Dossier

De digitale meter: wat verandert er voor jou?

07 april 2021
digitale meter

De diverse gewesten hebben beslist om de klassieke meters voor elektriciteit en aardgas te vervangen door digitale modellen. Wat verandert dit concreet voor jou? Wat zijn de mogelijke voordelen en gevaren? Heb je zelf een keuze? Wij proberen een antwoord te formuleren op al jouw vragen.

Het standpunt van Test Aankoop

Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

79 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/11/2021

Waar is mijn reactie?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2021
, Gereageerd:

Hoi, over welke reactie het je het ajb? ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021

Eigenaars van een digitale meter worden aangeraden om zo veel mogelijk de energie geproduceerd door zonnepanelen zelf te gebruiken door het verbruik zo veel mogelijk te spreiden. Mijn installatie produceert in de zomermaanden gemiddeld 15 kWh. Om het eenvoudig te houden als voorbeeld beginnen ze te produceren van 6 uur s'morgens tot 21 uur s'avonds is 15 uur of 1 kWh per uur. Mijn koffieautomaat verbruikt 1200 kW, dit wil zeggen dat ik in de zomer nog 200 kW van het net moet halen en duur betalen voor mijn koffietje! Hoeveel zal ik dan extra betalen voor de wasmachine, droogkast, kookplaat, oven, strijkijzer, boiler, .... in de veronderstelling dat ik deze spreid over de ganse dag wat in de praktijk onmogelijk is?
Bepaalde toestellen laten werken op iets goedkoper nachttarief gaat in de toekomst ook al niet meer mogelijk zijn. Resultaat: een gepeperde eindfactuur!

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Beste Eric,
Je koffie automaat verbruikt waarschijnlijk 1200 W (en zelfs dat lijkt me veel, bovendien verbruikt je koffiezet maar enkele minuten energie bij het maken en doe hem in een thermos om warm te houden) en geen 1200 kW (een verschil met een factor 1000).
Zorg dat je grote verbruikers werken op het moment dat je de meeste zonneënergie produceert.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/11/2021
, Gereageerd:

het probleem zit helaas bij het piekverbruik van het toestel, waarop de netkosten zich op gaan baseren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/12/2021
, Gereageerd:

Wat het capaciteitstarief betreft dat vanaf 1 juli 2022 wordt ingevoerd: daarbij zal zo’n 15% van de totale elektriciteitsfactuur niet meer aangerekend worden op basis van de afgenomen kWh, maar wel op basis van het piekverbruik (kW). Voor wie een digitale meter heeft, zullen de laatste 12 maandpieken in het verbruik van een gezin bepalen hoeveel netkosten je zult betalen. Een maandpiek is het hoogste piekvermogen dat tijdens een kwartier in die maand verbruikt is. Heb je nog een analoge meter, die enkel de stroomafname registreert en dus niet de piek, dan zul je een minimale vaste bijdrage moeten betalen die overeenstemt met een verbruikspiek van 2,5 kW (het minimum dat je ook met een digitale meter betaalt). Daarnaast zul je nog een deel van de kosten per kWh aan een hoger tarief betalen dan klanten met een digitale meter.

 Je vermijdt pieken in elektriciteitsverbruik door geen verschillende energieverslindende toestellen tegelijk in te schakelen. Wat de precieze impact zal zijn van accumulatieverwarming op het piekverbruik en dus op het capaciteitstarief, is op dit moment onvoldoende duidelijk. Alles hangt natuurlijk ook af van het geïnstalleerde vermogen, afhankelijk van de grootte en de isolatie van uw woning. De VREG heeft intussen een simulator gelanceerd om de impact van het capaciteitstarief op uw portemonnee duidelijker te maken. Of men meer zal betalen dan in het huidige systeem dat op afname is gebaseerd, hangt vooral af van de verhouding tussen de jaarlijkse afname (kWh) en het piekvermogen (kW). Maar alleszins: zolang men over een analoge meter beschikt, zal men nog geen capaciteitstarief moeten betalen op basis van het gemeten piekvermogen. Meer info vind je nog hier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/gas-elektriciteit-mazout-pellets/nieuws/waarom-je-beter-je-stroomverbruik-spreidt-vanaf-2022 

 ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021

Heel veel mensen kunnen nauwelijks een computer gebruiken of herleiden de smartphone tot een zielige ouderwetse gsm, dit is géén verwijt, alleen een vaststelling. Hoe kunnen zij nog inspelen op digitale meters en al wat er bij behoort? Telkens als ik zo iets lees, duizelig ik ook van de mogelijkheden en de aansluitingen met nog een app en nog een ethernetkabel of WiFi kanaal die met je apparaten en/of meter moet worden verbonden…

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021
, Gereageerd:

De maatschappij wordt inderdaad steeds meer gedigitaliseerd, iets wat we op alle gebieden merken. Ook in de banksector stellen we vast dat wie niet mee is met de digitale trein het moeilijker krijgt, en dat is een element waar we zeker rekening mee moeten houden. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/11/2021

Ik heb onlangs een volledig elektrische auto aangekocht. Neen geen dure Tesla, maar een zeer jonge 2 de handse Opel Corsa e. Deze auto verbruikt ongeveer zoals aangegeven rond de 17 Kw/100 km, als je spaarzaam het gas induwt. Lagere snelheden resulteren logisch in lagere waarden.(11-14 Kw) Wat mij opvalt is dat er bijna geen enkele constructeur/dealer de nadelen van het LAADVERLIES duidelijk omschrijft. (Dit is de omzetting van wisselstroom naar gelijkstroom dat in de auto gebeurt.) Dit hebben we uitgetest, en dit bedraagt 15 tot 20%!! Dus zit je praktisch aan een verbruik dat hoger is dan 20 Kw per 100 km.
Nu heb ik ook zonnepanelen: deze produceren gelijkstroom! Echter wordt dit verplicht omgezet tot wisselstroom, waar ook weer energieverlies optreed. Blijkbaar is er geen gecontroleerd systeem op de markt om rechtstreeks mijn auto op te laden met de zonnepanelen. Meer nog, mijn laadverlies is dubbel, want gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, om nadien in de auto terug om te zetten in gelijkstroom...wat een verspilling, en geen enkele oplossing voorhanden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021

Ik ben zelf actief bezig met optimaliseren verbruik, en ook een voorstander van de digitale meter (zelf met de afschaffing van de terugdraaiende teller wat ergens logisch is). De mogelijkheden die ik zag om automatisch het verbruik te sturen baserend op piek en dalmomenten en dito prijzen (vb voor elektrische wagen) leken mij de meer "negatieve" kanten van de meter ruimschoots te compenseren.

In elk artikel over de digitale meter wordt er dus gesproken over de pro-actieve manier waarop je kan omgaan met het verbruik en je verbruik kan afstemmen om de prijs van energie ... bij deze beweringen worden echter weinig of geen vragen gesteld.

De realiteit is (tot mijn spijt) echter anders want nu met de stijgende energieprijzen nog maar eens duidelijk wordt. Eén van de meest frappante zaken is de berekening van het verbruik: ook al heeft men de details tot op het kwarier / uur, voor verbruikers met een digitale meter wordt nog steeds geen rekening gehouden met het effectieve verbruik in een bepaalde periode ... men neemt nog steeds het gestandardiseerd verbruikersprofiel alsof het een analoge meter zou zijn.

Ook diversifiëring op basis van verbuiksmoment heeft geen enkele impact: hoog verbruik tijdens de piekperiodes heeft exact dezelfde kost (energie & distributie) als verbruik tijdens de nacht of periodes met veel zonneschijn.

Nu had ik echt wel verwacht dat met het invoeren van de digitale meter ook deze zaken gingen worden aangepakt ... want zonder deze mogelijkheden kan ik geen voordeel zien aan de digitale meter.

Persoonlijk hebben we nu (door zonnepanelen / batterijen / zonneboiler) geen gasverbruik gehad in de laatste 4 maanden ... en toch zal ik het gas die ik eerder dit jaar heb verbruikt nu deels moeten betalen aan de huidige extreem hoge tarieven. Het is zoals de slager nu extra geld komt vragen voor vlees gekocht in februari omdat de prijzen van het vlees nu hoger zijn. De juiste data voor de dagen / maanden is beschikbaar maar wordt dus niet gebruikt.

