Nieuws

Parkside boormachines: prima prestaties tegen scherpe prijs

08 februari 2021

Een goede schroefboormachine moet dan toch niet duur zijn. De Parkside-toestellen van Lidl zetten bepaalde zekerheden op de helling.

Bij onze tests van schroefboormachines in het verleden was de conclusie steeds dat een degelijk toestel zo’n € 100 moest kosten. Maar bij onze meest recente test blijkt dit niet meer het geval: het merk Parkside, verkrijgbaar op de webshop van Lidl, scoort zeer goed met twee modellen van resp. € 60 en € 85.

Goede prestaties, stevig design

Beide toestellen, Parkside PSBSA 20-Li B2 en PABSP 20-Li B2, blijken hun belangrijkste taken, nl. schroeven, boren en klopboren, goed uit te voeren. Schroeven worden krachtig en precies in de verschillende materialen (hout en metaal) gedreven, boren gaat prima door een hoge rotatiesnelheid tot resp. 1650 en zelfs 2 000 toeren per minuut. De PSBSA 20-Li B2 heeft zelfs een klopboorfunctie, die het vrij goed doet.

Het toestel houdt ook stand op lange termijn, iets wat vroeger al eens het probleem was bij goedkope(re) toestellen. De motor doorstond onze duurzaamheidstest zonder problemen.

Weinig capaciteitsverlies bij batterij

De batterij, vaak de achilleshiel van toestellen, blijkt ook van goede makelij. Het toestel PABSP 20-Li B2 gaat er wel wat efficiënter mee om: met dezelfde energiecapaciteit boort dit toestel 193 gaten, terwijl de PSBSA 20-Li B2 het houdt op 149 gaten. Bij beide toestellen verliest de batterij wel erg weinig capaciteit wanneer het toestel stilligt of als de batterij in de lader blijft steken. Ook de opeenvolgende herlaadbeurten hebben vrij weinig impact op de capaciteit, wat bij andere toestellen wel anders is.

Multi-inzetbare batterij

De prestaties van de Parkside-toestellen zijn dus best opmerkelijk, zeker voor € 60 en € 85. Die prijzen kunnen zelfs nog lager uitvallen als je de batterij, die je ook kunt gebruiken op andere Parkside-toestellen zoals een boorhamer of een haakse slijper, al in huis hebt. Dan bespaar je nog eens € 25.

Als je op zoek bent naar een schroefboormachine, dan zijn dit dus interessante keuzes. Lidl pakte deze week zelfs uit met een korting van 35 % op de PABSP 20-Li, zodat die nog maar € 54,99 kostte. Maar de keten heeft duidelijk problemen om hun stock op peil te houden. Enkele weken geleden was die al een eerste keer uitgeput, nu is de voorraad opnieuw uitgeput. Hopelijk wordt dit probleem snel aangepakt.

In onze koopwijzer boormachines kan je intussen alle geteste modellen vergelijken en kun je op basis van jouw vereisten kiezen welk toestel het best geschikt is voor jou.

Naar de koopwijzer