Nieuws

De robot die ramen wast: blijf beter dromen

11 februari 2016
De robot die ramen wast: blijf beter dromen

Het idee van een robot die uw ramen wast, is een droom voor velen. Ecovacs waagt een poging om die droom waar te maken met de Winbot W930. Daar hangt een pittig prijskaartje aan vast van € 399. Wie dat er voor wil betalen, luistert beter eerst nog eens naar de bekende hit van Marco Borsato.

De Winbot W930 wordt geleverd met een heleboel onderdelen en slechts een kleine handleiding. Gelukkig is het een erg duidelijke handleiding waardoor u vrij snel de Winbot kunt monteren. Er wordt ook een veiligheidsmechanisme meegeleverd om te verhinderen dat hij van een grote hoogte naar beneden valt.

Werking van het toestel

Dankzij een pomp die onderdruk creëert, blijft de robot aan het raam plakken. Onder het apparaat wordt een (herbruikbaar) microvezeldoekje gespannen dat moet worden bespoten met een meegeleverde glasreiniger. Maak de onderkant van het toestel droog voor u het op het raam plaatst. Nadat u hem in het stopcontact hebt gestoken -  het meegeleverde snoer is veeleer kort – en op de startknop hebt gedrukt, zuigt de Winbot zich vast aan het raam. Wanneer u een tweede keer op de startknop drukt, begint hij in stroken uw raam te poetsen. Althans, dat beweert de handleiding. Tijdens onze test ging de Winbot iets minder gestructureerd te werk.

Sowieso creëert het toestel aardig wat decibels. Op het einde van de cyclus maakt hij een biepgeluid om aan te geven dat hij klaar is met zijn taak. 

Grondiger dan een mens?

Op de plaats waar hij zijn cyclus eindigt, laat de Winbot wel nog sporen na die u nadien moet afwassen. Soms stopt de Winbot om een onverklaarbare reden, de microvezeldoekjes moeten regelmatig worden uitgewassen, vervangen enz. 

Het draagt er allemaal toe bij dat het toestel trager en minder grondig werkt dan een echt persoon, al presteert hij wel beter op binnenramen dan op buitenramen. 

Bovendien lijkt het dat de meegeleverde hoeveelheid schoonmaakproduct maar voor een beperkt aantal poetsbeurten is. U zult er dus mogelijk snel moeten bijbestellen, want in de handleiding wordt afgeraden om met andere producten te werken.