Is het geen idee om hierover een studie te maken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2021
, Gereageerd:

Beste Koen, ik heb dit even afgetoest intern bij onze expert energie en dit is wat hij hierover te vertellen heeft: 

Ik begrijp je reactie volledig, veel zaken die mogelijk zullen worden met de digitale meter, zijn vaak nog toekomstmuziek op dit moment of staan nog in de kinderschoenen. Toch zijn een aantal evoluties wel al merkbaar, zoals de introductie van het dynamische energiecontract (maar enkel Engie biedt zo’n contract aan op dit moment) waarbij rekening wordt gehouden met het werkelijke verbruik per uur en met de prijs van dat moment. Volgens ons is dit soort tarieven echter niet voor iedereen weggelegd en kan zo’n formule slechts een succes worden in combinatie met slimme toestellen die automatisch aanschakelen op momenten van lage prijzen. Meer info: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/gas-elektriciteit-mazout-pellets/nieuws/eerste-elektriciteitscontract-met-wisselende-prijs-per-uur-voor-gezinnen

 Daarnaast is het zo dat de invoering van het nieuwe centrale dataplatform, dat de energiemarkt vanaf november in gebruik neemt en een betere data-uitwisseling tussen marktspelers mogelijk moet maken, tevens nieuwe mogelijkheden zou moeten bieden. Volgens Atrias, de dochteronderneming van de Belgische distributienetbeheerders, kan het nieuwe centrale systeem een hoger volume aan data aan en kunnen toekomstige evoluties sneller ontwikkeld worden. De sector wijst in zijn persbericht van 10/09/2021 op de nieuwe mogelijkheden zoals het kiezen van aparte contracten voor afname en injectie voor zonnepaneeleigenaars, de keuze van een aparte leverancier voor een laadpaal van een elektrische wagen of de mogelijkheid om maandelijks een afrekening te ontvangen. Meer info: https://www.atrias.be/FAQ_NL ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2021

Hebben jullie (of gaan jullie) reeds dossiers beschikbaar om de opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen rechtstreeks te gebruiken (voor ze op het net gezet wordt)
Bv.: systemen die elektriciteitverbruik starten van zodra er elektriciteit aan het net gegeven wordt. (bv elektrische verwarming WW boiler, wasmachine automatisch opstarten,.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021
, Gereageerd:

Momenteel hebben we nog geen dossier in die zin, maar ik geef het verder intern door als suggestie. Bedankt voor je input! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2021

Het standpunt van Test-Aankoop in verband met het afschaffen van de terugdraaiende teller is totaal verkeerd. Ik stel mijn hoop op de rechtszaak van het kantoor Verbist waarbij de overheid wordt aangepakt onder de noemer 'Belofte maakt schuld'. Ik hoop dat menige Vlaming bij de eerstvolgende verkiezingen de partijen die ons voorgelogen hebben zullen aanpakken...

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021
, Gereageerd:

Jammer dat je er zo over denkt. Wij wensen jullie alle succes met de rechtszaak uiteraard! We hebben zelf overwogen om naar de rechtbank te stappen en we hebben de haalbaarheid ervan laten bekijken door een team juristen. Jammer genoeg was het advies negatief omdat de kans op slagen zeer klein is. We wouden de consument dan ook geen rad voor de ogen draaien of er een actie aan koppelen waarbij je als lid kan deelnemen... ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2021

Heb geen echt vertrouwen in het systeem. Ik denk aan de hackers, die kunnen zelfs in het Pentagon inbreken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

Mijn vraag: wij hebben een tweevoudige meter (dag-nacht) en een afzonderlijke meter uitsluitend nacht (accumulatie verwarming). Komt daar dan één digitale meter voor in de plaats of zijn dat er ook twee? Ik kan nergens een duidelijk antwoord vinden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2021
, Gereageerd:

IK ben in uw geval = dus twee! Enige voordeel is dat je je verbruik "uitsluitend nachttarief" kunt scheiden van het verbruik "normale nachttarief" Daarenboven heb ik zonnepalen en een warmtepomp "wind wind". Ik geen mazout of gas in huis sinds 1979.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2021
, Gereageerd:

nacht tarief voor verwarming word afgeschaft

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2021
, Gereageerd:

Het "exclusieve nachttarief" voor verwarming is al jaren afgeschaft!

