Roundup zonder glyfosaat ... en soms zonder resultaat

De nieuwe Roundup
Onkruidverdelger Roundup heeft de voorbije jaren heel wat controverse veroorzaakt. Het product werkte op basis van de actieve stof glyfosaat, maar omdat deze stof werd gezien als "mogelijk kankerverwekkend" werd de verkoop ervan in ons land in september 2018 verboden.
Producent Bayer heeft inmiddels een nieuwe versie van Roundup op de markt gebracht, met pelargonzuur als actieve stof i.p.v. glyfosaat. Slaagt hij er nog steeds in om ongewenst groen te verwijderen? Wij deden de test.
Soms doeltreffend, soms niet
We hebben de nieuwe Roundup getest op onkruid met grote bladeren, grasachtigen en mos. De efficiëntie is slechts middelmatig en sterk afhankelijk van het soort onkruid. Staat je tuin vol met paardenbloemen of madeliefjes, dan is deze nieuwe Roundup behoorlijk doeltreffend als je deze bloemen zou willen verwijderen. Let dan wel op dat je niet je gazon zelf besproeit, want het product gaat niet selectief te werk.
We bespoten verschillende types (ongewenste) planten op geregelde tijdstippen met de nieuwe versie van de verdelger. Op welke planten had dit een effect en waar helemaal niet? Dit lees je in de resultaten van onze test.
Niet zonder gevaar
Ook al is de formule veranderd, toch blijft Roundup een chemische onkruidverdelger, met pelargonzuur als nieuwe actieve stof. Hoewel het nieuwe product milieuvriendelijker is dan het oude, blijft het aangeraden om het niet te gebruiken in een bufferzone van 1 meter voor verharde ondergrond en 10 meter voor niet verharde ondergrond rond oppervlaktewater. Zo blijven in het water levende organismen beschermd.
Is de verpakking leeg? Gooi ze dan niet zomaar bij het pmd-afval, maar breng ze naar het containerpark.
Natuurlijke alternatieven
Wil je liever een natuurlijk alternatief voor de chemische onkruidverdelgers uit de winkel, raadpleeg dan ons onlinedossier Ecologisch onkruid verwijderen van je verharde oprit of terras.

Deelnemen aan de discussie
Doe mee en geef je mening of stel je vraag.
Meld je aan om toegang te krijgen.
Sorry, hoor, maar als men terug naar de middeleeuwen wilt, dan haak ik af. Mijn ouders zaten vroeger met een patattemesje het onkruid uit het gras te steken.... Daar doe ik niet aan mee !! Nu staat het gazon vol onkruid, mag je het jaar rond sproeien met spul dat toch niet werkt... Mooi, hé, al die pissebloemen in bloei !!!
Meld je aan om toegang te krijgen.
Meld je aan om toegang te krijgen.
Ik lees net het artikel over ecologisch onkruid verwijderne. In de inleiding lees ik het volgende :
"Ook voor andere, zogenaamd milieuvriendelijke middelen op basis van vetzuren, azijnzuur of pelargonzuur die in water moeten worden verdund, geldt een verbod, zij het enkel voor niet of nauwelijks doorlaatbare ondergrond, zoals een betegeld terras, een verharde oprit of een trottoir dat afwatert naar een riool, afvoerputje of oppervlaktewater."
Als laatste mogelijke oplossing lees ik verderop dat er milieuvriendelijke sprays mogen gebruikt worden die werken op basis van - jawel - vetzuren, azijnzuur of pelargonzuur.
??? lees ik hier een contradictie ?
Meld je aan om toegang te krijgen.
Meld je aan om toegang te krijgen.
Jullie hebben nu getest op onkruid. Maar werkt hrt ook op bamboe. Vroeger bestond er een producht om bamboe te bestrijden maar die is nu ook van de markt. Iets die het even doeltreffend doet?
Meld je aan om toegang te krijgen.
Meld je aan om toegang te krijgen.
Bamboe verwijder je het best handmatig. Alle wortels uit de grond halen
Meld je aan om toegang te krijgen.