Antwoord van expert

Waarom de energieconsument bescherming verdient

03 augustus 2022
energy regulator

Aan de vooravond van een moeilijke winter gaan de energietarieven nog maar eens door het dak. Aardgas kost op de groothandelsmarkt 9 keer (sic) zoveel als een jaar geleden. De grafieken met de consumententarieven ogen als een stevige Pyreneeëncol. De gasprijzen voor de zeldzame vaste tarieven (die enkel bij Luminus nog te vinden zijn) klommen deze maand van gemiddeld 14 eurocent per kWh naar 24 eurocent. Omgerekend voor een doorsnee verbruik en alle kosten inclusief 500 euro per maand.

De elektriciteitsprijs voor datzelfde handvol vaste tarieven steeg tussen juli en augustus met een slordige 65% van 31 naar 51 cent per kiloWattuur. Een gemiddeld gezin betaalt daardoor €1785 per jaar (voor 3500 kWh), zonder heffingen en nettarieven. Dat is werkelijk ongezien! Met alle kosten inbegrepen kom je zo makkelijk aan €190 euro per maand.

De markt laat bovendien geen uitwijkmogelijkheden meer. Vaste tarieven bij andere leveranciers zijn er niet meer, je moet het dus doen met variabele tarieven. En deze tarieven correct vergelijken, blijkt quasi onmogelijk. De ene worden elke maand geïndexeerd, andere eens per kwartaal. Daardoor houden sommige wel, en andere geen rekening met de recentste prijsstijgingen op de groothandelsmarkten.

Een voorbeeld? Eneco Flex baseert zijn prijs op de recentste indexwaarde – in casu die van het tweede kwartaal van 2022. Voor een enkelvoudige meter betaal je 25 eurocent per kWh met dat contract. Engie Direct zit nu al aan 37 eurocent, omdat het contract de recentste prijsstijgingen al in rekening bracht. Eneco Flex lijkt daardoor veel goedkoper, maar dat is het niet: ook Eneco zal bij de eindafrekening de recentste prijsstijgingen doorrekenen.

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Jordi van Paemel
Energie-expert
Het is de hoogste tijd dat de regulatoren paal en perk aan deze praktijk stellen, en een vaste methode opleggen om de prijs op de tariefkaarten te berekenen.

Dat energiemaatschappijen zelf mogen beslissen hoe ze hun variabele tarieven indexeren, maakt het consumenten onmogelijk om naar het goedkoopste tarief op zoek te gaan. Het is de hoogste tijd dat de regulatoren paal en perk aan deze praktijk stellen, en een vaste methode opleggen om de prijs op de tariefkaarten te berekenen. Enkel op die manier kunnen ze gezinnen helpen om het hoofd boven water te houden in deze periode van ongekende stijgingen in de energieprijzen. 

 

Vind het beste energietarief met onze energy-guide


Afdrukken Versturen via e-mail