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021
, Gereageerd:

De historische korting op de distributienettarieven voor uitsluitend nachtverbruik werd vanaf 2021 geleidelijk afgebouwd, hier vind je er meer over. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Dag Paul, volgens onze experten zijn er twee aparte meters nodig. De elektrische installaties zijn volledig gescheiden. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

Onze zonnepanelen dekken volledig onze behoefte aan stroom. Zal de digitale meter een invloed hebben op onze factuur?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Paul, sinds de uitspraak van het Arrest zal deze stroom niet meer worden gecompenseerd door je injectie en zul je dus betalen voor je werkelijke verbruik, zoals ook het geval is bij een consument zonder zonnepanelen. Je zult wel geen prosumententarief meer moeten betalen. Meer info vind je nog in ons dossier via deze link: 

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/einde-terugdraaiende-teller ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

Onze zonnepanelen dekken volledig onze behoefte aan stroom. Zal de digitale meter een invloed hebben op onze factuur?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2021

Ik zou heel graag de digitale meter weigeren, ik vind het een complete inbreuk op mijn zelfbeschikkingsrecht in mijn eigen woning.
Bovendien ben ik stralingsgevoelig en spaar ik voor de rest kosten noch moeite om mijn woning leefbaar te houden voor mezelf.
Kreeg onlangs de brief van Fluvius in de bus met de uitnodiging om een afspraak te maken voor plaatsing van de digitale meter.
Hoe kan ik dit weigeren?!
En hoe kunnen we hiertegen nog verder protesteren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/06/2021
, Gereageerd:

We hebben daar een interessant artikel over geschreven: Je kan hem in principe niet weigeren maar je kan wel voor uitstel gaan. Dit is niet in alle gevallen interessant, ik geef je even de link mee naar het artikel: https://bit.ly/35XVxq4 ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/05/2021

Hallo
Ik denk eraan om zonnepanelen te plaatsen, maar ik twijfel door de digitale teller. Ik lees vaak dat veel gezinnen een duurdere elektriciteitsfactuur zullen krijgen als ze zonnepanelen hebben (bijvoorbeeld: www.zonnepanelen-gids.be/.../). Hoe of waar kan ik ergens berekenen of het wel interessant is voor mij om zonnepanelen te plaatsen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021
, Gereageerd:

Hallo, het is inderdaad niet evident om te weten te komen of het nog steeds rendabel is om zonnepanelen te plaatsen, wij vinden in ieder geval van wel, tenminste als de aankoopprijs niet te duur uitvalt. Om je bij je keuze te helpen hebben we op onze site een heel dossier ter beschikking die je de nodige info bezorgt en je helpt met kiezen: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/zonnepanelen-nog-interessant 

Twijfel ook niet om je in te schrijven aan onze groepsactie Zonnepanelen met Test Aankoop via deze link: https://www.test-aankoop.be/acties/zonnepaneel ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2021
, Gereageerd:

Mmet gebruik van en warrmtepomp, kan men niet meer dan ca. 20% van de eigen productie gebruiken. Ca. 80% ben je kwijt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021
, Gereageerd:

Dag Jan, algemeen wordt als gemiddelde een zelfverbruik van 30 % genomen als de productie van de zonnepanelen min of meer overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van het gezin. Dat is effectief de meest voorkomende situatie in België. 

Het komt eropaan om je elektrische toestellen zoveel mogelijk te gebruiken als er – voldoende - productie van de zonnepanelen is.

Daarom is het interessant om de curve van de stroomproductie van je zonnepanelen te bekijken als je over een monitoringsysteem van je fotovoltaïsche installatie beschikt. Dat zal onder meer afhangen van de oriëntatie van jouw panelen en de helling waarin ze zijn aangebracht. Aan de hand van die informatie kun je nagaan wanneer je jouw toestellen het best laat draaien. Meer info vind je nog via deze link: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/zelfverbruik-verhogen 

Voorts raden we aan om een teruglevercontract te sluiten zodat je toch ' iets' terugbtaald krijgt voor je geïnjecteerde zonnestroom. Maak gerust een vergelijking via onze tool, de terugleververgoeding zitten er ook in: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/gas-elektriciteit-mazout-pellets/module/energie-wie-wordt-uw-leverancier?location ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/04/2021

Eric Hammer
Wij hebben verleden jaar okt zonnepanelen laten plaatsen en toen gevraagd om ons nachttarief af te koppelen en Fluvius ondanks ons bezwaar, plaatst een digitale meter. Wij hebben dit betaald en hebben nu geen voordeel meer van terugdraaiende teller. Kan ik deze kosten ook via de premie terug krijgen? Ik twijfel nu of we niet beter terug zoals voorheen dag en nachttarief zouden nemen gezien we redelijk wat verbruiken 's avonds en nacht.
Mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021
, Gereageerd:

