Nieuws

Gelijkere distributietarieven: waarom pas in 2016?

02 mei 2013
gelijkere distributietarieven

We zijn blij dat er eindelijk werk wordt gemaakt van meer gelijke distributietarieven, iets wat we al jaren eisen. Al vragen we ons af waarom dit pas vanaf 2016 mogelijk is. En het blijft hallucinant dat die tarieven sinds de vrijmaking van de energiemarkt zijn gestegen met 26 tot 80 %. Meer transparantie is dus een "must".

Te veel intercommunales

Test-Aankoop klopt al jaren op de nagel van de te hoge distributietarieven en van het feit dat deze variëren al naargelang de regio waarin men woont en de intercommunale die daar de dienst uitmaakt. Ook al worden de zogenaamde gemengde intercommunales in Vlaanderen (waarin Electrabel participeert) overkoepeld door Eandis en de zuivere intercommunales (zonder Electrabel) door Infrax, toch zijn er veel te veel intercommunales-distributienetbeheerders. Ter vergelijking: in heel Nederland zijn er een tiental, net zoals in Groot-Brittannië en in Frankrijk slechts één.

Daarnaast is ook het aandeel van de distributiekosten in de eindfactuur is in België volledig buiten proportie. Gemiddeld gaat maar liefst 41 % van de energiefactuur van een Belgisch gezin naar de distributiekosten.

Prijsverschillen per regio

Consumenten hebben echter niet de keuze tussen de ene of andere distributienetbeheerder en de verschillen kunnen erg oplopen. Voor een gemiddeld verbruik (3500 kWh/j.) kunnen de distributiekosten variëren van € 208 tot € 528/jaar! Dat goedkoopste tarief vindt u bij het Waalse AIEG (Andenne en omstreken), het duurste bij Gaselwest (West-Vlaanderen en een deel van Oost-Vlaanderen).

Sinds de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt, in 2003, is de evolutie van de distributienettarieven bijna explosief te noemen: tussen 2004 en 2013 werden ze gemiddeld 50 % duurder! Uitschieters zijn de intercommunales Intergem (+ 80 %), IVEG (+ 72 %) en Gaselwest (+ 70 %).

Eengemaakt tarief pas in 2016?

Er is dringend nood aan meer transparantie omtrent de distributienetbeheerders, maar vooral moeten de tarieven gewoon omlaag. Het is daarom goed nieuws dat de Vlaamse regering met de distributienetbeheerders Eandis en Infrax heeft afgesproken om een eengemaakt distributienettarief te bereiken, op zijn minst binnen hun eigen werkgebied en als het mogelijk is zelfs in heel Vlaanderen. De invoering hiervan zou afhangen van de timing van de staatshervorming, maar de datum die momenteel wordt vooropgesteld, 1 januari 2016, is voor ons veel te laat.