Nieuws

Energieprijzen lager dan vorig jaar met groot besparingspotentieel

17 november 2020
besparingspotentieel elektriciteit aardgas

De gemiddelde elektriciteits- en gasprijzen zijn momenteel goedkoper dan een jaar geleden. Toch mag je niet gelijk welk energiecontract sluiten. Voor een doorsneeverbruik kan het verschil tussen het goedkoopste en het duurste contract oplopen tot bijna € 300 voor elektriciteit en tot meer dan € 500 voor aardgas. Wij vertellen je wat voor jou de voordeligste keuze is.

Energieleveranciers passen hun tarieven maandelijks aan en als consument is het niet evident om door de bomen het bos te zien. Wij volgen de prijsevoluties daarom voor jou op de voet en zetten je op weg naar het meest voordelige energiecontract met ons nieuwe energieplatform.

Naar ons energieplatform

Prijzen lager dan een jaar geleden

De coronacrisis heeft in de lente een stevige impact gehad op de energietarieven. Maar ook nu nog liggen de gemiddelde elektriciteitsprijzen lager dan die van november 2019. Dat is vooral het geval voor vaste contracten (-12 %), en iets minder voor variabele contracten (-3 %). In vergelijking met de voorbije maand oktober zijn de elektriciteitsprijzen trouwens lichtjes gedaald.

De huidige aardgasprijzen zijn zelfs duidelijker gezakt tegenover november 2019: de prijzen voor vaste contracten liggen gemiddeld 15 % lager, die voor variabele contracten zo’n 8 %. De aardgasprijzen zijn zelfs iets goedkoper dan in februari, toen er sprake was van uitzonderlijk lage prijzen dankzij de zachte winter.

Grote prijsverschillen tussen contracten

Achter die gemiddelden gaan toch grote prijsverschillen volgens het energiecontract schuil. En het aanbod blijft vrij groot. Momenteel kunnen gezinnen kiezen uit zo’n 70 elektriciteitscontracten en zo’n 50 aardgascontracten, afkomstig van in totaal 20 leveranciers, al is niet elke leverancier in de drie gewesten actief. 

Als we deze tariefformules onder de loep nemen, stellen we aanzienlijke verschillen vast. Zo loopt het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract op de markt in Vlaanderen op tot € 287 voor een gemiddeld elektriciteitsverbruik en tot € 527 voor een gemiddeld gasverbruik. En dan houden we nog geen rekening met welkomstpromoties die je bij sommige leveranciers in de wacht kunt slepen.

besparingspotentieel energietarieven

Vind een energiecontract op maat via ons platform

Veel consumenten zijn de afgelopen maanden van leverancier veranderd en hebben hun voordeel gehaald uit de dalende energieprijzen. Maar uit de energiefacturen die we van onze abonnees toegestuurd krijgen, blijkt regelmatig dat niet iedereen een voordelig tarief geniet. Vaak kan men nog besparen, maar is men er zich niet van bewust.

Hoe groot die besparing voor jou precies bedraagt, kom je snel te weten via ons nieuwe energieplatform. Een digitale assistent helpt jou in je zoektocht naar het voor jou meest voordelige energiecontract.