Dossier

Hoe uw gas- en elektriciteitsleverancier te kiezen?

23 juni 2017
payer moins cher

23 juni 2017

Overstappen naar een andere energieleverancier, het lijkt een hele klus. Maar eigenlijk valt de procedure best wel mee. Je moet enkel kiezen welke leverancier het best bij jouw verbruik aansluit, of je een vast of een variabel tarief wenst en welk soort elektriciteit (groen of grijs) je verkiest.

Welk tarief te kiezen?

Een formule op jouw maat

Je moet opteren voor de formule die het meest is aangepast aan jouw noden. Bij elk consumptieprofiel past namelijk een interessante tariefformule. Je moet dan wel precies weten hoeveel je verbruikt (je vindt die gegevens terug op jouw jaarlijkse afrekening), want de goedkoopste leverancier voor jou is niet noodzakelijk de goedkoopste voor een huishouden met een ander verbruik. Zeker is wel dat je een forse besparing laat liggen als je gedurende jaren zonder meer bij jouw huidige leverancier blijft, zonder het contract te wijzigen.

Vast of variabel tarief?

In tegenstelling tot voorgaande jaren stellen wij bij onze laatste simulaties vast dat veel van de goedkoopste formules op de markt voor elektriciteit variabele tarieven aanbieden. Dit soort formules kan dus het overwegen waard zijn.
Wie opteert voor meer zekerheid over de prijs gedurende de looptijd van het contract, kan terecht bij bepaalde semi-vaste contracten die eveneens voordelig zijn volgens onze simulaties. Wanneer de prijzen drastisch zouden zakken, kan je overigens steeds van formule of leverancier veranderen. Daarnaast is de facturatie voor een semi-vast contract eenvoudiger te controleren voor een consument.
Net zoals voor elektriciteit bestaan er voor gas eveneens 2 soorten tariefformules: vast of variabel. Bij onze recente simulaties stelden wij vast enkele variabele formules zich als het meest voordelig profileren. Voor wie de zekerheid en transparantie van een vast contract verkiest, zijn er echter ook enkele interessante opties met semi-vaste tarieven.

Groene of grijze elektriciteit?

Als je denkt dat groene stroom niets voor jou is, vergis je je. Dankzij onze rekenmodule zie je meteen dat groene elektriciteit niet altijd duurder is. Maar dat hangt af van jouw persoonlijke verbruik en jouw huidige leverancier. In sommige gevallen is dit type elektriciteit duurder, in andere gevallen goedkoper. Let wel: bijna geen enkele leverancier is 100% groen. Je vindt hierover meer informatie in onze rekenmodule gewoon door te klikken op de naam van een contract.

 

Welk tarief te kiezen?

Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2!