Nieuws

Geen problemen voor klanten kleine elektriciteitsleveranciers

27 juni 2018

Anode Energie staat op de rand van het faillissement. De Nederlandse energiegroep is geen rechtstreekse energieleverancier voor Belgische gezinnen, maar speelt wel een belangrijke rol achter de schermen. Zo zorgen ze als serviceprovider onder meer voor de elektriciteitsbevoorrading van een groot aantal kleine leveranciers. Toch zal er voor Belgische klanten op korte termijn niets veranderen.

Bepaalde Franstalige media maken reeds gewag van een factuurstijging van 50 à 60 euro als gevolg van het failliet van Anode. De stijging zou een gevolg zijn van het feit dat Anode optreedt als serviceprovider voor een tiental kleine leveranciers die nu op zoek moeten naar een andere – duurdere – provider en de meerkost zouden doorrekenen aan hun klanten.

Contract is contract

Eerst en vooral is het belangrijk om te beklemtonen dat geen enkele klant zonder stroom zal vallen. Dat bevestigen ook de 4 energieregulatoren in een gezamenlijk persbericht. Vervolgens is er geen enkele reden waarom de factuur nu plots zou stijgen. De kleine leveranciers, waaronder Octa+ , Zeno (het vroegere Klinkenberg), Ecopower, Comfort Energy, Energie 2030 en Mega, hebben een contract met hun klanten en de tarieven in dat contract liggen vast. Verschillende leveranciers zoals Zeno, Octa+ en Mega stuurden zelf al een bericht de wereld in om hun klanten gerust te stellen.

Mogelijk in de toekomst wel tariefwijziging

Waar bestaande klanten op beide oren kunnen slapen, valt het uiteraard niet uit te sluiten dat in de toekomst de betreffende leveranciers hun tarieven wel zullen verhogen voor nieuwe klanten. Al bestaat dat risico uiteraard altijd, aangezien energietarieven maandelijks wijzigen onder invloed van tal van factoren (vraag en aanbod, geopolitieke factoren, weersomstandigheden... ) 

Vind de ideale energieleverancier dankzij Test Aankoop

Er is dus voorlopig geen reden tot paniek als je klant bent bij een van de bovengenoemde kleinere leveranciers, maar het is altijd interessant om in het oog te houden wat de concurrentie doet. Misschien vind je elders wel een beter aanbod?  Doe de oefening met onze koopwijzer Energieleveranciers vergelijken: gas en elektriciteit of laat onze virtuele experte Gaele voor jou op zoek gaan naar een goedkoper contract.

Vergelijk hier de tarieven van energieleveranciers