Nieuws

Erg lage aardgas- en stookolietarieven: doe er nu jouw voordeel mee

06 februari 2020
aardgastarieven stookolie aardgas mazout

De zachte winter brengt dubbel goed nieuws voor wie met aardgas verwarmt: een kleiner energieverbruik én lagere tarieven. Tenminste als je het juiste contract kiest. Vergelijk jouw energietarieven zeker met die van andere contracten. Ook voor stookolie zijn de prijzen momenteel heel voordelig.

In december en januari lagen de temperaturen in Ukkel gemiddeld zo’n 2 graden hoger dan normaal en ook het aantal vorstdagen bleef heel beperkt voor deze periode van het jaar. Door de zachte winter moet je de verwarming minder aanzetten, wat dan weer goed nieuws is voor jouw energiefactuur. Leverancier Eneco maakte vorige week bekend dat het aardgasverbruik van zijn particuliere klanten in januari 15 % lager lag dan in een gemiddeld jaar.

Gasprijzen naar recordlaagtes

De aardgasprijzen op de groothandelsmarkten zijn bovendien uitzonderlijk laag voor deze tijd van het jaar, wat zich vertaalt in lagere tarieven voor de consument. Zeker in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen de energieprijzen nog heel hoog stonden in de nasleep van de problemen met de kerncentrales van eind 2018 en de vraag naar gas tegelijk toenam.

Concreet liggen de aardgastarieven deze maand gemiddeld zo’n 30 % lager dan in februari vorig jaar. Voor een gemiddeld jaarverbruik van een gezin dat kookt en verwarmt op aardgas (23 260 kWh), zakt de factuur hierdoor met maar liefst € 245.

Hoe profiteer jij ervan?

Wie over een variabel aardgascontract beschikt, profiteert sowieso van de huidige dalingen van de groothandelsprijzen. Wie over een vast contract beschikt dat al een tijdje geleden werd gesloten, doet er goed aan om zijn tarieven te vergelijken met het huidige marktaanbod. Zeker voor wie eind 2018 - begin 2019 een vast contract sloot voor een langere periode, kan het voordeel hoog oplopen, zoals onze vergelijking laat zien. Maar kies je dan best voor een vast of variabel contract?

Variabele contracten voeren momenteel het klassement aan en zijn iets goedkoper. Hoe de prijzen de komende maanden zullen evolueren is echter moeilijk te voorspellen. Blijft de politieke, technische en meteorologische toestand aanhouden, dan mogen we in de lente nog lagere prijzen verwachten. In dat opzicht is de keuze voor een variabel contract verdedigbaar.

Neem je liever geen risico’s, kies dan voor een vast contract waarbij de prijs voor 1 of meerdere jaren wordt vastgeklikt. Dalen de prijzen alsnog, dan staat het je nog steeds vrij om van tariefformule of leverancier te veranderen.

Twee instrumenten om te vergelijken

De tarieven vergelijken en van contract veranderen kan op twee manieren:

Onze koopwijzer gas en elektriciteit geeft je een volledig beeld van het actuele marktaanbod met maandelijks bijgewerkte prijzen en promoties. Je kunt zo gemakkelijk zien wat het beste contract van het moment is op basis van jouw verbruiksprofiel en voorkeuren.

Naar de koopwijzer energie

Onafhankelijk energiemakelaar Gaele houdt constant de groothandelsprijzen in de gaten en onderhandelt met de leveranciers wanneer hun prijzen zich op hun laagste niveau bevinden. Zodra Gaele je een voorstel bezorgt om te switchen, hoef je enkel nog “ja” te zeggen; Gaele doet de rest.

Naar Gaele

Stookolieprijzen op laagste peil sinds eind 2018

Ook de stookolieprijzen zijn spectaculair gedaald; ze staan momenteel op hun laagste peil sinds een jaar. In vergelijking met februari 2019 daalden de officiële prijzen met maar liefst 10 % tot minder dan 0,60 euro per liter voor een bestelling van minimaal 2 000 liter.

Om de twee weken kun je deelnemen aan onze groepsaankoop van stookolie. Je krijgt dan vrijblijvend een offerte en pas nadat je hebt bevestigd, wordt er aan huis geleverd.

Naar de groepsaankoop stookolie