Nieuws

We hebben de duurste elektriciteit van Europa!

09 augustus 2018
Dure elektriciteit in België

De nieuwe methode voor de berekening van energieprijzen van Eurostat maakt de vergelijking tussen verschillende landen betrouwbaarder. Voor België is het resultaat niet bepaald vleiend! Een situatie waartegen wij ons blijven verzetten, en waartegen wij je als consument wapenen.

Deze maand heeft Eurostat voor het eerst de prijzen gepubliceerd van aardgas en elektriciteit die berekend zijn op een manier die meer homogeen en representatief is voor wat de gezinnen daadwerkelijk betalen voor hun energie in heel Europa.

Volgens deze nieuwe berekeningsmethode hadden we in België het trieste voorrecht om in 2017 de duurste elektriciteit van Europa te hebben! Duitsland, dat ons gewoonlijk voorgaat, is weliswaar niet opgenomen in het laatste klassement van Eurostat, maar dat neemt niet weg dat we veel te veel betalen voor onze elektriciteit!

Meer in detail bekeken, zijn we volgens Eurostat het land met de duurste netwerktarieven in Europa (€ 355 voor een gemiddeld jaarlijks verbruik), we zijn de derde duurste op het vlak van energietaksen (€ 385) en de vijfde duurste op het vlak van energiekosten (€ 255).

Niet toevallig

De cijfers bevestigen enkel wat wij al jaren aanklagen. Er zijn veel elementen die een weerslag hebben op de prijs: de vennootschapsbelasting waaraan de intercommunales nu onderworpen zijn,  de verhoging van de btw tot 21%, de hoge transport- en distributiekosten… De elektriciteitsfactuur is voor de Belgische consument eigenlijk niets anders dan een verhuld aanslagbiljet.

Dat is des te absurder aangezien het een product betreft dat voorziet in een primaire levensbehoefte. Het gebruik ervan is ook milieuvriendelijker in het geval van bijvoorbeeld verwarmingssystemen zoals warmtepompen en zou moeten worden aangemoedigd in plaats van ontmoedigd.

Onze tools en diensten tot je beschikking

Wij vragen daarom met aandrang om de btw van 6 % op elektriciteit opnieuw in te voeren en om de netwerk- en distributiekosten beter onder controle te houden. Tot de overheid concrete maatregelen treft om de koopkracht van de gezinnen te behouden, doen wij, zoals bekend, ons uiterste best om de energiefactuur van de consument te verlagen:

  • Onze koopwijzer gas en elektriciteit geeft je een volledig beeld van de markt met voortdurend bijgewerkte prijzen. Je kunt zo gemakkelijk zien wat momenteel het beste contract is op basis van je verbruiksprofiel.

    NAAR DE KOOPWIJZER

  • Gaele houdt de groothandelsprijzen voor je in de gaten en onderhandelt met de leveranciers wanneer de prijzen op hun laagste niveau zijn.Je hoeft alleen maar ja te zeggen wanneer je het voorstel krijgt om te switchen. Als een onafhankelijke makelaar zorgt zij voor alle stappen.

NAAR GAELE