Wanneer je veel elektriciteit verbruikt omdat je bvb elektrische verwarming hebt en je hebt overeenkomstig met je verbruik zonnepanelen op je dak kan je beter overschakelen op dag- en nacht tarief omdat het overschot van zelf geproduceerde stroom verloren gaat en omdat je het goedkopere nacht tarief sowieso moet betalen . Één klein pluspunt is dat je tijdens het weekend continu van het nachttarief geniet. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een accumulatie verwarming heb wat een verschil kan maken t.o.v. een andere vorm van verwarming.
Wat de evt. kosten betreft van je digitale meter kan ik je geen raad geven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/04/2021
, Gereageerd:

Beste Eric,

Waarom ben je indertijd overgegaan naar enkel dagtarief? Als je nu zegt dat je nog aardig wat verbruik hebt op de nachtteller. Zoek eens op welke die verbruikers zijn en schakel over op dag verbruik, met bvb. tijdklok, of installeer een energie management systeem op de P1 poort van je DM, je gaat niet alleen te weten, komen welke apparaten voor dit verbruik zorgen, maar ook op welk tijdstip. Of je kan verder gaan en een meer intelligent systeem aan de DM koppelen, zodat deze gaat bepalen welk en wanneer een verbruikstoestel gaat werken. Zie op
maakmijnmeterslim.be

succes

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt André, de reden van afkoppeling kwam door het feit dat we nog steeds het principe van terugdraaiende teller zouden hebben. Verder hebben wij 2 waterbedden, vijver met pomp filter en andere toebehoren, airco als het heel warm wordt. Daardoor hebben wij een verbruik van 6000kwh per jaar
Groetjes

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2021
, Gereageerd:

Beste Eric,

Ik vrees dat de gemaakte kosten niet zullen behandeld worden! Enerzijds zouden ze dan voor duizenden een aparte berekening moeten maken, anderzijds is er duidelijk bepaald dat een berekening zou gemaakt worden om iedereen een 5% winst te laten maken!! We zullen nog wat geduld moeten hebben, er is nog veel onzekerheid, en de overheid is nu niet bepaald van de snelste. Misschien dat de klacht van 10duizenden via advocatenkantoor Verbiest een opening gaat maken!
Of ze dan ook een onderscheidt gaan maken voor personen met WP/Airco/EV is nog niet bepaald, ook de mensen met accuverwarming, die in feite de zwaarst getroffen zijn, -ze sparen in de zomer hun energie om deze in de winter terug te vragen.. - is nog een vraagteken.
Heb je al de verschillende sites op FB over dit onderwerp gelezen?
Sterkte

T.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/04/2021

krijg er de groene kramp van ....... eficienter,slimmer,dynamisch....... voornamelijk voor overheid en producenten. de kleine man is altijd gejost. Bulshit-talk

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Dat ze de terugdraaiende meters willen afschaffen vind ik niet goed en dat ze dan nog een prosumenten taks hebben uitgevonden ook niet natuurlijk MAAR dat ze ons dan zouden vergoeden aan de zelfde prijs per kWatt welke wij moeten betalen !! Dat zou toch iets eerlijker zijn ???

