Nieuws

Energielabels: vergelijk en bespaar met behulp van onze nieuwe tool

06 november 2020
Energielabels: alles wat je erover weet en alles wat je doet voor de planeet

De energielabels steken in een nieuw jasje. Als consument kun je nu nog bewuster een keuze maken wanneer je nieuwe toestellen koopt, of het nu gaat om een wasmachine of een televisietoestel. Ter gelegenheid hiervan lanceren we een nieuwe onlinetool en onthullen we de resultaten van de enquête die we hebben afgenomen om je kennis over de labels te achterhalen en te weten hoe je het verbruik van energie en bronnen tracht te beperken.

Gedrag om het water- en energieverbruik te beperken

72 % van de Belgische consumenten verklaart dat zijn energie- en waterverbruik erg beïnvloed wordt door de factor rendement/comfort. Voor 71 % weegt de economische factor zwaar door en bij 39 % speelt het milieu een belangrijke rol. Ongeveer 15 % van de Belgen vindt de gewoontes in zijn huishouden ‘zeer goed’ (er kan veel bespaard worden) en 54 % van de respondenten omschrijft zijn gewoontes als ‘goed’.

Wordt het ‘ecoprogramma’ vaak of (bijna) altijd gebruikt in de Belgische gezinnen? 43 % van de respondenten gebruikt het programma voor de wasmachine en 55 % voor de vaatwasser. Meer dan de helft van de ondervraagden gebruikt vaak een kort programma op de wasmachine (en 30 % op de vaatwasser). Die korte programma‘s hebben echter de neiging om meer water en elektriciteit te verbruiken om de duur te kunnen verkorten. Ze zijn dus niet erg interessant om te besparen.

Andere goede gewoontes om geen energie en water te verspillen (en het percentage van de burgers die ze toepassen):

Bereken je eigen prestatiescore

Wil je de lat nog hoger leggen en je goede gewoontes verbeteren ? We hebben een index opgesteld over de energie-efficiëntie en mogelijke waterbesparing van bepaalde gewoontes. Het licht uitdoen als je een ruimte verlaat, levert je bijvoorbeeld één punt op. Laat je je wasgoed in de openlucht aan een waslijn drogen en niet in een droogkast, dan krijg je drie punten (= hoogst mogelijke besparingspotentieel).

Een toestel niet in stand-by laten aanstaan (bv. de tv)

1

Indien je meervoudige stopcontactdozen met een aan-uitschakelaar hebt: de schakelaar afzetten zodra je de aangesloten toestellen niet gebruikt

1

Het licht uitdoen wanneer je een ruimte verlaat

1

De was per stofsoort sorteren

1

De was per kleur sorteren

1

Geen warm eten in de frigo/diepvriezer zetten

2

De wasmachine alleen vol laten draaien

2

De vaatwasser alleen vol laten draaien

2

De wasmachine op een ecoprogramma (minder dan 40°) laten draaien

2

De vaat niet eerst afspoelen alvorens ze in de vaatwasser te zetten

2

De was op een rek laten drogen en niet in een droogkast

3

Indien je dag/nachttarief hebt voor de elektriciteit: elektrische toestellen zo veel mogelijk tijdens de daluren gebruiken

3

Diverse maaltijden tegelijk of na elkaar in de oven klaarmaken

3

 
Je kunt deze tabel als een checklist voor goede gewoontes gebruiken. Ideaal gezien moeten we proberen om zoveel mogelijk maatregelen tegen water- en energieverspilling te volgen. De resultaten kunnen gaan van 0 tot 104 (theoretische maximum indien alle maatregelen toegepast zijn). De beste Belgische groep behaalt een score tussen 69 en 104 (tegen 0 tot 48 voor de minst goede groep). Onze enquête heeft onder meer aangetoond dat die gewoontes het minst aangenomen worden door eenpersoonshuishoudens in (zeer) moeilijke situaties. Walen en Vlamingen die een hogere opleiding hebben gevolgd, volgen die goede gewoontes het best.

ONZE TIPS OM THUIS ENERGIE TE BESPAREN