Dossier

AA- en AAA-batterijen: onze tests

08 oktober 2020
AA- en AAA-batterijen: onze tests

Duurder is niet altijd beter: dat blijkt ook weer uit onze laatste test van batterijen. Onze Beste Koop kost € 0,25 per batterij en moet niet onderdoen voor de bekende merken. Ook vind je herlaadbare batterijen van goede kwaliteit aan € 1,75 de batterij. 7 keer herladen en de kost is bijna terug gewonnen.

Inleiding

Heel wat toestellen hebben batterijen nodig: kinderspeelgoed, fototoestellen…. Sommige gebruiken we dagelijks, andere af en toe, nog andere slechts een keer per jaar.

Nochtans loont het de moeite om twee keer na te denken. Voor hetzelfde batterijtype en zelfs hetzelfde vermogen kan de prijs sterk variëren: van € 1 tot € 7,99 voor vier alkalinebatterijen, en van € 9,74 tot € 17,24 € voor vier lithiumbatterijen. Aangezien de meeste mensen meteen een verpakking met 10 tot 12 stuks inslaan, maakt dat een groot verschil.

Alkaline of lithium

Alkaline of lithium, dat is de eerste keuze die je moet maken. Hoewel ze er op het eerste gezicht hetzelfde uitzien, verschillen alkaline- en lithiumbatterijen wel degelijk van elkaar. Dat is ook te merken aan de prijs: 4 AAA-alkalinebatterijen vind je al vanaf € 1, terwijl 4 lithiumbatterijen van hetzelfde formaat minstens € 9,44 kosten. Alkalinebatterijen bestaan uit zink en mangaan in een elektrolyt van alkalisch materiaal - vandaar hun naam.

Lithium is daarentegen een zeldzaam en kostbaar metaal. De combinatie van lithium met mangaan levert een lichtere batterij op, die beter bestand is tegen extreme temperaturen, meer energie opslaat en langer meegaat. Maar dat heeft dus zijn prijs.

Lekken is meestal geen probleem

Tijdens onze test gingen we ook na hoe groot de lekkans is. Een gekend probleem is immers dat als wegwerpbatterijen eenmaal leeg zijn, ze uitlopen over de contactjes van het toestel. Goed nieuws: nadat we de batterijen hadden opgebruikt en vervolgens zes weken hadden bewaard, bleken er slechts twee uitgelopen (Pro Power Alkaline AAA van Panasonic en Ultra Alkaline AA van TopCraft). Dat neemt niet weg dat een lege alkalinebatterij vroeg of laat onvermijdelijk gaat lekken.

De juiste batterij gebruiken

Maar in welk toestel hoort welke batterij thuis? Als algemene regel geldt dat lithiumbatterijen de voorkeur genieten voor toestellen die in korte tijd veel stroom vragen (zoals een digitaal fototoestel of speelgoed op batterijen), weinig stroom verbruiken over een lange periode (zoals een draadloze wekker) of een grote nauwkeurigheid vereisen (zoals medische apparatuur of een gps voor hiking of trailrunning). Een lithiumbatterij is bijvoorbeeld het meest geschikt voor een rook- of CO-melder aan het plafond, omdat die moeilijk bereikbaar is. Zo hoef je niet jaarlijks op de ladder te kruipen om de batterij te vervangen. Voor de rest kun je gewoon alkalinebatterijen gebruiken.