Dossier

Huis-aan-huisverkoop voor gas en elektriciteit: laat je gelden

11 december 2019

Huis-aan-huisverkopers van energiebedrijven die jou om het even wat proberen te laten tekenen. Het komt al te vaak voor. Wij overlopen met jou de regelgeving rond huis-aan-huisverkoop, de aandachtspunten en een aantal tips om jouw rechten te laten gelden.

Aanleiding tot klachten

Huis-aan-huisverkopen lokken veel klachten uit. Sommige consumenten worden tot hun grote verbazing gecontacteerd door een nieuwe leverancier zonder dat ze iets hebben ondertekend. Anderen laten zich overtuigen door verkopers die beweren dat hun producten het best scoren bij Test Aankoop (wat helemaal niet klopt natuurlijk) of dat je uitzonderlijk 2 maanden gratis energie krijgt. Voorbeelden en getuigenissen in die zin zijn er bij de vleet.

Niet te verbieden

Huis-aan-huisverkoop verbieden in België is ondenkbaar, want een arrest van het Europees Hof van Justitie biedt weinig speelruimte ten opzichte van de Europese regelgeving. De Europese wetgeving verbiedt huis-aan-huisverkoop niet, dus kan de Belgische dat ook niet.

Toch is de Europese richtlijn ter zake recent herzien en krijgen lidstaten nieuwe mogelijkheden om de bescherming van de consument te versterken. Het gaat dan onder meer om een mogelijke uitbreiding van het herroepingsrecht en strengere voorwaarden met betrekking tot de uren waarop men mag komen aanbellen.

Je kunt je wapenen

  • Intussen belet niets jou om klaar en duidelijk te laten weten dat je niet wenst te worden lastiggevallen door een huis-aan-huisverkoper.

    Vraag de zelfklever Stop – Geen verkoop aan deur (ook verdeeld met het magazine Test Aankoop 648 van januari 2020) bij een van onze partners voor deze actie: InforGazElek, Federatie van de Bicommunautaire Maatschappelijke Diensten en SamenlevingsopbouwAls je deze sticker goed zichtbaar aanbrengt en een huis-aan-huisverkoper hem opzettelijk zou negeren door toch bij  jou aan te bellen, zou dat als je klacht indient door de Economische Inspectie als een "agressieve handelspraktijk" kunnen worden beschouwd en als dusdanig worden bestraft.