Nieuws

Roundup gel: innovatief, maar ook effectief?

17 juni 2013
Roundup gel: innovatief, maar ook effectief?

De nieuwe Roundup gel is een totale onkruidbestrijder om nauwkeurig onkruid te verwijderen: met de applicator raakt u enkel het onkruid aan dat weg moet, zonder naburige planten aan te tasten. De ideale oplossing voor uw bloemperken en moestuin? Niet helemaal ...

De nieuwe onkruidbestrijder van Roundup zit in een grote stick met onderaan een knop. Het gebruik lijkt simpel: al wat u volgens de reclame moet doen, is de knop indrukken, zodat de kant-en-klare gel tevoorschijn komt uit de 30 gaatjes onder het deksel. Daarna “volstaat” het om de gel op enkele blaadjes van het onkruid aan te brengen, zodat het product zijn werk doet: het dringt door tot in het hart van de plant en vernietigt die tot in de wortel. Dat gebeurt volgens de reclame zonder de bodem te verontreinigen en zonder naburige planten aan te tasten, aangezien het product niet wordt verstoven. Het lijkt wel de droom van elke tuinier … Roundup gel is verkrijgbaar in een verpakking van 150 ml voor € 14,95.

Minder handig dan het lijkt

Wij hebben de applicator uitgeprobeerd en stelden vast dat het niet zo eenvoudig is om de bladeren goed te bestrijken met de juiste dosis. Daarvoor moeten de bladeren groot genoeg zijn. En u moet telkens op de knop drukken om weer gel aan te brengen, wat moeilijk is met één hand. Uw andere hand hebt u echter nodig om het blad tegen te houden. Maar opgelet, deze totale onkruidbestrijder op basis van glyfosaat is een gevaarlijk product: draag dus handschoenen en ga voorzichtig te werk! Om de plant met de applicator aan te raken, moet u trouwens neerhurken. Kunt u het onkruid dan niet evengoed uittrekken?

Enkel voor diepgeworteld onkruid

Verwacht trouwens niet meteen een resultaat: het kan tot twee weken duren eer het onkruid volledig dood is. Uittrekken gaat dus ook sneller. In een bloemperk kan Roundup gel niettemin handig zijn voor de verwijdering van hardnekkig onkruid dat moeilijk uit te trekken is (zoals bramen). Hetzelfde geldt in een moestuin, al lijkt het niet uitgesloten dat het product door de regen de bodem en zo ook uw groenten vervuilt. Voor onkruid in uw gazon gebruikt u beter een gewone selectieve onkruidbestrijder (in plaats van deze totale), die een stuk minder kost.