Nieuws

Energieprijzen in duikvlucht door coronacrisis

31 maart 2020
aardgastarieven stookolie aardgas mazout

Begin februari stonden de aardgasprijzen uitzonderlijk laag als gevolg van de zachte winter en grote aardgasvoorraden. Door het coronavirus is de vraag naar energie wereldwijd teruggevallen en zijn de energieprijzen nog gezakt. Wat betekent dit concreet voor jou?

De prijs van een vat ruwe Brent-olie, het referentiepunt voor de aardolieprijs in Europa, nam de voorbije weken een stevige duik. Lag de prijs begin januari nog op bijna 70 dollar per vat, dan zakte deze vorige week onder 30 dollar, meteen het laagste peil sinds 2016. Dat heeft een grote impact op de prijzen die jij voor jouw energie betaalt.

Aardgas en elektriciteit

De totale aardgasfactuur was in januari al gedaald met zo’n 30 % of 420 euro voor een gemiddeld verbruik in vergelijking met het jaar voordien. Intussen zakten de gasprijzen op de groothandelsmarkten naar de laagste noteringen ooit. Dit zal de komende maanden ongetwijfeld in de prijzen voelbaar zijn.

In januari was de gemiddelde jaarfactuur voor elektriciteit met 10 % verminderd in vergelijking met 2019 om uit te komen op 915 euro. De komende maanden zal die prijsdaling zich verderzetten doordat de activiteit van industriële bedrijven en de luchtvaart afneemt.

Heb je nu een variabel energiecontract, dan geniet je automatisch van de prijsdalingen aangezien je energieprijs maandelijks of driemaandelijks wordt aangepast. Heb je een vast contract dat al enige tijd geleden werd gesloten of verlengd (vooral tijdens de dure winter van 2018-2019), dan doe je er goed aan om jouw tarieven bij hand te nemen en met onze koopwijzer energie na te gaan hoeveel je met een nieuw contract kunt besparen. Let wel, wie in deze coronatijden van thuis uit werkt, kan er best rekening mee houden dat zijn energieverbruik de komende periode wellicht iets hoger zal uitvallen.

Over het algemeen zijn variabele contracten goedkoper dan vaste contracten. Maar wie liever op zeker speelt, doet nu zeker geen slechte zaak door een vaste formule te kiezen.

Naar de koopwijzer energie

Stookolie

De prijs van stookolie bevond zich twee maand geleden op haar laagste peil sinds eind 2018 (0,60 euro per liter). Ondertussen werd dit record verpulverd: vorig week waren de officiële prijzen voor een bestelling van minimaal 2 000 liter gezakt naar 0,41 euro per liter (0,44 euro voor een bestelling van 1.000 liter). Dat is het laagste peil sinds 4 jaar. Op anderhalve maand tijd is een bestelling van 2 000 liter maar liefst 380 euro goedkoper geworden. Van een vrije val gesproken.

Wij organiseren om de twee weken een groepsaankoop voor stookolie. Je kunt je kosteloos en vrijblijvend inschrijven voor een offerte.

Naar de groepsaankoop stookolie

Benzine

Ook aan de pomp kelderen de prijzen: vanaf 1 april bedraagt de officiële prijs voor een liter benzine 95 (E10) nog 1,16 euro. Dat is een daling met maar eventjes 30 cent in vergelijking met een maand eerder… Voor dit soort prijzen moeten we meer dan 10 jaar in de tijd teruggaan.

Je krijgt er nog een korting bovenop als je je via ons een Hybrid Card aanschaft. Vraag hier een offerte.

Meer weten over de tankkaart

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Geld van onze community Geld & verzekeringen .

 9 reacties

User name
NIKI VANGENEUGDEN
27/03/2020

Onze bank deelde mee dat ze dit niet kunnen doen omdat de wet dit niet toelaat. Niet voor particulieren , bedrijven of zelfstandigen. Deze maatregel is opgeroepen maar niet uit gewerkt.

Met vriendelijke groeten,
Riva

User name
NIKI VANGENEUGDEN
27/03/2020

Onze bank deelde mee dat ze dit niet kunnen doen omdat de wet dit niet toelaat. Niet voor particulieren, bedrijven of zelfstandigen.

User name
LIES BOEKEN
28/03/2020

Mijn partner zit in een risicogroep vanwege zijn gezondheid en is daarom door de dokter “thuis geschreven”. Hopelijk komt dit ook in aanmerking voor het uitstel want via het ziekenfonds is je uitkering lager dan stempelgeld en heb je geen recht op het voordeel dat wordt toegekend voor gas en elektriciteit.

User name
LOUIS MEULEMAN
30/03/2020

Louis Meuleman
Ik begrijp niet goed dat veel mensen nu al klagen dat ze hun rekeningen niet kunnen betalen door de corona crisis ze zijn pas sinds drie weken tijdelijk werkloos wat moeten de mensen dan zeggen die in een bedrijf in moeilijkheden al maanden vier weken stempelen en dan een week werken en geen kwijtschelding van energie factuur krijgen of uitstel van rekeningen

User name
GEORGES BAUWENS
30/03/2020

ik ken iemand die op de zwarte lijst staat maar een (te)hoge woonlening heeft. Zou er ondanks deze geen nieuw her krediet mogelijk zijn die niet zo zwaar doorweegt

User name
GEORGES BAUWENS
30/03/2020

ik ken iemand die op de zwarte lijst staat maar een (te)hoge woonlening heeft. Zou er ondanks deze geen nieuw her krediet mogelijk zijn die niet zo zwaar doorweegt

User name
FRANCOIS VERMEULEN
30/03/2020

Mij is altijd gezegd dat je best 6 maal je maandinkomen opzij hebt staan om onverwachte tegenslagen aan te kunnen. Spijtig genoeg kunnen veel gezinnen dit niet omdat er belangrijker zaken zijn (vakantie, een nieuw Iphone van slechts 899 euro, een duur internetabonnement enz.) Als een aantal gezinnen nu al in de prolemen zit, wat doen zij dan als hun wasmachine of droogkast stuk gaat. Een nieuwe kopen op afbetaling? Wat raad Test-aankoop aan als reserve?

User name
KELLY LUYCKX
31/03/2020

Hebben net van onze bank vernomen dat alles op hold staat en dat de leningen in April gewoon moeten betaald worden. Er moet eerst een ministerieel besluit komen alvorens uitstel te kunnen verlenen. Uitstel is ten vroegste voor mei

User name
DIDIER FRANCART
31/03/2020

Ik veronderstel dat vele mensen nu in de problemen gekomen zijn doordat hun consumentenkrediet in het gedrang komt. Is daar al aan gedacht om dit tijdelijk allemaal te bevriezen. Ik denk bv aan de mensen die bij Plopsaland seizoensarbeid verrichten en die plotseling allemaal afgedankt worden.