Is het duurder om tijdens de winter van energieleverancier te veranderen?

Wat is het verschil tussen een jaarafrekening en een slotfactuur?
Een jaarafrekening ontvang je jaarlijks rond hetzelfde moment. Het is het moment waarop de netbeheerder (Fluvius, ORES, Sibelga…) je vraagt om je meterstanden door te geven als je nog een klassieke meter hebt. Op basis hiervan berekent jouw leverancier het verschil tussen je betaalde voorschotten en wat je werkelijk hebt verbruikt.
Een slotfactuur krijg je als je van leverancier bent veranderd of bent verhuisd. Ook hier zul je je meterstanden moeten doorgeven zodat je oude leverancier de rekening kan opmaken voor de energie die je verbruikte tijdens de periode dat je bij hem klant was.
Waarom moet ik opnieuw bijbetalen?
Als de periode tussen een jaarafrekening en een slotfactuur geen volledig jaar betreft zoals in het geval hierboven, dan kan het inderdaad gebeuren dat je met een hogere factuur geconfronteerd wordt.
Die kans is veel groter tijdens de winter omwille van seizoenseffecten. Tijdens de koude maanden verbruik je namelijk veel meer energie dan tijdens de warme maanden, vooral op vlak van verwarming. Zo verbruikt een gezin dat met gas verwarmt tijdens de eerste drie maanden van het jaar bijna de helft van hun jaarlijkse gasverbruik. Van juli tot en met september is dit slechts 6%.
Met een maandelijkse voorschotfactuur betaal je doorgaans echter geen hoger bedrag in de winter dan in de zomer. In de praktijk wordt je jaarverbruik gespreid over een volledig jaar en betaal je maandelijks veelal een vrij stabiel bedrag. Dit betekent dat je tijdens de zomer in feite meer betaalt dan wat je tijdens die maanden werkelijk verbruikt, terwijl je in de winter te weinig betaalt.
Een voorbeeld
Stel dat je met gas verwarmt en maandelijks 200 euro voor je gasverbruik betaalt. Je laatste jaarafrekening liep tot 30 september 2022 en op 1 maart 2023 verander je van energieleverancier. In dit geval zal je oude leverancier een slotfactuur opmaken voor de vijf maanden tussen 1 oktober 2022 en 28 februari 2023.
Tijdens deze koudere maanden verbruik je maar liefst 68% van je jaarlijkse gasverbruik. Maar je betaalde, in de veronderstelling dat je voorschotbedrag stabiel bleef, slechts vijf maanden 200 euro ofwel 1 000 euro in totaal. Over een volledig jaar zou je dus 2 400 euro betaald hebben. Tijdens de vijf kouden maanden verbruikte je echter al voor 1 632 euro (2400 maal 68%). In dit geval zul je dan ook zowat 600 euro moeten bijbetalen.
Nu, dit wordt gelukkig weer gecompenseerd bij de volgende jaarafrekening van september 2023. Op dat moment zul je namelijk voorschotten betaald hebben van maart tot september, een periode waarin meer warme maanden vallen en je dus normaal gezien minder energie hebt verbruikt om te verwarmen.
Nog vragen over je energiefactuur? Je vindt het antwoord op ons Energy-guide platform.
Naar ons Energy-guide platform