Nieuws

Energieprijzen lager dan vorig jaar met groot besparingspotentieel

17 november 2020
besparingspotentieel elektriciteit aardgas

De gemiddelde elektriciteits- en gasprijzen zijn momenteel goedkoper dan een jaar geleden. Toch mag je niet gelijk welk energiecontract sluiten. Voor een doorsneeverbruik kan het verschil tussen het goedkoopste en het duurste contract oplopen tot bijna € 300 voor elektriciteit en tot meer dan € 500 voor aardgas. Wij vertellen je wat voor jou de voordeligste keuze is.

Energieleveranciers passen hun tarieven maandelijks aan en als consument is het niet evident om door de bomen het bos te zien. Wij volgen de prijsevoluties daarom voor jou op de voet en zetten je op weg naar het meest voordelige energiecontract met ons nieuwe energieplatform.

Naar ons energieplatform

Prijzen lager dan een jaar geleden

De coronacrisis heeft in de lente een stevige impact gehad op de energietarieven. Maar ook nu nog liggen de gemiddelde elektriciteitsprijzen lager dan die van november 2019. Dat is vooral het geval voor vaste contracten (-12 %), en iets minder voor variabele contracten (-3 %). In vergelijking met de voorbije maand oktober zijn de elektriciteitsprijzen trouwens lichtjes gedaald.

De huidige aardgasprijzen zijn zelfs duidelijker gezakt tegenover november 2019: de prijzen voor vaste contracten liggen gemiddeld 15 % lager, die voor variabele contracten zo’n 8 %. De aardgasprijzen zijn zelfs iets goedkoper dan in februari, toen er sprake was van uitzonderlijk lage prijzen dankzij de zachte winter.

Grote prijsverschillen tussen contracten

Achter die gemiddelden gaan toch grote prijsverschillen volgens het energiecontract schuil. En het aanbod blijft vrij groot. Momenteel kunnen gezinnen kiezen uit zo’n 70 elektriciteitscontracten en zo’n 50 aardgascontracten, afkomstig van in totaal 20 leveranciers, al is niet elke leverancier in de drie gewesten actief. 

Als we deze tariefformules onder de loep nemen, stellen we aanzienlijke verschillen vast. Zo loopt het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract op de markt in Vlaanderen op tot € 287 voor een gemiddeld elektriciteitsverbruik en tot € 527 voor een gemiddeld gasverbruik. En dan houden we nog geen rekening met welkomstpromoties die je bij sommige leveranciers in de wacht kunt slepen.

besparingspotentieel energietarieven

Vind een energiecontract op maat via ons platform

Veel consumenten zijn de afgelopen maanden van leverancier veranderd en hebben hun voordeel gehaald uit de dalende energieprijzen. Maar uit de energiefacturen die we van onze abonnees toegestuurd krijgen, blijkt regelmatig dat niet iedereen een voordelig tarief geniet. Vaak kan men nog besparen, maar is men er zich niet van bewust.

Hoe groot die besparing voor jou precies bedraagt, kom je snel te weten via ons nieuwe energieplatform. Een digitale assistent helpt jou in je zoektocht naar het voor jou meest voordelige energiecontract.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

31 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2021

ze beloven elke keer 500 of 600 euro terug het eerste jaar en ik ben alleen betaal 125per maand en krijg er niets terug laatste 2 jaar 500 bijbetalen ik begrijp er niets van , en heb nu een digitale meter laten plaatsen

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021

Geachte,
Ik ben bij mega wegegaan om de reden ze beloofde op papier trouwens dat ik na een jaar 130 euro vermindering kreeg op de gas en ook op elec
doch dan kwam men af met je had automatish afhouding moeten doen .
Zijn er nog mensen met zulke ervaring bij mega of andere leveranciers?

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/12/2020

volgende maand wordt onze terugdraaiende teller vervangen door een digitale meter. Op dat ogenblik wil ik van enkelvoudig tarief naar het dag/nacht tarief overschakelen. Ook wil ik dan van electr.leverancier veranderen. Hoe kan ik dit op hetzelfde moment doen ? Ik zou nu reeds va leverancier willen veranderen (eventueel via Gaele), maar moet ik dan nog een contract v enkelvoudig tarief maken ? Hoe los ik dit op ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/12/2020
, Gereageerd:

