Dossier

Verwarmen met houtpellets

30 januari 2019
houtpellets

Welke pellets kies je het best voor je kachel? Zijn ze allemaal gelijkwaardig? Waar moet je rekening mee houden? En waar kun je ze goedkoop vinden? Hier vind je een antwoord op al deze vragen en tonen we je de resultaten van meer dan veertig pelletmerken die we hebben onderzocht.

Welke criteria voor de beste keuze?

Loofboomhout geeft niet meer warmte af dan kunstharshout

Weet sowieso dat de houtsoort geen noemenswaardig verschil betekent voor de verbrandingswaarde van de pellet. Hout van kunsthars of van loofbomen heeft dus eenzelfde calorisch vermogen per gewichtseenheid.

Alhoewel de stam van loofbomen voller is en dus meer warmte biedt bij eenzelfde volume, valt dit verschil weg zodra het hout wordt samengeperst.

Warmteproductie volgens vochtigheid

Het verschil in verbrandingswaarde tussen pellets hangt vooral af van de vochtigheidsgraad van de pellet. Zo zal een 'vochtige' pellet bij eenzelfde gewicht minder warmte produceren. Enerzijds omdat het aanwezige vocht in de pellet niet brandbaar is en je brandstof nodig hebt om dit vocht te laten verdampen (tenzij je een condensatietoestel hebt, zal dit vocht niet gerecupereerd kunnen worden en via de schoorsteen ontsnappen). 

Sowieso valt de vochtigheid steeds binnen de normen en blijft dus onder de 10 %* (gemiddeld 6,8 %). De onderzochte pellets vertoonden nauwelijks verschillen.

Let er dus goed op dat de pelletzakken niet gescheurd zijn (groter risico op vochtopname) en bewaar je pellets steeds in een droge ruimte! 

* Ter vergelijking: de vochtigheidsgraad van een boomstam ligt al snel boven de 20 %.

Verschillende gewichten van zakken 

Meestal worden pellets verkocht in zakken van 15 kg, al bestaan er ook zakken van 10 of 14 kg. Als je de prijzen wilt vergelijken, moet je hier natuurlijk rekening mee houden!

Het effectieve gewicht in de zakken komt meestal overeen met het aangeduide gewicht. Er zijn kleine verschillen waarbij het effectieve gewicht soms wat hoger en soms wat lager ligt, al gaat het telkens om verwaarloosbare verschillen.  

Afmetingen van de pellets

Zoals je weet, zijn pellets eigenlijk stukken houtafval die in cilindervorm zijn samengeperst. Ze hebben een diameter van zo'n 6 mm, wat de ideale dikte is.

Te kleine pellets zullen er bij toestellen met schroefmotor voor zorgen dat de toevoer verstopt geraakt, terwijl te lange pellets dan weer de toevoer kan verstoppen bij ventilatietoestellen (de meeste kachels).

Maar ook hier beantwoorden alle door ons geteste pellets aan de normen. 

Stof

De zakken bevatten soms stof. In bepaalde gevallen sloop dit stof al tijdens de productie in de zakken, maar het kan ook zijn dat het tijdens het transport of bij het uitladen in de zak terechtkwam, aangezien pellets niet goed bestand zijn tegen zware schokken. 

Stof kan echter de branders of de toevoer van de kachel verstoppen en zo de warmteproductie verminderen. Ook kan het de vensters van je kachel zwart maken. En dan spreken we nog niet over de onaangename verrassing die je te wachten staat als je in je woonkamer een pelletzak met veel stof opent.

Ook op dit vlak waren onze tests positief. De onderzochte zakken bevatten slechts 0,1 à 0,5 % stof.

Er was één geval met meer dan 1 % stof, die vermeld wordt op de resultatenpagina van onze tests

Vrijgekomen assen na de verbranding en chemische bestanddelen in de pellets

Bij de aankoop weet je natuurlijk niet hoeveel as je na gebruik overhoudt. 

Weet wel dat de ene pellet drie keer meer as kan genereren dan de andere. Bij de beste pellets gaat het om 0,3% van het gewicht, wat bij minder goede pellets kan oplopen tot 0,9 %. Bekijk de precieze percentages op onze resultatenpagina.

In het beste geval blijft er bij een zak met 15 kg pellets dus minder dan 50 g as over, op voorwaarde dat je kachel een goede werking kent.

Ook heb je bij de aankoop van pellets natuurlijk geen idee van de aanwezigheid van chemische bestanddelen (en zelfs achteraf niet).

Tijdens onze laatste tests (eind 2018) werd bij sommige producten de toegestane norm voor 1, 2 of zelfs drie onderzochte bestanddelen overschreden.
Ook voor dit onderwerp kun je meer info terugvinden op onze resultatenpagina.

Of bestel je pellets meteen viaonze groepsaankoop Best of Pellets.

Naar onze groepsaankoop pellets