Nieuws

Elektriciteit wordt duurder: heb jij nog het meest voordelige contract?

05 april 2018

Onze elektriciteit werd in 2017 gemiddeld 8 % duurder. In Brussel en Wallonië zet die prijsstijging zich in 2018 verder, maar in Vlaanderen daalt de prijs. Het blijft wel oppassen voor enkele contracten waarvan de energiecomponent fors duurder werd.

In 2017 is onze elektriciteit weer een pak duurder geworden: je betaalde 7,9 % meer dan in 2016. Die stijging ligt lager dan de jaren ervoor, maar toch doen we het op dit vlak erg slecht in vergelijking met onze buurlanden. In Vlaanderen was de stijging het grootst, met een gemiddelde van 11,6 %,  tegenover "slechts" 4,9 % extra in Wallonië en een stijging van 3,1 % in Brussel. Deze verschillen zijn toe te schrijven aan de evolutie van de heffingen en de nettarieven, die sterk verschillen van gewest tot gewest.

Daling in Vlaanderen in 2018

Maar er is ook goed nieuws. In het eerste kwartaal van 2018 is de Vlaamse stroomfactuur voor het eerst sinds lang gedaald. Dit komt door het wegvallen van de Turteltaks (- € 103 per jaar voor een gemiddeld verbruik) en een globale daling van de distributienettarieven (- € 17 voor een gemiddeld verbruik). Daartegenover staan wel enkele kleine extra kosten, zoals een nieuwe Vlaamse energieheffing (€ 5,04 per jaar), hogere transporttarieven ( + € 6) en een hogere bijdrage voor groene stroom (+ € 4). 

Ook betalen we weer wat meer voor de energiecomponent van het contract, die er weliswaar nog maar een klein deel (ongeveer 30 %) van uitmaakt. De gemiddelde stijging bedroeg 8 % van € 338 per jaar naar € 365.

Sommige contracten stegen, op het vlak van energie, wel beduidend meer in prijs dan andere. Zo werden Energy People BP en EP, Luminus Click, Engie Electrabel Easy3 en Poweo 14 tot 16 % duurder. Geen enkel contract werd op dit vlak goedkoper, maar de contracten Luminus Essential, Optimal en Ecoflex bleven gelijk in prijs.

Lichte stijging in Wallonië

In Wallonië is de stroomfactuur in 2018 licht gestegen. Hogere transporttarieven (+ € 6 per jaar voor een gemiddeld verbruik), duurdere energie (gemiddeld + € 25) en een hogere bijdrage voor groene stroom (+ € 6) liggen aan de basis hiervan. 

De contracten die op het vlak van energie fors duurder werden zijn Luminus Click (+ 16 %), Poweo (+ 14 %), Engie Electrabel Easy3 (+ 14 %) en Join Power@Home, Mega Free variabel en Watz 2 jaar (allen + 13 %). Ook hier bleven Luminus Essential, Optimal en Ecoflex bleven gelijk in prijs.

Ook duurdere stroom in Brussel

In Brussel stegen de distributienettarieven t.o.v. 2017 met gemiddeld € 21 en de transporttarieven met € 5. De energiecomponent werd gemiddeld 8 % of 23 euro duurder, waarvan € 5 naar de hogere bijdrage voor groene stroom gaat. Deze 5 contracten waren de sterkste stijgers: Poweo (+ 22 %), Engie Electrabel Easy3 (+ 18 %), Belpower (+ 17 %), Mega Free variabel (+ 16 %) en Lampiris online (+ 16 %). Luminus biedt geen contracten meer aan in de hoofdstad.

Is jouw leverancier nog wel de goedkoopste?

Ben je al een tijdje klant bij jouw energieleverancier? Dan loont het vast nog eens de moeite om na te gaan of er intussen geen voordeliger contract is voor jouw verbruik. Je kunt dit gemakkelijk nagaan met onze koopwijzer gas en elektriciteit.

Naar de koopwijzer gas en elektriciteit