Nieuws

Franse oliereus Total neemt Lampiris over

16 juni 2016
total neemt lampiris over

Lampiris wordt overgenomen door de Franse oliegroep Total. Daarmee komt opnieuw één van de belangrijkste Belgische energiespelers in Franse handen. Voor bestaande klanten zou er in principe niets mogen veranderen, maar u kunt uiteraard steeds gratis switchen naar een andere leverancier.

Wij staan nog steeds klaar om u te helpen:

Lampiris, één van de grootste aanbieders van groene stroom en aardgas, is overgenomen door de Franse oliegroep Total, vooral bekend van zijn tankstations. Eind 2015 had Lampiris een marktaandeel voor elektriciteit van 5,6 % in Vlaanderen, 15,8 % in Brussel en 11,4 % in Wallonië. Welke gevolgen heeft deze overname voor u als klant?

Wat verandert er voor u?

Volgens Lampiris zal de overname geen invloed hebben op de bestaande contracten. Wij verwachten dan ook dat Lampiris de aangegane afspraken respecteert. Bij eventuele eenzijdige wijzigingen van de algemene of bijzondere voorwaarden moet de leverancier u bovendien minstens twee maanden op voorhand informeren én hebt u het recht de overeenkomst kosteloos te beëindigen. Sowieso kunt u in principe steeds gratis switchen naar een andere leverancier.

Wat met de groene contracten?

Lampiris profileert zich als groene leverancier. Het bedrijf koopt voornamelijk hernieuwbare energie van lokale leveranciers. Van Greenpeace kreeg Lampiris in 2013 een matige score van 13/20 in het klassement van de groenestroomleveranciers. Enkel kleinere spelers zoals Ecopower, Energie 2030, Wase Wind en Eneco doen beter.

De vraag is welke impact de overname zal hebben op de strategie van Lampiris. De huidige CEO van Lampiris geeft aan dat de groenestroomstrategie van het bedrijf door de overname zelfs nog kan worden verbreed, via het aanbod van diensten zoals het plaatsen van zonnepanelen. Total is via haar dochtermaatschappij SunPower ook actief in de hernieuwbare energie: het bedrijf is wereldwijd één van de grootste spelers op vlak van zonne-energie.

Wat met de tarieven?

Vandaag behoren de contracten van Lampiris (Tip en Top) niet meer tot de meest voordelige van de markt en vergelijken loont dan ook, zoals u kunt zien in onze koopwijzer. Voor een gemiddeld verbruik van 3 500 kWh is het goedkoopste tariefplan voor elektriciteit van Lampiris (Tip) jaarlijks 70 à 80 euro duurder dan de goedkoopste formules op de markt. Deze elektriciteitsprijs zou niet wijzigen door de overname, de gasprijs kan daarentegen goedkoper worden.