Beste Rita; of je best verandert van een enkelvoudig tarief naar een dubbelvoudig hangt af van je verbruik. Wanneer je verbruik 50/50 is of 40% in de dag en 60% 's nachts dan heb je inderdaad baat bij een dubbelvoudige meter. Aan eigenaars van zonnepanelen raden wij sowieso aan om pas te veranderen van energieleverancier rond de jaarlijkse meteropname, kwestie van de voordelen van de productie van je zonnepanelen niet te verliezen. Best is dat je hiermee rekening houdt, alsook dat je nagaat hoe je verbruik zich gaat zetten ... Meer info vind je in ons dossier: https://bit.ly/37W4xxw  . ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/12/2020
, Gereageerd:

de tariefverandering dag/nacht gebeurd op uw vraag door de technieker die uw "slimme" meter komt plaatsen, gratis.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

ik vraag mij af waar en hoe wij , zonnepaneelbezitters, voordeel kunnen doen, ik koop geen stroom aan, heb zelfs nog overschot, en toch mag ik elk jaar nog +/- 1000€ opleggen, ik dacht trouwens dat er een europese richtlijn was die zegt dat alle! producenten van groene stroom moeten beschouwd worden als producent en op die manier bv. de btw kunnen terugvorderen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/11/2020

Beste , ik zou wel willen inschrijven voor het gebruik van een andere energieleverancier maar ik wil géén domiciliëring. Hoe los ik dat op ?
Annie

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/12/2020
, Gereageerd:

Hallo Annie, als je goed naar de voorwaarden kijkt (klik op de details in onze koopwijzer Perfect Fit), dan kan je zien of de leverancier een domiciliëring vraagt (zoals bijvoorbeeld Mega) of dat je integendeel ook per overschrijving kan betalen. Ook andere voorwaarden worden hier aangeduid. (Link:https://www.test-aankoop.be/acties/perfectfit ) Je kan ons als abonnee gerust contacteren via het nummer van de Energielijn: 02 542 33 86 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u) , wij helpen je dan graag verder :) , mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/11/2020

Zijn er bepaalde momenten van het jaar dat Perfect Fit nog betere opties geeft dan normaal?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020
, Gereageerd:

Ik check ook altijd De €c per Dag-Nacht-exlusief Nacht . En dan het grootste verbruik van mij D of N of eN vergelijken. Zodoende kom ik bij de goedkoopste leverancier. Wat eigenlijk ook al gedeeltelijk in de simulatie zit.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020
, Gereageerd:

Ik denk dat elke maand de gegevens worden bijgewerkt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/11/2020
, Gereageerd:

Hallo Thibault, het hangt ervan af, we raden altijd aan om op geregelde tijdstippen zo'n berekening te doen om uit te vissen of je wel degelijk nog goed zit bij je huidige leverancier. Maandelijks worden de prijzen op onze site geüpdatet zodat je steeds kan genieten van de meest recente kortingen. Tijdens de afgelopen zomermaanden waren de prijzen op de energiemarkt laag, als je dus tijdens die periode veranderd bent van leverancier kan het zijn dat dit je inderdaad een behoorlijk voordeel heeft opgeleverd. Twijfel ook niet om ons te bellen voor een gepersonaliseerd advies, ik geef je graag het nummer van de Energielijn mee : 02 542 33 86 ((elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u), we helpen je graag verder ! :) ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2020

Ik dacht dat jullie met Gaëlle nu werkten ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/11/2020
, Gereageerd:

Beste Marc, we werken nog steeds samen met Gaele, de externe energiemakelaar, die staat voor totale ontzorging. Als je wil kan je dus via onze site beroep op hen doen om op zoek te gaan naar een andere, voordeligere energieleverancier, ik geef je graag de link ernaartoe mee : https://bit.ly/2IGIdyf  . Ons nieuwe energieplatform 'Perfect Fit' biedt je ook die mogelijkheid, maar het gaat hier om onze eigen 'tool' waarbij je als resultaat een podium krijgt met de drie beste opties voor jou, na een berekening gebaseerd op je persoonlijk verbruik. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2020

bij het laten opmaken van de energietest krijgen we een bedrag voorgesteld met een 'asterix'. Betekent dit de prijs zonder btw?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/11/2020
, Gereageerd:

Dag Lut, de " * " betekent dat dit een raming is op basis van de ingevoerde gegevens, inderdaad met BTW. Daarom doe je bij voorkeur steeds een simulatie op basis van je werkelijk verbruik. Met een variabel tarief kan de prijs van de energiecomponent zakken of stijgen afhankelijk van de evolutie op de energiemarkten. De prijs biedt geen enkele garantie over de prijs die je uiteindelijk zult betalen. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/10/2020

Ik vind het niet kunnen dat testaankoop hout stoken promoot in het tussenseizoen om energie te besparen !
Zeer vervuilend en zeer storend. Je moet je woning maar eens verluchten als je woont naast iemand die hout zit te stoken in zijn kachel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2020
, Gereageerd:

Wij zijn houtstokers. Wij stoken alléén onbehandeld en erg droog hout. Onze schoorsteen wordt door professionelen gereinigd en ze is hoog genoeg om niemand in de buurt te storen. En we zorgen voor een goede verbranding zonder smeulen of smoren. Hout stoken kan wèl!

