Nieuws

Groothandelsprijzen voor energie dalen: kies je vast of variabel?

11 juni 2019

Na de forse prijsstijging tot oktober 2018 hebben de prijzen op de elektriciteitsmarkten zich intussen wat genormaliseerd. Toch blijft elektriciteit duur in vergelijking met andere jaren. Wat is op dit moment de beste optie: vast of variabel?

In oktober van vorig jaar overschreed de elektriciteitsfactuur voor het eerst de drempel van € 1000 per jaar voor een gemiddeld gezin. De oorzaak was niet ver te zoeken: op een gegeven moment was er nog maar een van de zeven kerncentrales in ons land actief, en dit leidde tot heel wat nervositeit op de elektriciteitsmarkt. De gevolgen waren vooral groot voor wie een variabel contract had of op het punt stond om haar of zijn contract te vernieuwen. Volgens de federale energieregulator CREG kon hier een meerkost van € 110 aan verbonden zijn.

Marktprijzen gedaald

Intussen is de situatie op de energiemarkt enigszins genormaliseerd en is de dreiging van een stroomtekort voorlopig van de baan: zes van de zeven kerncentrales draaien weer en ook de productie van hernieuwbare energie is in volle gang. Bovendien hebben we de gasreserves amper moeten aanspreken door de zachte winter en moet er dus weinig worden geïmporteerd voor de gascentrales. Dit maakt dat de gemiddelde elektriciteitsfactuur in april was gedaald tot € 918 op jaarbasis.

We mogen aannemen dat de prijzen de komende maanden verder licht zullen dalen doordat de groothandelsprijzen nog steeds vrij hoog liggen, maar vanaf september zouden ze weer de hoogte ingaan. Engie Electrabel kondigde eerder al aan dat er de komende winter opnieuw drie kerncentrales niet beschikbaar zullen zijn. De kans dat er daarnaast centrales in panne vallen, is uiteraard ook reëel.

Vast of variabel?

Moest jij jouw contract vorig jaar vernieuwen op het moment dat de prijzen fors waren gestegen? Dan kreeg je van onze het advies om voor een variabel contract te kiezen. Het had immers geen zin om je voor een langere periode aan die hoge prijzen vast te klinken. Moet je daarentegen binnenkort je energiecontract vernieuwen, dan is een vast contract, waarbij de energiecomponent gedurende de looptijd van het contract niet wijzigt, wel zeker het overwegen waard.

Als je een simulatie doet via onze koopwijzer, dan zul je echter opmerken dat het vooral de variabele contracten zijn die het peloton aanvoeren van de goedkoopste contracten. Daarbij is het belangrijk om op te merken dat deze tarieven zich enkel baseren op de huidige marktprijzen en dus niets zeggen over de evoluties van het komende jaar. De prijs die je uiteindelijk zult betalen met een variabel contract, is dus afhankelijk van hoe de marktprijzen in de toekomst zullen evolueren.

Onze tools en diensten

Met behulp van onze koopwijzer gas en elektriciteit krijg je een volledig beeld van de markt met voortdurend bijgewerkte prijzen. Zo kun je gemakkelijk zien wat momenteel het beste contract is op basis van je verbruiksprofiel.

Naar de koopwijzer

Geen tijd om zelf de marktevoluties op de volgen? Gaele houdt de groothandelsprijzen voor jou in de gaten en onderhandelt met de leveranciers wanneer de prijzen op hun laagste niveau zijn. Je hoeft alleen maar "ja" te zeggen wanneer je het voorstel krijgt om te switchen. Als een onafhankelijke makelaar maakt zij alle stappen voor jou in orde.

Naar Gaele