Nieuws

Nieuwe formules van Electrabel en Luminus: onze analyse

12 april 2016
Nieuwe formules van Electrabel en Luminus

Electrabel en Luminus, de twee grootste spelers op de energiemarkt, wijzigen een deel van hun aanbod. Vooral de tariefformules van Electrabel krijgen een grondige facelift. Luminus voegt een nieuwe formule toe voor gas en elektriciteit: Optifix. Wij namen de nieuwe producten onder de loep.

Bent u benieuwd wat het meest interessante tarief is voor uw persoonlijke situatie?

 • Maak de berekening met onze Koopwijzer gas & elektriciteit en schakel meteen over naar de voordeligste leverancier.
 • Bel met een van onze medewerkers op 02 542 33 86 en krijg gepersonaliseerd advies.

Twee nieuwe formules

Electrabel (sinds kort bekend onder de naam ENGIE Electrabel) verandert zijn aanbod grondig. De formules FixOnline (semi-vast) en Electrabel Green verdwijnen. In de plaats ervan komen de nieuwe formules Direct (variabel, online) en Active (vast, vier jaar, inclusief slimme thermostaat), zowel voor elektriciteit als voor gas. De formules Easy (vast en variabel) en Easy3 (vast, gelanceerd eind 2015) blijven bestaan. Groene formules worden niet meer apart aangeboden, maar bij elk tariefplan hebt u de optie om te kiezen voor 100% groene Belgische stroom waarvoor u een supplement van 0,23 eurocent/kWh betaalt (€ 8 per jaar bij gemiddeld verbruik).

Naast haar vijf bestaande formules brengt Luminus een nieuwe semi-vaste formule op de markt: Optifix, een tariefplan waarbij de energieprijs voor twee jaar gegarandeerd wordt én met digitale facturatie.

Voor wie interessant?

We hebben berekend of de nieuwe formules interessant zijn voor verschillende verbruiksprofielen. Maak gebruik van onze Koopwijzer gas en elektriciteit om voor uw persoonlijke situatie een berekening te maken.

Electrabel Direct

 • Een van de goedkoopste tariefformules voor zowat elk profiel. 
 • Goedkoopste formule voor intensieve verbruikers met exclusief nachttarief in Brussel.
 • Voordelige keuze voor een gemiddeld aardgasverbruik van een gezin dat op aardgas verwarmt.
 • Goedkoopste formule voor aardgas in Brussel op dit moment.

Luminus Optifix

 • Een van de goedkoopste tariefformules voor zowat elk profiel. Voordeel ten opzichte van Electrabel Direct: Optifix is een semi-vaste formule waarvan de energieprijs twee jaar gegarandeerd blijft.
 • Een van de voordeligste formules voor gas: slechts 3 à 4% duurder dan de goedkoopste.

Electrabel Active 4 jaar

 • Niet voordelig voor kleine verbruikers vanwege bijkomende kosten voor slimme thermostaat.
 • Tussen 14 en 19% duurder dan de goedkoopste op de markt. Twijfelachtig of de slimme thermostaat dat verschil kan compenseren.
 • Voor een gezin met een gemiddeld gasverbruik is deze formule 20 à 25% duurder dan de goedkoopste formules.

Aanbod te uitgebreid

Electrabel en Luminus bieden als grootste spelers samen 11 formules voor elektriciteit en 11 voor gas aan. Volgens ons heeft zo’n uitgebreid aanbod geen enkele meerwaarde en compliceert het de vergelijking van tariefformules. Wij zouden liever zien dat elke leverancier zijn aanbod beperkt tot twee formules (bv. een variabele en een vaste).