Energielabels: vergelijk en bespaar met behulp van onze nieuwe tool

De energielabels steken in een nieuw jasje. Als consument kun je nu nog bewuster een keuze maken wanneer je nieuwe toestellen koopt, of het nu gaat om een wasmachine of een televisietoestel. Ter gelegenheid hiervan lanceren we een nieuwe onlinetool en onthullen we de resultaten van de enquête die we hebben afgenomen om je kennis over de labels te achterhalen en te weten hoe je het verbruik van energie en bronnen tracht te beperken.
Kennis van de labels en de nieuwe tool
Bijna 30 jaar nadat ze door de Europese Unie in het leven werden geroepen, worden energielabels in een nieuw jasje gestopt. Ze worden niet alleen duidelijker maar ook relevanter voor de consument. De veranderingen worden vanaf deze maand november doorgevoerd en zullen officieel in de lente van 2021 (1 maart) voor de consument zichtbaar zijn.
Ter gelegenheid van de vernieuwde energielabels stellen we u onze nieuwe onlinetool voor. Die helpt je om allerlei toestellen en producten zoals vaatwassers, koelkasten, lampen enz. te vergelijken. Je kunt er het stroomverbruik, de verbruikskosten en de impact op het milieu van de producten mee berekenen, zodat je een bewustere keuze kunt maken.
Ontdek onze nieuwe tool voor de energielabels
De hoogste tijd tegelijk om de balans op te maken van de kennis over de huidige labels en de toestellen die gezinnen gebruiken om minder energie te verspillen. We hebben ons ook gebogen over de verschillende dingen die gezinnen dagelijks doen om energie en bronnen te besparen.
Een goede kennis van de huidige etikettering
Zijn die beroemde energielabels voor jou niet vreemd? Gebruik ook jij ze, net zoals vele andere Belgen? Een overzicht.
Wat denken mensen over deze labels? De informatie is nuttig (80 % van de respondenten) en duidelijk (78 %). De labels maken het mogelijk om de verschillende toestellen eenvoudig te vergelijken (71 %) en zijn, voor een deel van de respondenten, betrouwbaar (59 %). Voor vier personen op tien weerspiegelen de uitgevoerde tests om de labels toe te kennen niet zozeer de werkelijke gebruiksomstandigheden van de toestellen. Ze worden in ideale omstandigheden uitgevoerd en kunnen dan ook niet nauwkeurig zijn. Hebben de fabrikanten een invloed op de testresultaten om de labels toe te kennen? Meer dan een derde van de ondervraagden denkt van wel.
Houden de consumenten tijdens hun aankoop rekening met de informatie die op de labels van de toestellen wordt vermeld? Eerder wel. Dat is vooral het geval voor droogkasten en wasmachines (bijna de helft van de respondenten bekijkt de labels) en iets minder voor de aankoop van een televisie of een oven (een kwart van de respondenten).
Lagere factuur en kleinere voetafdruk
Ken jij bijvoorbeeld het energielabel van je wasmachine? Ben je van plan een nieuwe machine te kopen en wil je verschillende toestellen voor je aankoop vergelijken? We raden je aan om te investeren in een toestel met een beter energierendement (als het vervangen dient te worden, niet noodzakelijk als het oude toestel nog werkt). Als je je oude koelkast door een A+++-model vervangt, kun je bijvoorbeeld 230 kWh/jaar, 67 kg CO2 en € 58 besparen.
Dankzij onze verschillende online koopwijzers (wasmachines, koelkasten, frietketels, enz.) kun je de beste keuze maken op basis van je behoeftes.
NAAR ONZE KOOPWIJZER VOOR WASMACHINES