Nieuws

21 % btw op elektriciteit is onredelijk, teken onze petitie!

23 juli 2015
op elektriciteit 21 percent btw

De regering wil niet alleen de btw op elektriciteit verhogen van 6% naar 21%, maar blijkbaar wordt er ook overwogen om deze verhoging niet mee op te nemen in de gezondheidsindex ... en dus zouden de lonen ook niet mee stijgen. Als consument betaalt u dus twee keer deze verhoging! Teken daarom zeker onze petitie.

De regering breekt duidelijk opnieuw haar beloftes uit het regeerakkoord over het behoud van de koopkracht en het prijsgemiddelde in de buurlanden.

België wordt daarmee opnieuw het duurste van de buurlanden, net voor Duitsland.

Elektriciteit is een basisproduct, net zoals fruit of geneesmiddelen, die ook met 6 % btw belast worden. Net daarom moet elektriciteit betaalbaar blijven voor iedereen. En dat is steeds minder het geval.

De btw-stijging naar 21 % op het verbruik van elektriciteit doet een gemiddelde factuur stijgen met enkele honderden euro’s per jaar. En het is niet de enige prijsstijging die al is doorgevoerd of die er nog aankomt.

Daar komt immers nog bij:

  • € 80 (afschaffing van de eerste gratis kWh’s in Vlaanderen)
  • € 20 (de vennootschapsbelasting waar de intercommunales aan werden onderworpen, maar die werd afgewenteld op de consumenten)
  • € 50 (financiering van zonnepanelen in Vlaanderen)

De stijging van de jaarlijkse factuur kan daardoor dus € 250 of meer bedragen voor een gemiddeld gezin. Dat is onaanvaardbaar!

Onderteken onze petitie tegen deze stijgingen en vóór een betaalbare energieprijs.