Nieuws

Roundup zonder glyfosaat ... en soms zonder resultaat

05 september 2019

05 september 2019
De meest verfoeide onkruidverdelger van de laatste jaren komt nu op de proppen met een versie zonder glyfosaat. Het verdict: het werkt goed op bepaalde soorten onkruid, niet op andere.

De nieuwe Roundup

Onkruidverdelger Roundup heeft de voorbije jaren heel wat controverse veroorzaakt. Het product werkte op basis van de actieve stof glyfosaat, maar omdat deze stof werd gezien als "mogelijk kankerverwekkend" werd de verkoop ervan in ons land in september 2018 verboden.

Producent Bayer heeft inmiddels een nieuwe versie van Roundup op de markt gebracht, met pelargonzuur als actieve stof i.p.v. glyfosaat. Slaagt hij er nog steeds in om ongewenst groen te verwijderen? Wij deden de test.

Soms doeltreffend, soms niet 

We hebben de nieuwe Roundup getest op onkruid met grote bladeren, grasachtigen en mos. De efficiëntie is slechts middelmatig en sterk afhankelijk van het soort onkruid. Staat je tuin vol met paardenbloemen of madeliefjes, dan is deze nieuwe Roundup behoorlijk doeltreffend als je deze bloemen zou willen verwijderen. Let dan wel op dat je niet je gazon zelf besproeit, want het product gaat niet selectief te werk.

We bespoten verschillende types (ongewenste) planten op geregelde tijdstippen met de nieuwe versie van de verdelger. Op welke planten had dit een effect en waar helemaal niet? Dit lees je in de resultaten van onze test.

Naar de testresultaten

Niet zonder gevaar

Ook al is de formule veranderd, toch blijft Roundup een chemische onkruidverdelger, met pelargonzuur als nieuwe actieve stof. Hoewel het nieuwe product milieuvriendelijker is dan het oude, blijft het aangeraden om het niet te gebruiken in een bufferzone van 1 meter voor verharde ondergrond en 10 meter voor niet verharde ondergrond rond oppervlaktewater. Zo blijven in het water levende organismen beschermd. 

Is de verpakking leeg? Gooi ze dan niet zomaar bij het pmd-afval, maar breng ze naar het containerpark.

Natuurlijke alternatieven

Wil je liever een natuurlijk alternatief voor de chemische onkruidverdelgers uit de winkel, raadpleeg dan ons onlinedossier Ecologisch onkruid verwijderen van je verharde oprit of terras. 

Naar het dossier

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in de groep Woning binnen & buiten van onze community Woning & energie te stellen.

1 reacties

User name
GWENNY CALLENS
06/09/2019

Jullie hebben nu getest op onkruid. Maar werkt hrt ook op bamboe. Vroeger bestond er een producht om bamboe te bestrijden maar die is nu ook van de markt. Iets die het even doeltreffend doet?

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies