Dossier

Verwarmen met houtpellets

30 januari 2019
houtpellets

Welke pellets kies je het best voor je kachel? Zijn ze allemaal gelijkwaardig? Waar moet je rekening mee houden? En waar kun je ze goedkoop vinden? Hier vind je een antwoord op al deze vragen en tonen we je de resultaten van meer dan veertig pelletmerken die we hebben onderzocht.

Voordelen van pellets

Houtpellets zijn extreem populair in België! Ze zijn goedkoop, geven veel warmte, zijn esthetisch, zijn goed voor het milieu en geven het gevoel dat je je energieverbruik onder controle houdt... Niets dan voordelen dus!

Ben jij zelf ook liefhebber van pellets en gebruik je ze ook om in het tussenseizoen of zelfs tijdens de winter je huis te verwarmen? Hier geven we je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je je voorraad wilt aanvullen. Dit zijn de de keuzecriteria voor de juiste pellets.

Hoe kies je pellets

Dubbel goed nieuws tijdens onze laatste test

Eerst en vooral blijkt uit onze tests dat de pellets die in België verkocht worden, beantwoorden aan de geldende normen op het vlak van warmteproductie. Op een enkele uitzondering na (die we aanduiden in onze testpagina) zijn er ook geen grote problemen qua afmeting of qua stofproductie. Voor de onderlinge verschillen moeten we vooral kijken naar de assen en chemische bestanddelen, al valt dit bij alle producten binnen de toegestane normen.

Daarnaast merken we sinds enkele jaren dat de prijzen van pellets relatief stabiel blijven. Dat is dan ook een duidelijk verschil met andere energiebronnen, waarvan de prijzen soms de pan lijken uit te swingen. Uit onze berekeningen op basis van de pelletprijzen van het laatste trimester van 2018, bleek dat de kWhprijs van pellets gemiddeld 5,8 cent bedroeg, met minima en maxima tussen 4,6 en 7 cent. Ter vergelijking: de prijs van stookolie schommelde in 2018 tussen 6 en 8 cent per kWh, terwijl gas 5,5 à 6 cent per kWh kost (bij een condensatieketel mag je hier 0,5 cent aftrekken). We kunnen dus stellen dat pelletenergie ongeveer evenveel kost als fossiele brandstoffen, met een licht prijsvoordeel voor pellets als je de goedkoopste kiest. Bekijk de testresultaten van meer dan veertig pelletmerken:

Naar testresultaten van pellets

Pellets tegen voordelige prijzen

Zoals je weet, helpen we je steeds om niet alleen de beste, maar ook de goedkoopste oplossingen te vinden! De prijzen van onze groepsaankoop Best of Pellets liggen 15% onder het marktgemiddelde, terwijl hun kwaliteit gelijkaardig is. Ze halen hun prijsvoordeel uit de grote voorraden die ze van hun leveranciers krijgen.

Naar onze groepsaankoop pellets