Nieuws

Klantenstop bij kleine energieleveranciers: waar kun je nog terecht?

12 oktober 2022
klantenstop energieleveranciers

Steeds meer kleinere energieleveranciers beslissen om tijdelijk geen nieuwe klanten meer aan te werven. Anderen snoeien drastisch in het aanbod. Bij wie kun je nog terecht?

Het aanbod aan tariefformules in Vlaanderen en Wallonië is meer dan gehalveerd in vergelijking met vorig jaar. In Brussel is er sprake van een derde van het tarievenaanbod ten opzichte van 2021.

De eerste reden voor het gekrompen aanbod is welbekend: alle energieleveranciers hebben hun formules met een vast tarief geschrapt. Luminus besliste als laatste om vanaf deze maand geen vaste tarieven meer aan te bieden.

Volgens de leveranciers zijn de risico’s voor hen op dit moment te groot. Consumenten kunnen wisselen van contract wanneer ze dat wensen. Als de prijzen dalen, riskeren de leveranciers verliezen te moeten slikken op dure energie die ze vooraf hebben ingekocht.

In alle gewesten daalt het aantal tariefformules aanzienlijk

Klantenstops bij kleine spelers

Een tweede reden voor het beperkte aanbod is dat enkele leveranciers tijdelijk geen nieuwe klanten meer aannemen.

Bolt kondigde deze week aan geen nieuwe klanten meer te zullen aannemen in Wallonië en Brussel. De onderneming verwijst naar de huidige marktsituatie en de regelgeving rond wanbetalers in deze gewesten.

Ecopower laste al in januari 2022 een klantenstop in die voorlopig nog tot eind dit jaar geldt.

Ook Antargaz besliste eerder om geen nieuwe contracten meer te verkopen en gaat nog een stap verder. Bestaande klanten van wie het contract afloopt, krijgen geen nieuw voorstel. Antargaz wijst zijn klanten erop dat ze tijdig een nieuw contract moeten afsluiten bij een andere leverancier.

Energieleverancier Ebem voerde op 1 september een klantenstop in omdat het bedrijf naar eigen zeggen overstelpt wordt met mails en telefoons van consumenten die op korte termijn klant willen worden. Om de service voor de bestaande klanten niet in het gedrang te brengen, aanvaardt Ebem tijdelijk geen nieuwe klanten meer. Ook de kleinere spelers Trevion, Wase Wind en Cociter delen op hun website mee momenteel geen nieuwe klanten meer aan te nemen.

Tot slot zetten Watz, Aeco en Octa+ hun activiteiten het voorbije jaar stop in Brussel en ging Vlaamse Energieleverancier failliet.

Bij welke leveranciers kun je nog terecht?

In Vlaanderen heb je voorlopig nog voldoende keuze: je kunt terecht bij elf leveranciers voor een elektriciteits- of gascontract. In Wallonië gaat het om zeven leveranciers en in Brussel om slechts twee (Engie en TotalEnergies). Overigens liggen de tarieven van TotalEnergies in Brussel hoger in vergelijking met dezelfde tariefformules in de andere gewesten.

De leveranciers die nog overblijven, hebben vaak meerdere tariefformules in het aanbod. Zo heeft Engie drie verschillende tarieven, Mega vier en Luminus zeven. We raden daarom aan om in het tarievenaanbod van je leverancier te snuisteren om na te gaan of er een voordeliger formule te vinden is.

Vergelijk leveranciers

Onze uitgebreide tariefvergelijker geeft een volledig overzicht van alle contracten die momenteel nog op de markt beschikbaar zijn.

naar de tariefvergelijker