Nieuws

Half miljard euro te besparen op energiecontracten

16 december 2020
half miljard besparen energiecontracten

Sinds de liberalisering van de energiemarkt veranderden meer dan 900 000 huishoudens nooit van elektriciteitscontract en hielden 400 000 gezinnen vast aan hun gascontract van weleer. Zij die wel al wisselden, kiezen bovendien niet automatisch voor het meest voordelige aanbod. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van energieregulator CREG.

Dat de coronacrisis zijn stempel drukte op de energieprijzen dit jaar, schreven we al eerder. Voor het grootste stuk van 2020 lagen de prijzen gemiddeld lager dan een jaar eerder. Vooral in het 2e kwartaal van dit jaar daalden ze fors. Energieregulator CREG komt over een volledig jaar uit op een gemiddelde daling van -10 % voor elektriciteit en -26 % voor aardgas.

Niet iedereen profiteert van lage tarieven

Jammer genoeg profiteert niet iedereen van de lagere prijzen. Meer dan 900 000 huishoudens veranderden nooit eerder van elektriciteitscontract en 400 000 nooit van gascontract. Zij betalen vaak te veel voor hun energie maar zijn er zich niet bewust van of hebben schrik om de overstap te maken.

Wie wel switcht, kiest daarnaast niet automatisch voor het goedkoopste contract, wel integendeel. Volgens de CREG zitten 2,2 miljoen huishoudens opgezadeld met een elektriciteitscontract dat tot de 10 duurste op de markt behoort. Voor aardgas gaat het om 1,2 miljoen huishoudens. Maar liefst 1 miljoen gezinnen zou jaarlijks meer dan 500 euro kunnen besparen op hun energiefactuur. Dat zou een totale besparing opleveren van meer dan 500 miljoen euro!

Nood aan eenvoudiger en transparanter aanbod

Als een van de oorzaken voor deze situatie stelt de CREG dat het veranderen van energiecontract nog altijd te ingewikkeld is voor de consument: “De consument weet niet altijd waar hij de juiste informatie moet vinden, welk soort contract hij zou moeten kiezen en welke administratieve stappen hij eventueel moet zetten. En de leveranciers lijken niet geneigd om die klus te vergemakkelijken”.

De regulator pleit daarom voor de afschaffing van slapende contracten die automatisch worden verlengd - een voorstel waar Test Aankoop al langer op hamert – en de verplichte invoering van een QR-code op alle documenten van de leverancier zodat de tarieffiche snel en eenvoudig toegankelijk is.

Wij kunnen deze eisen alleen maar bijtreden en dringen aan op een eenvoudiger en transparanter aanbod aan tariefformules zodat iedere consument een goed onderbouwde keuze kan maken.

Test Aankoop staat jou bij

Test Aankoop helpt consumenten in hun zoektocht naar een voordelig energiecontract met drie tools.

Wie snel en makkelijk wil vergelijken met behulp van een digitale assistent, kan terecht op ons energieplatform. Je krijgt er een gepersonaliseerd podium met de voor jou de meest interessante aanbiedingen inclusief welkomstkortingen.

NAAR ONS ENERGIEPLATFORM

Ga je liever nog verder door alle Belgische energieleveranciers te vergelijken? Dan kun je terecht bij onze traditionele prijsvergelijker.

NAAR ONZE KOOPWIJZER ENERGIE

Geen zin om zelf te vergelijken? Via ons ontzorgingsplatform Gaele houden we de energieprijzen voor jou in de gaten. Op het juiste moment onderhandelen wij met de leveranciers en doen jou een nieuw voorstel. Gaele zet vervolgens alle nodige stappen voor jou.

NAAR ONZE ENERGIEASSISTENTE GAELE

Wie advies nodig heeft bij een tariefvergelijking, kan steeds terecht op onze energielijn 02 542 33 86.