgt de houtexport ervoor dat onze zagerijen minder houtafval tot pellets kunnen verwerken en vermindert dus het aanbod. Tegelijk stijgt de vraag naar pellets sterk. Maar de langere termijnen voor een levering aan huis lijken meer het gevolg van logistieke problemen te zijn dan van een beperkte voorraad. Je kunt soms meerdere weken op je levering moeten wachten als de leverancier slechts een vrachtwagen ter beschikking heeft om zijn klanten te bevoorraden. Maar die termijn bedraagt amper enkele dagen als de leverancier hiervoor een transportfirma kan inschakelen.

Voldoende keuze op ons energieplatform

Welke energie je ook nodig hebt, je kunt altijd terecht op ons energieplatform, waar je je voordeel kunt doen.

Naar ons energieplatform