Nieuws

Voeding voor de allerkleinsten: dit voer je jouw knaagdier, vogel of vis

22 juli 2020
Blauwe grasparkiet zit op hand.

Geen groot appartement? Dan kan een klein huisdier je misschien gezelschap houden. Een knaagdier, vogel of vis heeft natuurlijk elk zijn eigen voedingswensen. Wat voer je zo´n beestje? 

Knaagdieren 

Het ene knaagdier is het andere niet. Een konijn is geen muis en een cavia is geen hamster. Ze hebben elk hun eigen kostje nodig om in hun behoeften te voorzien. Uiteraard zijn ze allemaal dol op diverse granen, fruit, groenten en hooi. Maar dan wel op maat van hun eetlust, zonder te grote porties die leiden tot indigesties en andere problemen. Geef ze bovendien – afhankelijk van de soort – elk hun eigen mix van granen, vitaminen, sla, harde broodkorsten of koekjes voor knaagdieren. In de winkel vind je kant-en-klare mengelingen voor elke soort. Groenten zijn alleszins niet duur: wortels vind je onverpakt voor een meer dan redelijke prijs. Daarnaast knagen sommige dieren graag op paardenbloemen en die groeien bijna overal. Je moet ze alleen nog plukken. Denk er wel aan de groenten te wassen om eventuele pesticiden en insecticiden te verwijderen.

Vissen 

Bij vissen is het allereerst belangrijk dat je ze niet een overvloed aan voeding geeft. Dit kan het evenwicht van het hele aquarium en dus het leven van de vissen in gevaar brengen. Overvoede vissen kunnen immers gezondheidsproblemen krijgen. Als de voeding bovendien niet volledig wordt opgegeten, zal ze afbreken in de bodem en daarbij ammoniak vrijgeven, wat de woekering van schadelijke bacteriën in de hand werkt. Voed je vissen liever met mondjesmaat. In speciaalzaken vind je alles wat je nodig hebt (vlokken, korrels, slingerwormen, krill, diepvriesvoeding…) om in de noden en behoeften te voorzien van je specifieke vissoort.

Vogels 

Niet alle vogels eten hetzelfde. Sommige hebben een voorkeur voor fruit, anderen zijn dan weer verlekkerd op een menu vol insecten. De meerderheid van de vogels die thuis in een kooi gehouden worden, eten hoofdzakelijk zaden. Maar afhankelijk van het soort vogel, zijn dit dan weer niet dezelfde zaden. In speciaalzaken vind je gemakkelijk zaadmixen voor verschillende specifieke vogelsoorten. 

De verkoper of een dierenarts zal je ook kunnen vertellen welke hoeveelheid je je gevleugelde vriend dagelijks moet geven. Doe daar zo nu en dan een blaadje sla, een stukje fruit of een of andere “lekkernij” bij, afhankelijk van de specifieke noden van de vogel. Als je hem dan nog regelmatig vers water geeft, heeft je vogel alles om perfect gelukkig te zijn.

Let wel: Vogels sorteren hun zaadjes en kiezen er de lekkerste uit. Het resultaat daarvan is echter dat de zaadjes verspreid liggen over de hele kooi. Als je hun voeding niet regelmatig ververst, zullen de afgedankte zaden beschimmelen, met alle risico’s voor de gezondheid van dien.

Meer lezen over huisdieren? Lees dan gauw verder op ons huisdierenplatform

 

Naar platform huisdieren

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/08/2021

De auteur van dit artikel had beter eerst een dierenarts gecontacteerd om zijn artikel te laten nalezen want er staan nogal wat fouten in...bvb: vaccinatie tegen hondsdolheid (rabies) is verplicht als dier buiten de Belgische grenzen gaat en minstens 3 weken op voorhand. (niet 1 maand zoals in artikel) en kattenaids is een andere ziekte dan kattenleukose terwijl het in dit artikel gelijkgesteld wordt. Kattenaids is FIV en er bestaat GEEN vaccin voor en leukose is FELV en daar bestaat WEL een vaccin voor.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/11/2021
, Gereageerd:

Dank u!

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021
, Gereageerd:

Dag Anica, ik heb dit even intern nagevraagd en inderdaad, je bent alvast zeer oplettend geweest. Je had gelijk en we hebben dus de desbetreffende informatie een update gegeven :).Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2021

Beetje jammer dat er niet verder wordt gekeken dan hond of kat terwijl er wel heel wat meer dieren ter gezelschap worden gehouden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/08/2021

Ik zou niet meer zonder katten kunnen. Elke avond als ik me ga settel in de zetel komt ofwel de jongste me kopjes geven ofwel de oudste mijn schoot verwarmen. Af en toe voeren ze dan 's avonds een show op. Dan probeert de een de ander te snel af te zijn met tikkertje spelen.
Gezelschap top!