Nieuws

Bosch zaagstation PLS 300: wipzaag op het rechte pad

23 april 2010
Bosch zaagstation PLS 300: wipzaag op het rechte pad

Een hulpstuk om uw wipzaag in een rechte lijn doorheen een paneel te loodsen, daarmee pakt Bosch uit. Tijd voor een test!

In een rechte lijn zagen zonder de hulp van meetlat en potlood en dus met een behoorlijke tijdwinst, dat is in een notendop het opzet van het zaagstation PLS 300 van Bosch. Wij deden de test.

We vroegen aan een doorgewinterde klusser om het toestel te gebruiken voor enkele -voor hem- alledaagse handelingen zoals bv. het zagen van laminaat. Hij gebruikte daarvoor een al even doorgewinterde wipzaag. De resultaten waren echter behoorlijk teleurstellend.

Voor Bosch waren deze resultaten een verrassing. Een nieuwe test, met een nieuwe zaag, moest de oplossing bieden. En inderdaad, ditmaal waren we wel tevreden over de bekomen resultaten. Vandaar deze rechtzetting, met hieronder onze bevindingen bij de tweede test.

Zagen in alle richtingen

Het zaagstation bestaat uit een draaibare geleiderail, met steunen aan beide kanten. Het grote voordeel hiervan is dat u geen werkbank meer nodig hebt en bijvoorbeeld op de vloer of op een tafel kunt werken.

De geleiderail zorgt ervoor dat u met uw wipzaag in een rechte lijn kunt zagen, zowel loodrecht als in verstek. Als u in verstek moet zagen, bijvoorbeeld voor een deurlijst, kunt u de rail losmaken en de hoek, op de graad precies, instellen. Om uitsparingen te maken kunt u de rail eenvoudig verwijderen, zodat u enkel de steunen overhoudt.

U moet er wel rekening mee houden dat het paneel dat u wilt bewerken maximaal 31,5 cm breed mag zijn en minstens 28 cm lang moet zijn.

Rechtlijnig resultaat

Natuurlijk kunnen we het toestel pas goed beoordelen na een uitgebreide test. We probeerden dus enkele houten panelen te bewerken, in de hoop op een rechtlijnig resultaat.

Het paneel zetten we vast op het zaagstation door het onder de opklapbare geleiderail te bevestigen. Vervolgens was het aan de rail om onze wipzaag doorheen het hout te loodsen, en dat bleek geen probleem. Het resultaat was een rechte snede waar niets op aan te merken viel. Ook horizontaal in verstek zagen ging prima: een ingestelde hoek van 45° leverde effectief een hoek van 45° op.

Enige opmerking is dat de snede aan de bovenkant enigszins rafelig was, maar Bosch anticipeert hierop door in de handleiding het advies te geven om het paneel met de voorkant, de kant die zichtbaar zal zijn, naar beneden te leggen.

Als u dwars in verstek wilt zagen, dan kunt u het zaagstation enkel als steun gebruiken: u stelt de hoek waarin u zaagt niet in met behulp van de rail, maar door de zool van uw wipzaag in de juiste hoek te kantelen.

Vooral voor Bosch-wipzagen

Belangrijk om weten is dat het zaagstation ontworpen is om te gebruiken in combinatie met een wipzaag van Bosch, waarvan de zool precies in de rail past (6,5 cm breed). Toestellen van een ander merk, waarvan de zool even breed is, kunnen natuurlijk ook worden gebruikt. Een bredere zool zal niet in de rail passen, een smallere zool zal te los in de rail zitten en niet kunnen worden geleid.

De PLS 300 heeft een duidelijke handleiding, is eenvoudig te gebruiken en levert een goed resultaat op, als uw wipzaag tenminste nog in goede staat is. Het toestel kost € 79.