Nieuws

Ook Comfort Energy stopt als leverancier van gas en elektriciteit

14 november 2018

Het is al de zoveelste energieleverancier in de rij die in 2018 een punt zet achter de levering van gas en elektriciteit. Dankzij een akkoord dat werd gesloten met Comfort Energy stelt Mega voor om de levering aan de desbetreffende klanten over te nemen. Dit is onze raad aan hen.

Het is voorwaar een bewogen jaar op de energiemarkt. Minder dan een maand nadat Energy People zijn activiteiten als energieleverancier heeft stopgezet, is het de beurt aan Comfort Energy, althans voor wat betreft gas en elektriciteit. Deze belangrijke speler uit de stookoliesector heeft immers besloten op zich terug te plooien op zijn kernmarkt, die van de stookolie. Op die manier blijven zo’n 9 000 klanten verweesd achter, voornamelijk in Vlaanderen. Het is de zoveelste leverancier in de rij die stopt met de levering van gas en elektriciteit in 2018.

Mega als oplossing 

Voor de klanten die in de kou zijn blijven staan, herhaalt het scenario van Energy People, Join/Enovos en Belpower zich. Door een overeenkomst tussen Comfort Energy en Mega zullen zij een voorstel van de jonge Luikse stroomleverancier krijgen. Uiteraard is niemand verplicht om dit te aanvaarden; men is vrij om een andere leverancier te kiezen. Een zaak is echter zeker: als je een nieuw contract afsluit, dan zal dat ook aan de voorwaarden en tarieven van de nieuwe leverancier zijn.

Welke zijn de gevolgen voor de klanten? 

Welke impact de stopzetting van je huidig contract heeft, hangt af van het type contract waarover je beschikt. Comfort Energy bood in het verleden voor elektriciteit zowel vaste (met een vaste energiecomponent gedurende de looptijd van het contract, namelijk 1 of 3 jaar) als variabele contracten (die mee variëren afhankelijk van de marktprijzen voor energie) aan. Voor gas bood Comfort Energy alleen variabele contracten aan.

Wie over een variabel contract beschikte, zal weinig verschil merken aangezien de prijzen toch al evolueerden op basis van de marktprijzen. Maar wie over een vast contract beschikte met een looptijd van 3 jaar, riskeert wel de dupe te zijn. Deze klanten zullen hun gunstige tarieven nu moeten inruilen voor een nieuw contract met hogere energieprijzen.

Een voorbeeld: wie in september 2017 bijvoorbeeld een vast contract bij Comfort Energy sloot voor 3 jaar, betaalde c€ 6,5/kWh. Vandaag betaalt men gemiddeld c€ 10,5/kWh (voor vaste tarieven in november 2018) of dus zowat 60 % meer. Voor het verbruik van een gemiddeld gezin betekent dit € 140 extra kosten per jaar.

Wat kun je het best doen als je klant bent bij Comfort Energy?

  • Ga niet zomaar in op het voorstel van Mega. Vergelijk aan de hand van onze koopwijzer gas- en elektriciteitstarieven of andere leveranciers voor jouw verbruiksprofiel geen voordeligere formules aanbieden. Kies op dit moment beter niet voor een contract met een vast tarief; het heeft geen enkele zin de huidige hoge tarieven voor langere tijd vast te leggen. Je kunt het best overschakelen naar een energiecontract met een variabele energiecomponent, waarvan de tarieven automatisch zullen zakken wanneer de prijzen op de energiemarkten normaliseren.

  • Voor wie zonnepanelen heeft, is het steeds aangeraden om te switchen op een moment dat zo dicht mogelijk bij de jaarlijkse meteropname ligt, om het voordeel van de terugdraaiende meter niet te verliezen. Comfort Energy lijkt zich hiervan bewust en geeft op zijn website de raad om aandacht te hebben voor het moment wanneer men overschakelt. Comfort Energy geeft aan dat wie niet switcht naar een andere leverancier, nog steeds door hen zal worden beleverd. Hoe lang is op dit moment niet duidelijk. 

  • Wij raden prosumenten die klant zijn bij Comfort Energy en wiens meteropname niet meteen in de komende maanden zal plaatsvinden, aan om voorlopig om niet te veranderen. Dit om het voordeel van hun eigen stroomproductie niet te verliezen. Wie zijn jaarlijkse meteropname binnenkort heeft (of net heeft gehad) kan wel beter nu uitkijken naar een nieuwe leverancier.

  • Ben je klant bij Comfort Energy voor de levering van stookolie, dan verandert er niets. Comfort Energy stopt alleen met de verkoop van elektriciteit en gas, maar blijft actief als stookolieverdeler.

Naar onze koopwijzer gas- en elektriciteitstarieven