Nieuws

Netvergoeding voor zonnepanelen: te weinig doordacht

02 maart 2015

Eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen zullen vanaf 1 juli 2015 een netvergoeding  moeten ophoesten: het prosumententarief. Ook al valt het te begrijpen dat zij ooit voor het gebruik van het elektriciteitsnet moeten betalen, toch betreuren wij deze plannen.

In welke mate zijn zonnepanelen nog rendabel? 

  • Ons dossier Zonnepanelen: nog interessant? geeft u het antwoord op deze en vele andere vragen. 

Een problematische maatregel

Het prosumententarief is problematisch, in de eerste plaats omdat het alle fotovoltaïsche installaties treft, ook de bestaande. De eigenaars hebben oorspronkelijk immers op die steun gerekend. Wie sinds 2013 zonnepanelen heeft laten plaatsen in Vlaanderen, kan zijn investering overigens alleen terugverdienen dankzij de terugdraaiende meter. Door het prosumententarief verdwijnt nu 35 tot meer dan 60 % van het voordeel van de terugdraaiende meter, afhankelijk van de oriëntatie van de zonnepanelen en van de netbeheerder.

Bovendien is het prosumententarief een vaste vergoeding die dezelfde is voor alle installaties met een gelijk vermogen. Hij responsabiliseert de eigenaar van zonnepanelen helemaal niet; die heeft er geen baat bij om het gebruik van het net te verminderen door zijn zelf geproduceerde stroom meteen te verbruiken. En de vergoeding houdt geen rekening met minder goed georiënteerde of verouderende installaties die minder gebruik maken van het net.

Voor een afgemeten invoering

Wij zouden daarom willen pleiten voor een invoering die meer geleidelijk en transparanter verloopt, concreet:

  • Het prosumententarief zou alleen mogen gelden voor installaties van zonnepanelen die worden geplaatst na de invoering van die vergoeding.
  • Het voordeel van de terugdraaiende meter zou de eerste jaren behouden moeten blijven, omdat het eenvoudiger is dan steun via groenestroomcertificaten of variabele premies.
  • Voor het gebruik van het net zou men moeten laten betalen op basis van reële metingen. De meter die in twee richtingen draait, zou moeten worden aangemoedigd, zoals in Brussel. De consument weet dan precies hoeveel stroom hij van het net haalt en erop stuurt. Hij kan ook voordeel halen uit zijn inspanningen om de opgewekte stroom zelf te gebruiken. En hij wordt niet bestraft als zijn panelen minder stroom produceren. 
  • De eigenaar van zonnepanelen zou altijd het voordeel van de terugdraaiende meter moeten krijgen op het deel “levering” van zijn elektriciteitsfactuur.