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Begin jaren '80 werden we de hemel ingeprezen toen we elektrische accumulatieverwarming plaatsten in onze nieuwbouw. Begin jaren 2000 waren we ineens grootverbruikers die niet meer van de tijd waren. We verhuisden naar een andere woning die we verbouwden en waar we onder druk van de overheid gasverwarming plaatsten. De aanvragen waren zo talrijk dat er een lange wachtlijst bestond om aangesloten te worden op het aardgasnet. Maar na enkele jaren bleek dat aardgas toch ook weer niet de mirakeloplossing is. En ja, voor de derde keer lieten we ons rollen. We kochten een appartement dat is uitgerust met zonnepanelen en vloerverwarming die aangedreven wordt door een warmtepomp. Dit betekent een aanzienlijke meerkost tegenover een appartement dat wordt verwarmd door een gasketel. Maar we zouden die investering terugwinnen op middellange termijn. Nu de terugdraaiende meter wordt ingevoerd zal dat terugverdienen een utopie blijken. Gelukkig is ons appartement zeer goed geïsoleerd en verbruikt onze warmtepomp maar 1500kw/u per jaar terwijl ze meer dan 3500kw/u warmte produceert. Maar het geeft toch een wrang gevoel dat we steeds weer op kosten gejaagd worden en dat onze overheid de gemaakte beloften niet nakomt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Dit efficiënter gebruik zal nogmaals gepaard gaan met grote kosten die zullen doorgerekend worden. Nog meer 'belastingen' dus.
Binnenkort het capaciteitstarief in voege gebracht. Welke lijken zullen er dan uit kast vallen.
En de zonepanelen kwestie ligt nog heel zwaar op mijn lever.
Zoveel mensen zijn hierbij slachtoffer. Behoud 15j terugdraaiende teller, overal in de media, wij beloven het u.
Dat men het ging schrappen hebben werd hoogstens eens heel stil gefluisterd in de hoop dat niemand het zou horen.
Jullie doen heel wat goede acties en onderzoeken maar jullie standpunt in de zonnepanelen kwestie stelt mij teleur.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Er moet meer groene stroom geproduceerd worden, dus meer zonnepanelen en windenergie. De traditionele producenten moeten dienen om tekorten op te vullen en moeten dus flexibeler worden. Vroeger moesten de traditionele producenten ook ver- en aankopen volgens de noden.
De logica grote producenten en het kleine grut ( zonnepanelen) moet omgekeerd worden en de zonnepanelen moeten op de eerste plaats komen en de grote producenten vullen aan.
De prijs voor de zonnepaneelhouders moet deze van de normale producent zijn.
Ik vind dat de uitspraak over de digitale meter een belangrijk aspect niet vermeld ; de producent moet vergoed worden voor zijn diensten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Ik liet zonnepanelen leggen.(met digitale meter) Deze werden in 2020 in gebruik genomen. Deze vallen om de haverklap uit(als de zon schijnt).Ik heb een klachten formulier in gediend bij fluvius doch kreeg geen reactie. De voorop gestelde opbrengst word geenszins gehaald. Ik word opgezadeld met een hoge elektriciteit factuur. Wat zijn mijn mogelijkheden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/05/2021
, Gereageerd:

beste Jan.
Waarom moet iedereen een digitale meter plaatsen??? omdat ze (Fluvius°) bij overproductie van zonnepanelen ze vanuit hun bestuur jou productie af schakelen zodat de leidingen niet overbelast worden zodat ze geen zwaardere kabels moeten plaatsen.Ze kunnenen zelfs een hele straat afschakelen

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021
, Gereageerd:

Dag Christiane, we hebben begrip voor het wantrouwen dat er heerst, vooral na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof in verband met de terugdraaiende teller. Toch is de uitrol van de digitale meter opgelegd door Europa, en op termijn zal iedere consument (ook diegene zonder zonnepanelen) een digitale meter geïnstalleerd krijgen. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

André Heerman schrijft:
Digitale meter opgelegd door "Europa". Bepaalt "Europa" ook dat er geen "terugdraaiende" digitale meter mag?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/11/2021
, Gereageerd:

Andre Heerman vervolgt:
Wat gebeurt er met de stroom van mijn zonnepanelen die ik op het net zet?
Spreiding van het verbruik is noodzakelijk om het net niet te overbelasten. Hoeveel jaar zijn er al dividenden betaald aan ... waardoor kapitaal niet gebruikt kon worden voor aanpassing van het net?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2021
, Gereageerd:

Hallo Alphonsine, neen, dit werd niet door Europa opgelegd, de uitwerking en regulering is een gewestelijke bevoegdheid. Op 14 januari heeft het Grondwettelijk Hof zich dan uitgesproken over het principe van de terugdraaiende teller voor zonnepaneeleigenaars en de regeling van de terugdraaiende teller die de Vlaamse regering aan zijn burgers had beloofd, ongedaan gemaakt.

Tijdens onze gesprekken met kabinet en regulator drongen we aan op een oplossing naar Waals model. Hierbij krijgen prosumenten de keuze tussen een analoge terugdraaiende meter en een bidirectionele meter. Wie kiest voor die laatste, krijgt de garantie dat hij nooit méér zal betalen voor het gedeelte nettarieven dan wat hij zou betalen via het forfaitaire prosumententarief. Dat vormt een stimulans om de productie van de eigen zonnepanelen maximaal direct te benutten. Dit voorstel werd niet weerhouden omdat het een tussenoplossing betreft die niet toekomstbestendig zou zijn. Bovendien zouden er kosten worden doorgeschoven van prosumenten naar andere netgebruikers. 

Meer info hieromtrent vind je nog in ons dossier via deze link: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/einde-terugdraaiende-teller ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021
, Gereageerd:

Jan, ik denk dat je beter de installateur van de panelen aanspreekt. Hij moet ervoor zorgen dat de installatie in orde is.