Nieuws

Eén laag muurverf is soms al genoeg

11 mei 2020

Uit onze laatste test van witte muurverf blijkt dat je bij een kleine renovatie niet altijd meerdere lagen verf moet aanbrengen. Bij een derde van de geteste verven is één laag voldoende. Zo kun je de primer links laten liggen en bespaar je heel wat.

We hebben matte muurverf getest voor binnenshuis, gebaseerd op water. Het gaat om de belangrijkste merken op de markt. De matte tint geeft meerdere voordelen ten opzichte van glanzend: het licht wordt meer gelijkmatig weerkaatst, oneffenheden op het oppervlak zijn minder zichtbaar en de verf is gemakkelijker aan te brengen. Verf op basis van water droogt ook beduidend sneller. Daartegenover staat wel dat matte verf gevoeliger is voor vlekken en voor schimmel.

Bij renovatie geen primer nodig

In theorie wordt altijd aangeraden om te beginnen met een grondlaag alvorens de afwerkingslaag aan te brengen. Zeker in het geval van nieuwe muren, een nieuwe pleisterlaag, ruw pleisterwerk of een ruwe muur die nog nooit is geverfd, zal die muur altijd te veel verf opnemen zonder primer. Dit leidt tot kleurverschillen en strepen. Een primer zorgt bovendien voor een goede hechting van je verf aan je muur. Vergelijk het met dubbelzijdige tape die twee elementen aan elkaar vastmaakt.

Is je muur daarentegen helemaal proper, zonder gaatje of oneffenheid en is ze al eens geverfd met dezelfde type verf als die je opnieuw wilt gebruiken, dan heeft het weinig zin om primer te gebruiken. Je zou enkel tijd en geld verliezen.

Voordat je de nieuwe laag verf aanbrengt, moet je wel zeker zijn dat het oppervlak helemaal proper is, zonder stof en vooral helemaal ontvet. Zo bekom je het beste eindresultaat.

Een op de drie verven heeft maar een laag nodig

Niet alleen kom je er soms vanaf zonder primer, in bepaalde gevallen is het ook niet langer nodig om meerdere lagen aan te brengen. Je moet gewoon de juiste verf kiezen. Zeven van de twintig merken van verf die we in deze test hebben onderzocht, blijken voldoende dekking te geven bij een enkele laag. Het gaat om de merken Sikkens Alphacryl Morpha, Levis Ambiance Mur Extra Mat, Linitop Caractere Ultra mat, De Keyn The Essentials – muur- en plafondverf Mat, de Dulux Mat Colours Mur & Plafond en Powerdek muur- en plafondverf mat en De Keyn Decolatex.

Voor de labotest brengen we de witte verf met een rol aan op een gyprocplaat met daarop een brede zwarte band. We beoordelen de dekking van een verf als voldoende wanneer die zwarte band voor 97 % is bedekt.

Prijs per m², niet per liter

Ga je zelf verf kopen, bereken de prijs dan altijd per m² die je moet verven en niet per liter. De prijs berekenen per liter heeft weinig zin omdat je vooraf niet kunt weten hoeveel lagen je zult moeten aanbrengen. Een duurdere verf per liter kan soms goedkoper uitkomen omdat je er minder van nodig hebt, als ze een betere dekking biedt.

Alleen met de prijs per m² kun je dus echt vergelijken. Als je verf koopt, bekijk dan zeker eerst de testresultaten in onze koopwijzer muurverf.

28 Slechte
kwaliteit
Muurverven
Referentieprijs  24,00
81 Topkwaliteit
Muurverven
Referentieprijs  33,00
70 Goede
kwaliteit
Muurverven
Referentieprijs  34,99

Om de prijs te bepalen, berekenen wij het reële rendement van de verf door precies te meten hoeveel verf je per laag nodig hebt voor een voldoende dekking. Zo komen we uit op de hoeveelheid verf per vierkante meter. Als je dit dan koppelt aan het aantal lagen dat je moet aanbrengen, dan komen we uit op de werkelijke prijs per m².

Het is erg belangrijk deze berekening te maken om later niet voor onaangename verrassingen te staan. Wil je tijd en geld sparen, dan zijn het de hoeveelheid verf per m² en het aantal lagen die je in de gaten moet houden.