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/10/2020
, Gereageerd:

Wat bedoel je precies, ons nieuwe platform gaat over gas- en elektriciteitscontracten. We geven mensen die een pelletkachel willen aanschaffen wel de mogelijkheid om dat te doen via een groepsaankoop, maar dat is heel iets anders natuurlijk.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/10/2020

Handige tool , eenvoudig om te gebruiken
Ik mis wel een optie om voor groene stroom te kiezen
Greets,
Fr

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/10/2020
, Gereageerd:

Bedankt voor je comment! Voor de contracten die je terugvindt in ons initiatief gaat het ofwel om 100% groene stroom (zoals bij Mega en Lampiris bijvoorbeeld), ofwel heb je de optie om voor een beperkte meerprijs te kiezen voor 100% Belgische groene stroom (bij Engie en Octa+). In dat geval kan je de optie makkelijk aanduiden op de website van de leverancier.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020

Beter de prijzen geven zonder éénmalige promotie dan kan je pas echt vergelijken , de goedkoopste voor mij aanbevolen door TA is zonder korting duurder dan mijn huidige leverancier waar ik al 20 jaar klant ben . Ik heb geen zin om ieder jaar van leverancier te veranderen om iedere keer de korting te krijgen

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/10/2020
, Gereageerd:

Het klopt dat je best één keer per jaar de opties op de markt kan vergelijken. Je hoeft daarom nog niet meteen over te schakelen natuurlijk. Welkomstkortingen kunnen hoog oplopen en daar kan je je voordeel mee doen. We moeten er rekening mee houden dat die kortingen vaak tijdelijk zijn en er soms ook randvoorwaarden aan verbonden zijn. Wie daar zelf geen tijd in wil steken kan het automatisch laten opvolgen via onze energieassistente, Gaele. Een andere optie is zelf de vergelijking maken op onze Koopwijzer, met of zonder promoties.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020

Eigenlijk vind ik het in deze tijd 'not done' dat Test-Aankoop bij het kiezen van een energieleverancier totaal geen rekening houdt met het soort stroom. Ik wil alléén elektriciteit van een 100 % groene provider (zonnepanelen kunnen niet, in mijn geval). Als ik met de keuzeassistent van Test-Aankoop niet eens kan kiezen tussen énkel groene stroomleveranciers, heeft die assistent totaal geen nut.
Ik ben immers een bewuste consument die een leefbare planeet wil nalaten aan de volgende generaties en de rest van het leven op deze prachtige planeet, en dus wil ik zuiver groene stroom, van een leverancier die ALLEEN groene stroom produceert/levert.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/12/2020
, Gereageerd:

Beste Tony Claessens, De stroom die bij je binnenkomst is altijd grijs. Iedereen heeft maar een stroomkabel van Fluvius, de stroom van je buren is precies dezelfde als die van jou!

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2020
, Gereageerd:

Beste Tony,

Groot gelijk heb je, uw eigen keuze moet je doen.
Maar je zal ooit, na 2025, nog bleiten met de energieprijzen, eens de kernuitstap van die groen extremisten, trouwens een dreigement om aan een regeringsmeerderheid te geraken, een voldongen feit zal zijn.En in de winter...... in extreme omstandigheden ons landje zelf niet kan voldoen aan de vereiste stroomvoorzieningen en moet bijkopen in een van de buurlanden van ....... stroom van kerncentrales.Misschien kan je dan uw huisje helpen te verwarmen met houtblokken of je kan ook kou lijden en kaarsen aansteken voor verlichting.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/10/2020
, Gereageerd:

Dan neem je best een kijkje op de energiewijzer van Greenpeace.
www.greenpeace.org/.../
Inderdaad jammer dat Testaankoop hier geen rekening mee houdt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/10/2020
, Gereageerd:

Het politiek correcte gejammer over groene stroom is bedenkelijk. Eens de stroom is gegenereerd is het ... juist, stroom. Onmogelijk om een onderscheid te maken. Op de industriële markt wordt vrolijk alle soorten stroom gekocht en verkocht. Wat de consument uit het stopcontact opneemt is wisselstroom, dat is alles.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/10/2020
, Gereageerd:

We begrijpen wat je bedoelt. Bij groene stroom gaat het niet altijd om ‘echte’ groene stroom, soms gaat het over goedkope greenwashing. Vandaar dat wij de Greenpeace score overnemen in onze Koopwijzer. Verder geven de contracten op ons energieplatform hier de mogelijkheid om te opteren voor 100% groene stroom.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020
, Gereageerd:

Waar denk je dat de groene stroom komt? De electriciteit komt toch allemaal via dezelfde kabel, groen blauw of rood, 1 kabel toch, maar wel verschillende bijdrage van de communale naar gelang de streek waar je woont, tot 200€ meer dan hè gebuur. Is dit dan ook groen?
Haha

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020

Onze airco (Toshiba) kan maar tot 17 graden Celsius gezet worden, daarom schakelen wij deze deze geheel uit voordat we gaan slapen.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies