Nieuws

Nieuwe Electrabel-formule niet interessant

15 januari 2016
nieuwe electrabel formule

Enkele weken geleden stelde Electrabel een nieuw tariefplan voor elektriciteit en gas voor: Easy3. Wij hebben de tarieven vergeleken met de andere formules in de drie gewesten en kwamen tot een duidelijke conclusie: Easy3 is voor geen enkel verbruiksprofiel het voordeligste.

Bent u benieuwd wat voor uw verbruiksprofiel de interessantste leverancier is?

Eind 2015 stelde Electrabel een nieuw tariefplan voor elektriciteit en gas voor: Easy3, een semi-vaste formule voor drie jaar. Easy3 is in principe gelijk aan de bestaande formule Easy Vast op één jaar, maar dan voor een termijn van drie jaar met lagere tarieven per kilowattuur. 

Een formule waarbij de tarieven vastliggen voor drie jaar kan interessant zijn, vooral omdat de consument zijn contract eender wanneer kan opzeggen zonder een verbrekingsvergoeding te moeten betalen. 

Let wel, alleen de energieprijs ligt vast. De andere componenten (nettarieven, heffingen) worden bepaald door de netbeheerders en de overheid, en zijn variabel (daarom spreken we van semi-vaste tarieven).

Easy3: voor geen enkel verbruiksprofiel echt voordelig 

Wij berekenden voor verschillende verbruiksprofielen in welke mate Easy3 interessant is. We stellen vast dat deze formule voor geen enkel verbruikstype echt voordelig is.

  • Voor een gemiddeld elektriciteitsverbruik (3 500 kWh) is de formule in Vlaanderen en Wallonië respectievelijk € 60 en € 70 duurder dan de goedkoopste op de markt, in Brussel € 45. 
  • Voor een gemiddeld aardgasverbruik van een gezin dat op aardgas verwarmt (23 260 kWh) is het nieuwe aanbod van Electrabel evenmin aantrekkelijk. In Vlaanderen betaalt men op jaarbasis € 165 meer dan de goedkoopste formule, in Wallonië € 150 en in Brussel € 125.

Easy3 is een interessanter tarief dan de meeste andere formules die Electrabel aanbiedt, maar blijft hangen in de middenmoot van het totaalklassement. Het moet ook steevast Fixonline, de voordeligere webformule van Electrabel, laten voorgaan.