Nieuws

Oplaadbare batterijen: beter voor de planeet én je portemonnee

Ikea heeft aangekondigd dat binnen een jaar haar gele batterijen - de alkaline, niet-oplaadbare batterijen - uit de rekken zullen verdwijnen en dus niet meer verkocht zullen worden. Het doel is duidelijk: het gebruik van oplaadbare batterijen stimuleren, die rendabeler zijn voor de consument en minder schadelijk voor het milieu. Dit is precies wat onze laatste tests hebben aangetoond.

02 oktober 2020

We hebben 29 oplaadbare batterijen getest die beschikbaar zijn op de Belgische markt: 15 AA- (of penlite) batterijen en 14 AAA- (of potlood-) batterijen. We hebben hierbij gezorgd voor een mix tussen grote merken en huismerken.

Uit onze laatste tests blijkt eens te meer dat de meeste oplaadbare batterijen klaar zijn voor gebruik, ook al zijn ze niet 100 % opgeladen, en bovendien snel goedkoper uitkomen dan de niet-oplaadbare exemplaren.

Niet zo duur en voor een lange tijd herbruikbaar

Met zijn prijs van € 1,75/stuk is de oplaadbare batterij die we uitriepen tot Beste Koop in onze laatste test goedkoper dan sommige wegwerpexemplaren (de Beste van de Test in 2020 kostte € 2,83/stuk). Bovendien zal deze oplaadbare batterij nog meer dan 150 keer dienst kunnen doen, terwijl zijn niet-oplaadbare tegenpool dan al vertrokken is voor recyclage. Je hoeft geen wiskundeknobbel te zijn om de rekensom te maken. Ons advies: gaan de batterijen in een van je toestellen minder dan twee maanden mee, dan kies je beter voor oplaadbare batterijen. Zo spaar je al snel tientallen euro's uit.

Vergelijk oplaadbare batterijen