Dossier

Verwarmen met houtpellets

20 oktober 2021
houtpellets

Welke pellets kies je het best voor je kachel? Zijn ze allemaal gelijkwaardig? Waar moet je rekening mee houden? En waar kun je ze goedkoop vinden? Hier vind je een antwoord op al deze vragen en tonen we je de resultaten van meer dan veertig pelletmerken die we hebben onderzocht.

Voordelen van pellets

Houtpellets behoren tot de goedkoopste brandstoffen, geven de beloofde warmte, zijn beter voor het milieu dan houtblokken en geven je meer het gevoel dat je je energieverbruik onder controle houdt... Heel wat voordelen dus!

Ben jij zelf ook liefhebber van pellets en gebruik je ze om in het tussenseizoen of zelfs tijdens de winter je huis te verwarmen? Dan vertelt dit dossier waarmee je rekening moet houden als je je voorraad aan pellets wilt aanvullen.

Opmerkelijk stabiele prijzen

De calorische waarde van pellets is vergelijkbaar is die van stookolie en aardgas. Historisch gezien ligt de prijs van pellets vaak in de buurt van die van de twee andere genoemde brandstoffen. Althans als je rekening houdt met de gemiddelde prijzen over een lange periode.

Over 15 jaar genomen stellen wij immers vast dat de prijs van pellets een relatief geringe en constante stijging heeft gekend. De prijs van pellets wijkt hooguit 15 % af, naar boven of naar onderen, ten opzichte van de gemiddelde prijs. De andere brandstoffen kennen daarentegen enorme schommelingen. Daardoor blijken pellets op sommige momenten zeer voordelig uit te vallen. 

De potentiële besparing zit hem vervolgens voornamelijk in het feit dat je de centrale verwarming kunt uitschakelen en je dan enkel de ruimte verwarmt die je wenst te verwarmen.

Pellets bestellen via Test Aankoop

Je kunt trouwens ook pellets bestellen via ons energieplatform. Je vindt er aantrekkelijke prijzen voor jouw regio.

Naar ons energieplatform