Nieuws

Inflatie slaat op hol en je energiefactuur ontspoort! Wat nu?

05 oktober 2018
Inflatie energieprijzen

+  2,35 % inflatie! Met uitzondering van een piek begin 2017 is dit het hoogste inflatiepercentage sinds oktober 2012. Grote boosdoener zijn hier de energieprijzen, die de actualiteit beheersen. Wij vragen dus concrete maatregelen aan de Regering om de klap te verzachten en we stellen alles in het werk om de kosten te beperken voor de consument.

Sinds maart 2018 stijgt het inflatiepercentage onophoudelijk: van 1,39 % tot 2,35 % vandaag. De koopkracht van de Belgen, met name onder druk van de energieprijzen, wordt opnieuw bedreigd. Waarover hebben we het juist? Hoe kunnen we die stijgingen temperen, terwijl de voorspellingen de trend eerder lijken te bevestigen? 

Gas en elektriciteit

 

Nemen we als voorbeeld een contract met vaste prijs, voorgesteld door de dominerende leverancier, Engie. Dan zien we dat de levering van gas en elektriciteit voor 1 000 Brussel gestegen is met respectievelijk 20 en 19 % op 1 jaar tijd.

Voor een gemiddeld gezin dat 23 260 kWh gas en 3 500 kWh elektriciteit verbruikt, komt dat overeen met een meerkost van € 262 en € 145, voor een totaalfactuur van € 2.461 per jaar, tegen de tarieven van vandaag.

Natuurlijk hebben de stijgingen een verschillende impact op de consumenten naar gelang van de gekozen leverancier, het type contract en het ogenblik waarop ze hun contract hebben afgesloten. Maar de stijgende trend is onmiskenbaar, met name door de prijsstijging van de "energie"-component van de factuur. 

Rekening houdend met de verschillen tussen de duurste en de goedkoopste contracten die vandaag worden aangeboden op de markt, is het nog altijd mogelijk om meer dan € 500 per jaar te besparen op een gemiddeld verbruik van gas en elektriciteit. Cijfers die onlangs nog werden bevestigd door de Creg.

Onze adviezen

  • Lopende contracten: verander momenteel niet van gas- of elektriciteitscontract.
  • Contracten die binnenkort aflopen: gelet op de huidige tarieven kies je best een energiecontract met een variabele formule. Je kunt altijd overschakelen naar een vast contract als de prijzen weer normaliseren.
  • Opgelet voor de vaste bijdrage, die soms hoog oploopt (tot € 121), en die wordt aangerekend door zo goed als alle leveranciers. Vooral als je weinig verbruikt is de impact van de vaste vergoeding groter. Sommige leveranciers berekenen deze jaarlijkse bijdrage in verhouding tot het aantal maanden dat men klant is gebleven, andere (Energy People, Essent of Mega) houden enkel rekening met het begonnen jaar en betalen niets terug, als je vóór de einddatum van je contract verandert van leverancier.
  • Kortingen worden vaak voorgesteld als je betaalt via domiciliëring of je facturen via mail ontvangt.
  • Maak vooral de vergelijking! Onze koopwijzer Energieleveranciers vergelijken maakt het je gemakkelijk om de vergelijking te doen, rekening houdend met promoties en kortingen.
  • Vertrouw op Gaele, onze onafhankelijke makelaar in energie die de markt uitpluist en je aanraadt om op het juiste moment te veranderen.

Naar Gaele

 

Stookolie

Van 0,58 naar 0,77 euro per liter, ofwel + 33% in één jaar tijd! Voor een gezin dat 2000 liter verbruikt, is dat een stijging van 380 euro die op het gezinsbudget weegt. En als je je tank nog moet vullen voor komende winter, kan de factuur nog hoger oplopen. 

Ons advies

Neem meer dan ooit deel aan de groepsaankopen die wij om de twee weken organiseren. Op die manier kun je gegarandeerd de prijzen verlagen.

Naar groepsaankoop stookolie

 

Benzine en diesel 

In een jaar tijd is benzine zonder lood pb 95 met 10 % gestegen, van 1.396 naar 1.535 euro per liter. De prijs van diesel is dan weer met 18 % gestegen, van 1.362 naar 1.609 euro per liter. 

Voor een gezin dat 15.000 km/jaar rijdt met een wagen die 5 liter /100 km verbruikt, weegt deze stijging op het gezinsbudget met 100 euro voor benzine en 180 euro voor diesel.

Ons advies

Kies voor onze Hybridcard-tankkaart waarmee je tot 10 cent per liter bespaart, en zelfs nog iets meer als je abonnee bent van Test Aankoop. 

Meer info over de tankkaart

 

De goedkoopste energie? Degene die je niet verbruikt!

Bedenk dat energie-uitgaven ook een kwestie is van de juiste houding, acties van je kant.

Voor je woning

Voor je verplaatsingen

  • Haal die voet van het gaspedaal in je wagen – zie ons dossier Ecodriving tips: bespaar tot 30% brandstof - en laat de wagen zoveel mogelijk aan de kant!
  • Kiezen voor een zware SUV, met een groot cilindervermogen, is niet noodzakelijk de beste keuze als het gaat om energie besparen. Raadpleeg onze koopwijzer auto‘s die informatie geeft over het reële verbruik.
  • Enz.

Onze website staat bol van koopwijzers, diensten, informatiedossiers, zodat je de beste keuzes kunt maken om energie te besparen. 

Wij vragen actie van de regering

Wij van onze kant blijven druk uitoefenen op de overheid om alle mogelijke maatregelen te treffen om de energiefactuur van de consumenten te verlagen. In het bijzonder de elektriciteitsfactuur. 

Wij vragen, onder meer, een verlaging van de btw tot 6 %, minstens, op een eerste verbruiksschijf, een energienorm die de koopkracht van de gezinnen moet beschermen en de terugkeer van het vangnetmechanisme voor de prijzen. Bekijk ons manifest voor een betaalbare energiefactuur en onderteken het.

Teken ons manifest