Dossier

Zonnepanelen: nog interessant?

27 mei 2016
Zonnepanelen

27 mei 2016

Hoe rendabel zijn zonnepanelen? Waarop moet u letten bij zo’n installatie? Ons uitgebreide dossier maakt u wegwijs. Misschien doet u straks wel mee met onze groepsaankoop.

Inleiding

Ondanks de talrijke wijzigingen in de steunmaatregelen die de zonnepanelen hebben gekend en nog dreigen te kennen, blijft een fotovoltaïsche installatie interessant voor de consument.

Hoe werken zonnepanelen?

De term “fotovoltaïsch” komt van het Griekse woord “photos” (= licht) en “Volta”, de uitvinder van de eerste elektrische batterij. 

In een fotovoltaïsche zonnecel wordt licht omgezet in elektriciteit. Hoeveel stroom een cel produceert, hangt af van hoeveel licht, direct of indirect, erop valt. En dat varieert gedurende de dag en het seizoen. De zon hoeft niet volop te schijnen; een beetje zonlicht is voldoende om stroom op te wekken. 

Zonnecellen worden aan elkaar geschakeld in zonnepanelen of zogeheten PV-modules. 

Bepaal uw prioriteiten

Alvorens zonnepanelen te plaatsen, doet uer echter sowieso goed aan om eerst alle andere ingrepen voor een grotere energie-efficiëntie uit te voeren: isoleren, superisolerende beglazing plaatsen, opteren voor een condensatieketel, zuinige toestellen kopen enz. Een energieaudit kan helpen om te bepalen welke maatregelen voorrang hebben. Met onze eigen interactieve energiemodule zetten we u hiertoe op weg. Pas daarna is het verstandig te gaan voor een fotovoltaïsche installatie. Hoe precies, dat leest u in dit dossier.

Afdrukken Versturen via e-mail