Nieuws

Water het nieuwe goud? Besparen doe je zo

04 maart 2021
water besparen

Water wordt schaarser. Erop besparen is dan ook belangrijk, zowel voor het ecologische als het financiële aspect want de waterprijzen blijven stijgen, luidt het op de website van Batibouw. Gelukkig zijn er oplossingen, van de bouwfase tot het dagelijkse verbruik door de bewoners van een woning.

Een persoon verbruikt in België gemiddeld ongeveer 95 liter water per dag. Voor een alleenstaand persoon is dat iets meer, voor een gezin van vier iets minder. Over een heel jaar komt dat neer op ongeveer 35 m³ water per persoon. Aan gemiddeld iets meer dan € 4 per m³ gaat het voor een gezin van vier toch al over een aardig bedrag van € 560 per jaar.

Regenwater benutten

Ongeveer de helft van dit verbruik kun je invullen met regenwater. Je kunt dit immers benutten om de toiletten te spoelen, de woning schoon te maken, de auto te wassen alsook je kledij. Regenwater is trouwens zacht en zuur, en bevat weinig kalk. Daardoor heb je minder wasmiddel nodig.

Uiteraard is regenwater ook bij uitstek geschikt om de tuin te besproeien.

Voor het koken, drinken, tandenpoetsen, bad of douche of de vaat gebruik je beter leidingwater. Een belangrijk principe is dat de circuits van leiding- en regenwater gescheiden moeten blijven.

Om de benodigde grootte van jouw regenwaterput in te schatten, kun je terecht in ons dossier over duurzaam (ver)bouwen.

Naar ons dossier Duurzaam (ver)bouwen

Minder water gebruiken

Een tweede duurzame optie is het gebruik van (warm) water te verminderen.

Met een douchespaarkop kun je de hoeveelheid water die erdoor komt, beperken tot zo’n 6 liter per minuut. Dat levert al gauw een besparing van de helft tot twee derde op ten opzichte van een standaarddouche of een regenwaterdouche.

Op een gewone kraan kun je en bruismondstuk aanbrengen. Die vermengt het water met lucht en beperkt het debiet. Nuttig voor de kraan waaronder je vaak je handen wast.

Minder gekend is de douchewarmtewisselaar. Zoals de naam aangeeft, wordt die onder de douche geplaatst en leidt hij koud leidingwater langs of rond de afvoerleiding van de douche. Het warme water dat wordt afgevoerd naar de riool, zal zo een deel van zijn warmte afgeven aan het koude water dat aldus minder moet worden opgewarmd. Ons dossier over duurzaam (ver)bouwen geeft je enkele tips om je zo’n douchewarmtewisselaar te helpen kiezen.

Naar ons dossier Duurzaam (ver)bouwen

En gebruik je toch leidingwater voor het toilet, dan bestaan er allerlei systemen en huismiddeltjes om de hoeveelheid water die er bij elke beurt wegvloeit, te beperken: van een systeem met een dubbele knop tot de plaatsing van een volle fles water in de spoelbak. Meer hierover in ons dossier “Water besparen”.

Naar ons dossier Water besparen