Dossier

Hoe jouw ledlampen te kiezen?

30 juni 2018
Koopgids ledlampen

30 juni 2018
Ledlampen zijn vandaag de duurzaamste, de best presterende alsook de zuinigste lampen op de markt. Maar hun kostprijs betekent voor sommigen een struikelblok, gezien het rendement pas op lange termijn behaald wordt. Hoe kan je het best jouw ledlampen kiezen zodat je kan genieten van warme, aangepaste verlichting voor jouw woning?

In de rekken van de grote winkelketen tref je een grote verscheidenheid aan van ledlampen, van tientallen merken en met erg uiteenlopende prijzen. Hoe kiezen uit dergelijk groot aanbod?

 • Niet alle modellen geven dezelfde lichtsterkte en ze zijn niet allemaal geschikt voor alle armaturen.
 • De goedkoopste zijn niet noodzakelijk de meest voordelige.

Volg ons advies bij het aankopen van de ledlampen die je nodig hebt om maximaal te besparen op jouw energiefactuur.

Waarom voor led kiezen?

Omdat ze zuinig zijn…

Ledlampen staan vandaag helemaal op punt: ze zijn duurzamer, starten sneller op en ze verbruiken tot 8 keer minder in vergelijking met een halogeenlamp - en dit voor dezelfde lichtopbrengst.

Ledlampen gaan zo’n 10 tot 25 keer langer mee dan lampen met andere technologieën: gemiddeld 25 000 branduren tegenover 1 000 tot 3 000 branduren voor halogeenlampen, en 5 000 tot 15 000 voor spaarlampen.

Wat betreft de aankoopprijs, kost led nog steeds meer in vergelijking met halogeenlampen. Maar aangezien ledlampen langer meegaan, bespaar je dus het meest met dit soort lampen.

… en ecologisch!

Aangezien je met led minder elektriciteit verbruikt, doe je tegelijk ook goed voor de planeet.

Hoe jouw ledlampen te kiezen?

Er zijn 4 vragen die je zou moeten beantwoorden om de gepaste ledlampen uit te kiezen:

1. Welke fittings hebben jouw armaturen?

Over het algemeen zijn ledlampen verkrijgbaar in alle courante types van fitting. Ga op voorhand na welke fitting jouw huidige lampen hebben zodat jouw nieuwe lampen zeker passen.

Er bestaan 4 standaard fittings: E27, E14, GU5.3 en GU10.

 • E27 en E14 zijn schroeffittingen, van respectievelijk van 27mm en van 14mm dikte. Beiden zijn geschikt voor 230V.
 • GU5.3 is een zogenaamde steekfitting, dit voor lampen van 12V en 230V. Ze bestaan uit twee kleine pinnetjes die in de fitting worden gedrukt.
 • De GU10 fitting is geschikt voor 230V en bestaat uit twee dikkere pinnen.

2. Hoeveel lumen hebben jouw huidige lampen? Wil je evenveel/meer/minder licht?

Wattage duidt het stroomverbruik aan van de lamp, niet de lichtopbrengst (in lumen).

Afhankelijk van het type lamp dat je kiest, zal de lamp meer of minder energie verbruiken voor dezelfde lichtopbrengst. Het is dus beter nu te spreken over lumen.
Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Het geeft weer hoeveel licht een lamp produceert en geeft dus veel betere informatie over de lichtopbrengst van ledlampen.

 • De lamp van jouw keuze heeft idealiter een verbruik van 90 lumen/watt en de lichtopbrengst zou minstens 300 lumen moeten bedragen.
 • Indien je meer licht nodig hebt, ga dan voor 900 lumen of voorzie een combinatie van 3 lampen of spots van elk 300 lumen.

Je vindt het aantal lumen van je huidige lamp op de lamp zelf terug.

3. Welke kleur wil je?

Lampen hebben ook een kleurtemperatuur (uitgedrukt in Kelvin). Dit geeft weer in hoeverre een lamp geel, wit of blauw licht produceert. De drie meest verkochte kleuren zijn:

 • 2700K: warm, geel licht, ideaal voor in de woonkamer
 • 4000K: neutraal licht, goed voor in de keuken, badkamer, bureau
 • 6000K: koud, blauw licht, vooral geschikt voor zakelijke omgevingen/winkels

4. Heb je een dimmer nodig?

Als jouw ledlamp "dimbaar" is, dan zal het mogelijk zijn om de lichtsterkte aan te passen met behulp van een dimmer. Niet alle ledlampen zijn compatibel met een dimmer. Wanneer ze dit niet zijn, zal het logo op de verpakking doorstreept zijn.

Indien jouw lamp niet dimbaar is en u deze gebruikt met een dimmer, zal het niet alleen onmogelijk zijn om de lichtsterkte aan te passen maar je riskeert tevens dat de lamp zal knipperen op het moment dat je deze aan- of uitdoet.

Je moet wel weten dat ledlampen die deze mogelijkheid hebben over het algemeen een iets hogere kostprijs hebben.

Zijn ledlampen schadelijk voor de ogen?

Er gaat kritiek de ronde over ledlampen, en dan vooral met betrekking tot de risico’s die verbonden zouden zijn aan het blauwe licht dat sommige lampen uitstralen. Moeten we ons zorgen maken?

 • • Het is waar dat bepaalde ledlampen een deel blauw licht uitstralen en dat zou schadelijk zijn vanwege de fotobiologische effecten op de huid en de ogen.
 • Ook zou het blauwe licht onze biologische klok verstoren als we er net voor het slapengaan te lang aan blootstaan. Daardoor zouden we minder snel inslapen en minder goed slapen.

Om die kritiek te begrijpen en te evalueren, hebben we verschillende studies en adviezen van diverse gezondheidsinstanties uitgeplozen. Op basis hiervan kunnen we besluiten dat ledverlichting in huis geen echte gezondheidsrisico’s inhoudt. Sommige ledlampen stralen inderdaad een deel blauw licht uit dat in de buurt komt van uv-stralen.

Maar over de ledverlichting in huis hoef je je heus geen zorgen te maken. De meeste particulieren kopen immers “zachtwitte” ledlampen met een kleurtemperatuur van 2 700 tot 3 000 K. De lichtpiek die deze lampen in het blauwe centrum uitstralen, is niet schadelijk. Dat heeft het Franse agentschap voor veiligheid van voedsel, milieu en arbeid (ANSES) in een rapport bevestigd in 2010, waarin het de lampen indeelde in risicogroep 0 (zonder risico) of 1 (weinig risico).

Wat doe ik met mijn oude lampen?
Je kan jouw oude lampen naar het containerpark brengen. Niets houdt je natuurlijk tegen om ze te bewaren, voor het geval dat.