Nieuws

Eerste elektriciteitscontract met wisselende prijs per uur voor gezinnen: vooral voor de enthousiasteling

13 april 2021
Engie dynamisch elektriciteitscontract

Engie lanceert als eerste energieleverancier een dynamisch elektriciteitscontract voor Vlaamse gezinnen, waarbij de prijs van uur tot uur varieert. Het is de bedoeling dat je je verbruik actief afstemt op momenten met lage prijzen. De formule richt zich op een beperkt publiek.

Tot nog toe kon je als consument kiezen tussen een vast energiecontract, waarbij de prijs dezelfde blijft gedurende de looptijd van het contract, en een variabel contract waarbij de prijs maandelijks of 3-maandelijks wordt geïndexeerd op basis van de evolutie op de groothandelsmarkten. Voortaan komt daar ook een derde optie bij: een dynamisch elektriciteitscontract. Engie is de eerste energieleverancier die zo’n contract aanbiedt aan Vlaamse gezinnen met een digitale meter.

Stroomprijs per uur

Dynamische tarieven zijn een gevolg van een veranderend stroomproductiemodel met een toenemend aanbod van hernieuwbare energie dat doorheen de dag fluctueert.  Bij een dynamisch energiecontract wordt je stroomafname daarom uur per uur verrekend. Volgens Engie zijn de tarieven het voordeligst tussen 24u en 6u ’s ochtends en tussen 13u en 17u in de namiddag. 

Met een dynamisch energiecontract heb je er alle baat bij om je stroomverbruik beter af te stemmen op het beschikbare aanbod. Dat kan door grootverbruikers in te schakelen op het moment dat er veel zon en/of wind beschikbaar is. Op die manier kun je als consument in realtime genieten van fors dalende (en op uitzonderlijke momenten zelfs negatieve) stroomprijzen als het aanbod groot is, een privilege dat tot nu toe enkel voor bedrijven was weggelegd.

Beperkt nichepubliek

Toch is een dynamisch tarief lang niet voor iedereen weggelegd. Je moet over een digitale meter beschikken en je mag geen exclusief nachttarief (meestal voor accumulatieverwarming) hebben. Daarnaast is het enkel geschikt als je een groot energieverbruik hebt dat je flexibel kunt verschuiven naar momenten waarop de prijzen laag zijn. Bijvoorbeeld omdat je een elektrische wagen of een thuisbatterij hebt. 

Volgens ons is dit nieuwe tariefaanbod voorlopig meer iets voor de enthousiasteling die actief zijn verbruik wil monitoren. En dan nog kan dit soort formules maar een succes worden in combinatie met slimme apparaten (zoals sommige warmtepompen of elektrische voertuigen) die automatisch inschakelen bij lage prijzen. We zien weinig consumenten zelf dagelijks hun stroomprijzen opvolgen en hun verbruik daarop afstemmen. 

Effectief voordelig?

Om breed te kunnen worden aanvaard, moet dit soort tarieven zich kunnen vertalen in een lagere energiefactuur. Volgens Engie kan wie een elektrische wagen heeft en een verbruik van zo’n 7 000 kWh per jaar, gemiddeld 15% besparen met het dynamische tariefplan ten opzichte van hun vaste energieprijs van Easy. Al bij al een beperkte besparing die je net zo goed kunt realiseren door energietarieven regelmatig te vergelijken. 

NAAR ONZE KOOPWIJZER

De gemiddelde jaarprijs per kWh wordt geschat op 6,75 c€, wat in dezelfde lijn ligt als de gemiddelde prijs van variabele contracten op de markt. De Vlaamse regulator VREG schat dat het tarief kan schommelen tussen 1,82 en 9,13 c€/kWh. Maar ook al is het uurtarief op bepaalde momenten voordelig, de vaste vergoeding van het nieuwe tariefplan hoort met € 114,95 bij de hoogste op de markt.

 

Heldere, transparante en objectieve informatie van belang

Wij vinden het bovendien belangrijk dat consumenten maximaal worden geïnformeerd over de risico’s van dynamische tarieven, zoals prijspieken. Dynamische tarieven zijn veel moeilijker te vergelijken met klassieke energiecontracten waarvan de prijs maandelijks wordt aangepast. Op dit moment hebben wij de nieuwe formule dan ook nog niet opgenomen in onze prijsvergelijkingstools. Heldere, transparante en objectieve informatie over de voor- en nadelen van dit soort tarieven zijn dan ook een absolute noodzaak.