Nieuws

Hou het veilig met jouw kerstverlichting

14 december 2021
kerstverlichting lichtslinger

Met kerstverlichting kun je sfeer creëren en jouw feest opvrolijken. Maar je kijkt toch maar beter uit bij de aankoop en het gebruik van slingers en dergelijke. Kwestie van het feestje niet te verbrodden.

Hou je van kerstverlichting en is het traditie om er de kerstboom of de tuin mee op te vrolijken? Dan zullen de volgende raadgevingen je zeker interesseren.

Hoeveel verbruikt kerstverlichting?

De meeste kerstverlichting is intussen van het led-type. Ze verbruikt aldus 5 tot 6 keer minder dan de oude slingers. Een lichtslinger van 25 m lang met ongeveer 350 ledlampjes heeft een vermogen van 5 tot 6 W.

Als je ze 8 uur per dag laat branden gedurende 15 dagen, kom je uit op een verbruik van 7,2 kWh, wat je 2,7 euro kost (tegen een tarief van 38 eurocent per kWh). Je zult er dus niet door geruïneerd zijn.

Enkele tips voor een goede keuze en correct gebruik van verlichting voor buiten

 • Buiten mag je alleen lichtslingers gebruiken die speciaal daarvoor geschikt zijn. Dat geldt trouwens ook voor een verlengkabel als je die nodig zou hebben.
 • Het product moet minstens van het type IPX3 (of IP43) zijn, maar nog beter is IPX4 (of IP44) of zelfs IPX5 (of IP45). Die aanduiding vind je op het etiket terug.
 • Zelfs met zo’n type verlichting doe je er goed aan om de kerstverlichting slechts een korte periode te laten branden. 
 • Bij de meeste ledproducten kun je kapotte lampjes niet vervangen. Ledlichtjes zijn wel goed bestand tegen schokken en koude, maar niet tegen te veel warmte (boven 45°C). Dat is een bijkomende reden om ze na de winter weg te nemen. Wanneer ze heel erg blootstaan aan de zon, zal ook de levensduur van het beschermend omhulsel eronder lijden.

Welke voorzorgen met kinderen?

 • Het is altijd beter, vooral als je kinderen hebt, om een lichtslinger van klasse III te kopen, dus een op laagspanning (12 of 24 V). Dat vermindert het risico op elektrocutie.
 • Als de slinger voorzien is van een bedieningsdoosje om de snelheid van het flikkeren van de lichtjes te regelen, moet je ervan vergewissen dat het niet te openen is zonder gereedschap. Want dan zouden bepaalde delen die onder spanning staan, kunnen worden aangeraakt door de kleine handjes van al te nieuwsgierige kinderen die bijgevolg een elektrische schok zouden kunnen krijgen. 
 • In de mate van het mogelijke hou je de lichtslingers buiten het bereik van de kinderen en laat je er in elk geval nooit een kind mee spelen.

Een slinger met allerlei kleurtjes? Of met wit licht? 

Er is wit en wit. Ga de kleurtemperatuur in Kelvin (K) na. Als je warm wit wenst, moet je licht kiezen van hooguit 2 700 tot 3 000 K. Boven 3 500 tot 4 000 of zelfs 6 000 K blijkt het wit licht te koud te zijn, of zelfs blauwachtig, meer zoals hoe daglicht oogt.

Andere opties?

 • Flikkeren of niet ? Aan jou de keuze. Zorg dat je vindt wat je zoekt.
 • Er bestaan slingers met een programmering die het licht automatisch in- en uitschakelt. Laat het licht toch maar beter nooit aan wanneer je er niet bent.
 • Als je niet helemaal zeker bent van de benodigde lengte of als je je lichtslinger eventueel wilt kunnen langer maken, kies dan een model dat je kunt verlengen via een stekker die daarvoor bedoeld is (waterdicht als het voor buiten is). 

Andere aandachtspunten?

 • Koppel nooit twee slingers aan elkaar tenzij ze speciaal daartoe zijn ontworpen, zeker buiten (want de dichtingen moeten waterdicht zijn).
 • Bij een oude slinger moet je elk jaar nagaan of de kabels nog in goede staat zijn.
 • Vermijd contact tussen enerzijds metalen klemmen of decoratieve elementen zoals engelenhaar, en anderzijds de lichtslingers. Dat zorgt immers voor een verhoogd risico op een elektrische schok.
 • Omwille van veiligheidsredenen en onnodige kosten laat je een slinger niet branden zonder dat er toezicht is, zeker ‘s nachts.

Extra veiligheid?

Lees ons dossier over detectoren die je voor gevaar in huis kunnen behoeden.

Naar ons dossier over detectoren