Nieuws

Energieconsument krijgt rekening van 1,7 miljard euro

30 oktober 2014
energieconsument

De subsidies voor zonnepanelen werden in Vlaanderen jarenlang betaald door de netbeheerders. Zij kunnen vanaf 2015 hun opgebouwde schuld van 1,7 miljard gaan verhalen op de consument. Wij vinden dat dit moet worden gespreid over enkele jaren en dat groene energie anders moet worden gefinancierd.

Wist u dat u zich nog uitzonderlijk kunt inschrijven voor onze groepsaankoop gas en elektriciteit, waarmee u jaarlijks tot € 250 kunt besparen?

De schuldenberg van 1,7 miljard euro waarvan dezer dage sprake is, betreft vooral Vlaanderen. Waarom? Om de eenvoudige reden dat in het noorden van het land de sinds 2012 bevroren distributiekosten ook de subsidies bevatten voor eigenaars van zonnepanelen.

Uw factuur ontleed

Van een gemiddelde elektriciteitsfactuur van € 700 per jaar wordt er € 156 aangewend voor financiering van groene energie. Daarvan wordt ongeveer de helft (€ 80) bijgedragen door de netbeheerders, die door Vlaamse overheid verplicht worden om de subsidies te betalen.

Aangezien de distributieprijzen sinds 2012 werden bevroren door de overheid kon de netbeheerder die subsidiekost nergens recupereren met een schuldenberg van 1,7 miljard euro tot gevolg. De distributieprijzen blijven bevroren tot eind 2014, maar vanaf 2015 kunnen de netbeheerder hun schulden beginnen aflossen door de factuur voor de consument te verhogen...

Doemscenario afwenden

De consument dreigt dus de dupe te worden van een ondoordacht energiebeleid. Daarom vragen wij:
  • dat de tariefschok over meerdere jaren wordt gespreid;
  • dat groene energie wordt  gefinancierd met belastinggeld, wat we trouwens al langer dan vandaag vragen;
  • dat de consument beter wordt geïnformeerd en dat elke prijsstijging moet worden verantwoord;
  • dat de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits-en Gasmarkt (VREG) garandeert dat dat bedrag van 1,7 miljard euro klopt en dat de voorgestelde prijsstijgingen uitgebreid worden beargumenteerd.