Nieuws

Engie Drive: nicheproduct met potentieel

12 oktober 2017
Engie Drive elektrische auto

Er rijden nog niet veel elektrische wagens rond, maar wie er toch een heeft, kan deze tariefformule overwegen. Al is ze niet de goedkoopste op de elektriciteitsmarkt.

Inleiding

Momenteel rijden er in ons land iets meer dan 6 500 elektrische wagens rond. Peanuts, in verhouding tot het totale aantal wagens op onze wegen (bijna 5,8 miljoen), maar hun aandeel stijgt wel langzaamaan. Engie Electrabel vindt het alvast tijd om met een nieuwe tariefformule te komen die speciaal gericht is op e-drivers.

3 jaar vast, groen en Belgisch

De nieuwe formule heet Engie Drive en is een contract met een vaste energiecomponent voor 3 jaar. Volgens Engie gaat het om 100% groene en Belgische stroom. Enkel wie een verklaring op eer invult over een elektrische wagen te beschikken, kan intekenen op deze nieuwe formule.

Wij berekenden de prijzen voor Drive voor een profiel met een jaarlijks dagverbruik van 3 200 kWh en nachtverbruik van 3 800 kWh. Op basis hiervan behoort de nieuwe formule inderdaad tot de meest interessante tariefformules op de markt: ze is 2 tot 3 % duurder dan de meest voordelige, Luminus Optifix.

Wanneer we voor de vergelijking rekening houden met promoties voor nieuwe klanten, dan blijkt Drive wel zo’n 10% duurder dan de goedkoopste formules op de markt waarvoor promoties van toepassing zijn.

Ook de besparing van € 135 per jaar waarmee Engie op haar website uitpakt, is enigszins overdreven: de Easy Fixed-formule waarmee wordt vergeleken, is een van de duurdere op de markt.

Aandeel energie in factuur is cruciaal

Hoewel Drive niet de goedkoopste formule op de markt is, is ze interessant voor die specifieke doelgroep van eigenaars van elektrische wagens, wanneer men een laag basistarief wenst zonder promotie.

Dit is voorlopig nog een erg beperkte nichemarkt, maar Engie hoopt en rekent er wellicht op dat die markt in de komende jaren stevig zal groeien. Maar voor een echte boost zullen in de eerste plaats de kosten voor energie moeten worden herbekeken.

Vandaag bedraagt het aandeel energie op een gemiddelde stroomfactuur immers hooguit een derde. De rest bestaat uit nettarieven en allerhande heffingen. Het is noodzakelijk dat ook deze terug betaalbaar worden.

Op de volgende pagina vind je een vergelijking van Engie Drive met andere formules. 

Op zoek naar de goedkoopste leverancier voor gas en elektriciteit?

Vergelijk in onze Koopwijzer gas en elektriciteit met enkele muisklikken de tarieven van verschillende gas- en elektriciteitsleveranciers, en schakel meteen over naar de voordeligste. Je kunt er tot € 400 per jaar mee uitsparen!

Naar de koopwijzer gas en elektriciteit