Nieuws

Zo maak je je tuin klaar voor de winter

22 oktober 2020

Het wordt stilaan tijd om de laatste werkjes in de tuin te doen, voordat die in rust gaat tot de lente. Volg onze checklist.

Hoe maai je het gras ?

Vanaf eind oktober, begin november, gaan we ervan uit dat het gras niet meer groeit. Het is dus nu het moment om er een laatste keer over te gaan. Idealiter laat je het voor de winter op een hoogte van 4 à 5 cm. Doe die laatste maaibeurt bij voorkeur op een dag dat het (relatief) droog is. Lukt dat niet, probeer dan alleszins te vermijden dat de grond doorweekt is. Dan kan de bodem immers verzakken en kunnen er hier en daar gaten ontstaan. Erg belangrijk is dat je al het maaisel verzamelt. Je kunt het mengen met droog tuinafval zodat het kan composteren, zonder te gaan rotten.

Ben je op zoek naar een goede grasmaaier of robotmaaier? Neem dan een kijkje op onze pagina over doe-het-zelf, tuin en dieren.

Vind alles over tuin en tuinonderhoud

Als je ervoor kiest om meststoffen te gebruiken, kies dan voor een product met een laag stikstofgehalte, aangezien dat vooral de wortels doet groeien en minder de sprieten. Zie je plekken waar je gazon niet helemaal gelijk is, dan kun je dit het best in de lente of in de herfst aanpakken. Het eenvoudigste is om wat zand toe te voegen tot de bodem egaal is. Het gras zal er gewoon doorheen groeien.

Wat doe je met dode bladeren?

Hark de afgevallen bladeren bij elkaar, zodat ze je gazon niet gaan verstiken. Laat je ze liggen, dan kan het gras gaan verkleuren of zelfs verdwijnen op sommige plekken. Ruim de bladeren op en verzamel ze bv. in een van de bladkorven die in heel wat gemeenten worden gezet.

Hoe berg je je gereedschap op?

Nu het tuingereedschap stilaan verbannen wordt naar garages, werkplaatsen en tuinhuizen, moet het ook op een degelijke manier worden opgeborgen om in een goede staat te blijven.

Om te beginnen ga je je grasmaaier, kantenmaaier of grastrimmer schoonmaken en droog opbergen. Je hoeft ze niet helemaal uit elkaar te halen, maar zorg er alleszins voor dat al het gras, zand en andere draadjes en stofjes verwijderd zijn. Bij voorkeur bewaar je de luchtfilter ook op een droge plaats en verwijder je de stofdeeltjes van deze filter, zodat ze de motor niet kunnen gaan beschadigen.

Moet je olie vervangen, doe dit dan pas in de lente. Ook messen slijp je het best pas als je terug aan de slag gaat.