Nieuws

Lagere distributienettarieven voor elektriciteit in Vlaanderen in 2021

23 december 2020
nettarieven elektriciteit aardgas

In Vlaanderen dalen de distributienettarieven voor elektriciteit straks voor het vierde jaar op rij. Toch profiteert niet iedereen mee: in sommige regio’s zal de factuur stijgen. Gezinnen met een exclusief nachtteller zien hun tarief eveneens de hoogte ingaan.

Aan je netbeheerder betaal je distributienettarieven om energie tot bij jou thuis te brengen. Ze maken ongeveer een derde van de elektriciteitsfactuur uit. Goed nieuws: in 2021 zullen die voor elektriciteit in Vlaanderen globaal dalen. De distributienettarieven voor aardgas, die een kwart van de gasfactuur uitmaken, zullen er dan weer licht stijgen.

Vierde daling op rij voor elektriciteit in Vlaanderen

In 2021 zal een gemiddeld gezin 366 euro betalen aan distributienettarieven voor elektriciteit; dat is 16 euro minder dan dit jaar en zelfs 110 euro minder dan in 2017. Voor aardgas zal men gemiddeld 307 euro betalen, of 2 euro meer dan in 2020.

Het prosumententarief - de netvergoeding die bezitters van zonnepanelen met een terugdraaiende teller betalen - wordt ook iets duurder. Er komt gemiddeld 5 % bij zodat je 387 euro verschuldigd bent voor een doorsnee installatie (4,2 kW).

Gaselwest veruit het duurst

Hoewel de distributienettarieven voor elektriciteit globaal zullen dalen, geldt dat niet voor iedereen . De tarieven zijn immers afhankelijk van je netbeheerder.

Inderdaad, terwijl de tarieven van PBE, vooral actief in Vlaams-Brabant, fors zakken (-79 euro), zien we een fikse opstoot bij Intergem (+45 euro), actief in Oost-Vlaanderen, en bij Iveka (+41 euro), in een aantal gemeenten in Antwerpen.

De goedkoopste netbeheerder is Fluvius Limburg (296 euro per jaar). De duurste blijft afgetekend Gaselwest in West-Vlaanderen (475 euro per jaar). Afhankelijk van waar je woont, betaal je voor eenzelfde verbruik en dezelfde dienstverlening dus een verschillend bedrag aan netkosten. Wij vinden het hoog tijd voor een eenheidstarief dat de discriminaties per netgebied wegwerkt.

Gezinnen met exclusief nachtteller betalen meer

Gezinnen met een exclusief nachtteller, die vaak over accumulatieverwarming beschikken, zullen vanaf 2021 iets dieper in de buidel moeten tasten. Dit historische voordeeltarief wordt immers geleidelijk afgebouwd.

Positief is wel dat onze vraag naar een meer geleidelijke afbouw werd ingewilligd. Dit zou over acht jaar in plaats van vier jaar gebeuren, dus tegen 2028. Toch blijven wij van mening dat energie-efficiënte alternatieven voor elektrische verwarming niet voor iedereen technisch of financieel haalbaar zijn en zeker kwetsbare gezinnen extra ondersteuning verdienen. Intussen werden wel verhoogde premies aangekondigd voor de 140 000 gezinnen met een exclusief nachtteller als die investeren in isolatie, hoogrendementsglas of een warmtepomp.

Energietarieven vergelijken

Voor je nettarieven ben je dan wel vastgeklonken aan je netbeheerder, jouw energieleverancier kun je wel zelf kiezen! Het loont de moeite om regelmatig na te gaan of je nog steeds een voordelig tarief betaalt voor het deel “energie” op je factuur.

Daarvoor kun je altijd terecht bij onze koopwijzer.

Naar onze koopwijzer energie

Wil je liever snel naar een podium met de drie meest voordelige contracten worden geloodst door onze digitale assistent, neem dan een kijkje op ons energieplatform.

Naar ons energieplatform