Nieuws

Batibouw: niet op elk vlak zo duurzaam als beweerd

23 maart 2023

Batibouw 2023 had aangekondigd dat het zich zou richten op duurzaamheid en energiebesparing. Maar was dit effectief het geval? We gingen afgelopen weekend naar de beurs en sommige bevindingen zijn zorgwekkend.

Afgelopen vrijdag bezochten we Batibouw 2023, de bouw- en renovatiebeurs aan de Heizel.

Het thema van de beurs, die tot en met zondag liep, was duurzaamheid, een term die te pas en te pas wordt gebruikt en misbruikt, of zelfs synoniem is met "greenwashing". Dit was voldoende om onze nieuwsgierigheid te wekken.

Dit stelden we vast op Batibouw

Te weinig aandacht voor isolatie

  • Hoewel er minder stands waren dan in een "normaal" jaar, waren er te weinig stands die duurzame isolatie (die de eerste prioriteit blijft) aanprezen. Enerzijds een grote stand voor natuurlijke, biologische materialen, anderzijds een stand die gespoten polyurethaan promootte als zijnde gezond en duurzaam ... Een eerste vaststelling die de wenkbrauwen deed fronsen.

Misleidende promotie van elektrische verwarming

  • Een groot probleem is de veelheid aan stands gewijd aan directe elektrische verwarming (apparatuur komt vaak uit Frankrijk waar elektriciteit veel goedkoper is dan hier). Ze pakken uit met claims als "financiële besparing" en "duurzame energie voor warmteopslag"...

Wat die laatste claim betreft, is het betreurenswaardig om te zien dat bedrijven de verdiensten van directe elektrische verwarming blijven aanprijzen terwijl die geen bijzondere prestaties levert, ongeacht of er gebruik wordt gemaakt van vloeibare of droge inertie, of van welke steen dan ook. Eén kilowattuur warmte van één van deze radiatoren verbruikt altijd één kilowattuur elektriciteit! De consument wordt dus duidelijk belogen door deze misleidende reclame.

  • Maar er waren ook positieve zaken te vinden op de beurs zoals warmtepompen, pellets, houtblokken en doe-het-zelf werkzaamheden bij gespecialiseerde bedrijven.

Wat als je een bestelbon voor elektrische verwarming hebt getekend?

Veel van de bezoekers die wij een bestelbon voor elektrische verwarming zagen ondertekenen, zitten onverbiddelijk met:

  • Buitensporige facturen (meer dan € 3 000 voor 10 000 kilowattuur verbruik per jaar).
  • Een slecht EPB-certificaat. Directe elektrische verwarming wordt namelijk het meest afgestraft vanwege de problemen die we hierboven al hebben genoemd.

Als je verwarmt met elektrische accumulatoren, zal je alleen met een lucht-lucht warmtepomp je verbruik en dus je factuur door drie of vier kunnen delen. En dat voor een investering van € 1 500 tot € 3 000, die zich in één jaar terugbetaalt. Dit is echt een kwestie van prestaties! Dit soort oplossingen was beschikbaar met of zonder buitenunit (wat interessant is omdat dit vooral voor appartementsgebouwen vaak een probleem is).

Heb je ingetekend op elektrische verwarming, dan wordt het helaas moeilijk om eronder uit te komen. Waarschijnlijk zal je geen beroep kunnen doen op het herroepingsrecht van 14 dagen voor verkoop buiten de verkoopruimte, na een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie waarin het verkooppunt van de verkoper ruimer wordt geïnterpreteerd.

Vragen over de duurzamer wonen?

Heb je vragen na Batibouw of heb je vragen over het type verwarming dat je voor je woning moet kiezen, aarzel dan niet om ons Energy-Guide platform te raadplegen. Ons platform biedt je alle nodige informatie en praktisch advies.

Meer over duurzamer wonen