Nieuws

Energielabels: vergelijk en bespaar met behulp van onze nieuwe tool

06 november 2020
Energielabels: alles wat je erover weet en alles wat je doet voor de planeet

De energielabels steken in een nieuw jasje. Als consument kun je nu nog bewuster een keuze maken wanneer je nieuwe toestellen koopt, of het nu gaat om een wasmachine of een televisietoestel. Ter gelegenheid hiervan lanceren we een nieuwe onlinetool en onthullen we de resultaten van de enquête die we hebben afgenomen om je kennis over de labels te achterhalen en te weten hoe je het verbruik van energie en bronnen tracht te beperken.

Voorzieningen om energie en water te besparen

43 % van de Belgen vindt de voorzieningen in zijn huishouden ‘goed’ en 8 % vindt ze zelfs ‘zeer goed’. Ze geven gezinnen de mogelijkheid om veel te besparen. 64 % vindt goed geïnformeerd te zijn over de voorzieningen in kwestie.

Zes respondenten op tien vinden het plaatsen van energiezuinige installaties te duur. Slechts een klein aantal van de respondenten met de beste voorzieningen is dezelfde mening toegedaan. Bovendien is 37 % van de respondenten niet akkoord met de stelling dat de mogelijke besparingen op financieel vlak met dergelijke voorzieningen niet de moeite waard zijn.

De financiële rol van de gezinnen speelt eveneens een belangrijke rol bij de keuze van de voorzieningen. Iets meer dan de helft van de respondenten in een (zeer) moeilijke financiële situatie behoort tot de groep met de minst goede voorzieningen. Uit onze studie blijkt ook dat appartementen de woningen met de minst goede voorzieningen zijn: 69 % van de appartementen behoort tot de groep met de minst goed uitgeruste woningen.

Voorzieningen van de Belgische gezinnen (volgens gewest):

Bereken je eigen prestatiescore 

We hebben een index opgesteld om gezinnen te rangschikken volgens de voorzieningen waarover ze beschikken. De voorzieningen worden gewogen volgens de mogelijke water- en energiebesparing, op een schaal van 1 (= het minste potentieel) tot 3 (= het meeste potentieel), zoals blijkt uit de volgende tabel:

 

Alle/de meeste lichtbronnen zijn energiezuinig (bv. ledlampen)

1

Meervoudige stopcontactdozen met een aan-uitschakelaar

1

Zonnewering aan alle/de meeste ramen (bv. rolgordijnen, luxaflex …)

2

Toestel om regenwater op te vangen en te hergebruiken

2

Alle/de meeste kranen/toiletten/douchekoppen zijn waterbesparend

3

Dag/nachttarief voor de elektriciteit

3

Zonnepanelen om elektriciteit te produceren

3

Zonneboiler

3

Verwarming of boiler op biomassa (bv. pellets, houtsnippers, houtblokken …)

3

Warmtepomp voor verwarming en koeling

3

Isolatie rond warmwaterketel en/of -buizen

3

Energiebesparend glas (bv. dubbele of driedubbele beglazing)

3

Isolatie van de binnenmuren

3

Isolatie van de buitenmuren

3

Vloerisolatie

3

Dakisolatie

3

Tel de indexen bij elkaar op, in functie van de voorzieningen waarover je woning beschikt. Je krijgt dan een idee van je eigen prestatiescore.

De resultaten liggen tussen 0 en 42 (theoretische maximum dat overeenkomt met het maximale aantal genomen maatregelen). In België behalen de woningen met de beste voorzieningen een maximale score van 36. De personen die de beste scores (22 tot 36) behalen en aldus de ‘beste groep’ vormen, wonen respectievelijk in een open bebouwing (39 %), een halfopen bebouwing (24 %), een gesloten bebouwing (14 %) of een appartement (8 %).

Het merendeel van de respondenten uit de groep met de laagste scores (0 tot 12) woont in een appartement (69 %). Voor mensen die een appartement huren, kunnen we begrijpen dat ze weinig inspraak hebben in de keuze voor betere voorzieningen. Als je in dergelijke situatie zit, zul je dat ongetwijfeld beamen. Je kunt bijvoorbeeld stekkerdozen gebruiken en je apparaten niet in waakstand laten staan maar een regenton laten plaatsen is al een ander paar mouwen als je in een appartementsblok woont ...

In het algemeen kunnen we stellen dat er nog heel wat ruimte voor verbetering is, en dat voor elk type gebouw. Je kunt beter scoren (en heel wat besparen!) dankzij isolatie, de juiste keuzes op het vlak van verwarming en de productie van warm water, elektriciteitsverspilling tegen te gaan in de keuken en de wasplaats, en met het gebruik van technologische snufjes en verlichting.