Nieuws

Belgische elektriciteitsfactuur daalt in 2020 maar blijft bij de duurste in Europa

27 april 2021
hoge energieprijzen elektriciteit aardgas

In de tweede helft van vorig jaar daalden de elektriciteitsprijzen in Europa licht, ook in ons land. Toch blijft de Belgische elektriciteitsfactuur voor gezinnen de 3e duurste in Europa. Aardgas is dan weer een stuk betaalbaarder in ons land.

De elektriciteitsprijs in ons land bedroeg gemiddeld zo’n 27 c€/kWh tijdens de tweede helft van 2020. Dat was 5,5% minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit de halfjaarlijkse update van Eurostat, het Europees bureau voor statistiek. De daling was sterker dan het Europese gemiddelde (-1,7%). In buurland Nederland was de daling het grootst: de elektriciteitsfactuur voor gezinnen werd 33,8% goedkoper en bedroeg nog zo’n 14 c€/kWh.

Belgische elektriciteit blijft te duur

Dat de coronacrisis vorig jaar aan de basis lag van dalende energieprijzen, was al duidelijk. Vooral de energiekost zelf werd goedkoper. De globaal dalende energievraag door teruggeschroefde economische activiteiten en transport zorgde samen met volle gasvoorraden en een groot aanbod aan elektriciteit voor voordelige prijzen op de energiemarkten. Dit leidde in 14 Europese landen, waaronder dus België, tot een goedkopere elektriciteitsfactuur.

Tot zover het goede nieuws. Want ondanks de daling blijft de Belgische elektriciteitsfactuur onwrikbaar op de 3e plaats staan, na Duitsland (30 c€/kWh) en Denemarken (28 c€/kWh), van de duurste landen voor gezinnen. Dat is geen nieuwe vaststelling; ons land nestelt zich jammer genoeg al enkele jaren in de kop van het Europese peloton op dat vlak.

Beter nieuws voor de gasfactuur

Voor gas daalden de prijzen in Europa in de tweede helft van vorig jaar met 3,1%. In ons land was er zelfs sprake van een sterkere afname, met 13,1%. Met een gemiddelde prijs van net geen 5 c€/kWh betaalden Belgische gezinnen een stuk minder dan het Europese gemiddelde van 7 c€/kWh. Voor gas behoort Nederland dan weer tot de duurste landen met een gemiddelde prijs van zo’n 10 c€/kWh. De Nederlandse overheid koos er namelijk voor om de energiebelasting op aardgas stapsgewijs te verhogen en deze op elektriciteit te verlagen. Zo willen onze noorderburen duurzame energie een duw in de rug te geven.

Elektriciteitsfactuur moet goedkoper, transparanter en rechtvaardiger

Test Aankoop ijvert al jaren voor een hervorming van de elektriciteitsfactuur, die opnieuw moet worden herleid tot haar essentie: de elektronen en het vervoer ervan. Subsidiemechanismen horen niet thuis in de elektriciteitsfactuur. De wildgroei aan kosten die door de overheden de afgelopen jaren gemakkelijkheidshalve in de elektriciteitsfactuur werden gestopt, zorgden voor een hoge en ondoorzichtige factuur voor gezinnen. 

Bovendien zet de doorrekening van al die kosten een rem op de noodzakelijke elektrificatie van de energievraag. Het is onlogisch dat de steun aan hernieuwbare energie enkel wordt doorgerekend via de elektriciteitsfactuur. Overheden moeten nadenken over alternatieve financieringsbronnen waarbij men de lasten verschuift en tegelijk energie voor de consument betaalbaar houdt.

Besparen? Wij helpen je

Ondanks de te hoge elektriciteitsprijzen in ons land, hoef je zelf niet bij de pakken te blijven zitten. Vergelijk je energietarief met de huidige prijzen op de markt om te ontdekken hoeveel je kunt besparen. Wij bieden jou hiervoor de nodige tools aan.

  • Voor een snelle en makkelijke vergelijking kun je terecht op ons energieplatform waar onze digitale assistent jou een podium voorschotelt van de goedkoopste contracten voor jouw verbruik.
  • Onze koopwijzer gas en elektriciteit geeft je een volledig beeld van de markt met voortdurend bijgewerkte prijzen. Je kunt zo gemakkelijk zien wat momenteel het beste contract is op basis van je verbruiksprofiel.
  • Tot slot kun je de zoektocht naar het meest voordelige energietarief uitbesteden aan onze energieassistente Gaele, die de groothandelsprijzen voortdurend voor je in de gaten houdt.