Dossier

Verwarmen met houtpellets

30 januari 2019
houtpellets

Welke pellets kies je het best voor je kachel? Zijn ze allemaal gelijkwaardig? Waar moet je rekening mee houden? En waar kun je ze goedkoop vinden? Hier vind je een antwoord op al deze vragen en tonen we je de resultaten van meer dan veertig pelletmerken die we hebben onderzocht.

Hoe eco zijn houtpellets?

Doordat houtpellets een natuurlijk product zijn, bestaan er nogal wat misverstanden over het verbranden ervan. De rook die zich ontwikkelt is niet gezond en bevat zelfs giftige elementen: koolstofmonoxide (CO), stikstofoxide (NOx), koolwaterstoffen en stof. Vooral de waarden voor koolstofmonoxide en stof liggen veel hoger dan bij verwarmingsketels op gas of olie. De toestellen moeten dus goed afgesteld zijn door een vakman om de vervuiling binnen de perken te houden.

Toch zijn er voordelen aan het vervangen van fossiele brandstoffen door hout. Doordat bomen tijdens hun leven CO2 omzetten in zuurstof zorgt het gebruik van hout globaal gesproken voor een spectaculaire daling van de CO2-uitstoot met 90 % of meer in vergelijking met aardgas of stookolie. Het hout moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om het als een hernieuwbare bron te kunnen worden beschouwd:

  • het moet gaat om een afvalproduct van houtzagerijen (zoals zaagsel waar vroeger niets mee kon worden gedaan) of afkomstig zijn van een bos waar omgehakte bomen telkens door nieuwe worden vervangen. Concreet is dit het geval als de houtpellets het PEFC- of FSC-label dragen.
  • het moet worden verbrand in een efficiënt werkend toestel;
  • het moet dicht bij de bron worden gebruikt en mag geen lange afstanden hebben afgelegd om tot bij de eindgebruiker te geraken.

Sowieso is een goede isolatie de beste manier om je huis optimaal te verwarmen en om je ecologische voetafdruk te beperken.