Dossier

Herlaadbare batterijen, of toch maar wegwerpbatterij?

06 augustus 2014
batteries et piles

06 augustus 2014

Voor welke toestellen gebruikt u het best herlaadbare batterijen, en wanneer zijn wegwerpbatterijen meer aangewezen? Of is er geen verschil? We leggen voor- en nadelen naast elkaar.

Inleiding

Heel wat toestellen hebben batterijen nodig: kinderspeelgoed, elektrische pepermolens, fototoestellen…. Sommige gebruiken we dagelijks, andere af en toe, nog andere slechts een keer per jaar. Wanneer gebruikt u het best wegwerpbatterijen, en wanneer is de herlaadbare variant de beste optie?

Herlaadbaar is voordeliger…

Herlaadbare batterijen zijn stilaan meer en meer te verkrijgen in de winkels, en worden ook minder duur. Het grote voordeel is uiteraard dat ze meermaals te gebruiken zijn, in tegenstelling tot de wegwerpbatterijen. Dat maakt hen op lange termijn voordeliger. De huidige generatie herlaadbare batterijen gaat doorgaans gemakkelijk 200 oplaadbeurten mee.

… maar niet geschikt voor kinderspeelgoed

Wegwerpbatterijen hebben aanvankelijk een hogere spanning die geleidelijk afneemt, terwijl herlaadbare batterijen een iets lagere, constante spanning hebben. Door die lagere spanning zijn ze niet geschikt voor bepaalde toepassingen. Al gaat het hier bijvoorbeeld over medische toestellen, dus zeker geen alledaagse toepassingen.

Daarnaast wordt afgeraden om herlaadbare batterijen te gebruiken in kinderspeelgoed, omdat ze een kleine interne weerstand hebben. Als deze gaat kortsluiten, kan de geleider gaan opwarmen en beginnen gloeien, met brandgevaar tot gevolg.

In alle andere toepassingen kunt u zowel wegwerp- als herlaadbare batterijen gebruiken. Wel hebben we vastgesteld dat de capaciteit van wegwerpbatterijen iets sneller slinkt bij toestellen die korte, intensieve stroomstoten produceren, zoals een fotoflitser.

Capaciteit maakt een verschil

Waarop u ook moet letten bij de aankoop van een batterij, is de capaciteit (in mAh). Bij de herlaadbare exemplaren kiest u beter niet per definitie voor de hoogste capaciteit. De werking van deze batterijen vermindert sneller naarmate ze vaker worden herladen. Kies daarom voor een gemiddelde capaciteit, niet hoger dan 2200 mAh.

Bij de wegwerpbatterijen scoren de exemplaren met een hoge capaciteit dan weer wel goed. In het verleden scoorden deze "superbatterijen" minder goed, maar inmiddels zijn ze duidelijk het experimentele stadium voorbij.

Let wel op voor veralgemening: als de ene batterij (bv. met hoge capaciteit) van een bepaald merk goed presteert, zegt dat niet noodzakelijk iets over de prestaties van andere batterijen van ditzelfde merk. Dat is gebleken uit onze tests.