Nieuws

Bosch PMF 180 E: een plus in hoeken en kanten

08 september 2010
Bosch PMF 180 E: een plus in hoeken en kanten

Dit multifunctionele toestel kan zowel zagen als schuren. Het blijkt handig voor kleinere klussen.

De fabrikant zelf noemt dit toestel het “Zwitsers zakmes onder de elektrische gereedschappen”. Nu is Bosch niet de eerste fabrikant die een multifunctioneel elektrisch toestel ontwerpt en uitbrengt. Bijzonder is wel de combinatie van verwisselbare opzetstukken die meteen ook de toepassingen van het gereedschap bepalen: een segmentblad, een klein rechthoekig zaagblad en een schuurzool zijn standaard bijgeleverd.
 

Zagen in hoekjes en kanten

Met het bijgeleverde segmentblad – dit is een rond zaagblad dat echter geen volle schijf vormt - kunt u hout, kunststof en non-ferrometalen (bv. koper, aluminium, zink) doorzagen. Het voordeel van dit toestel ten opzichte van een klassieke cirkelzaag of decoupeerzaag is dat u aan de slag kunt op moeilijk bereikbare plaatsen: zo kunt u een deurlijst onderaan afkorten, een uitsparing maken voor bv. een ventilatieopening, uitstekende delen afzagen (leiding, kop van een schroef of spijker) enz. U kunt ook een sleufje maken in pleisterwerk of houtwerk, om een elektrische buis in onder te brengen. Het toestel blijkt daarbij makkelijk hanteerbaar door zijn geringe gewicht (1,2 kg) en zijn kleine formaat. Let wel: ook de zaagdiepte is beperkt: u kunt, afhankelijk van het materiaal, tot hooguit 2 cm diep werken. Het toestel kan daarbij vlot in een werkstuk “duiken”, d.w.z. midden in een werkstuk beginnen zagen (en niet vanaf de rand). De geringe zaagdiepte heeft dan weer als nadeel dat u dikkere materialen niet in één keer kunt doorzagen.

Het bijgeleverde segmentzaagblad is een universeel blad. Als we de proef op de som nemen, kunt u een mooie rechte zaagsnede maken, maar is het blad eigenlijk voor geen enkel materiaal perfect. Het is wel mogelijk om voor elk materiaal een specifiek blad bij te kopen. Desgewenst kunt u er zelfs een kopen om tegels door te slijpen of om oude voegen uit te slijpen.

Naast het segmentblad is een rechthoekig zaagblad van 32 op 40 mm bijgeleverd. Ook hiermee kunt u het toestel vlot in allerlei posities en in moeilijk bereikbare plaatsen gebruiken, onder meer dicht bij vloer of plafond of nog in hoeken. Handig om bv. een stuk plint uit te zagen. Met dit rechthoekige blad is het wel moeilijker om een rechte zaagsnede te maken dan met het segmentblad. 

Schuren als een deltaschuurmachine

Het derde accessoire is een driehoekige schuurzool, waardoor het toestel in een schuurmachine verandert, soms ook gekend als deltaschuurmachine. Zo’n toestel is handig in hoeken en kanten, als aanvulling op een excentrische schuurmachine of een vlakschuurmachine. Uiteraard presteert het minder snel en is het minder krachtig dan die grotere schuurtoestellen.

Eigenlijk kan de Bosch MPF 180 E nog met een vierde accessoire worden uitgerust, met name een schraper om bv. lijmresten van een tapijt te verwijderen op een vloer of een trap. Maar dat is niet bijgeleverd.

Handig in het gebruik

De Bosch PMF 180 Multi is een eenvoudig, gebruiksvriendelijk toestel. Het heeft vooral zijn nut in hoeken en kanten, in moeilijk bereikbare plaatsen, voor veeleer kleinere klussen, en minder voor grote toepassingen. Kortom, het toestel is complementair ten opzichte van een decoupeer- of cirkelzaag, maar kan ze niet vervangen: het is niet zo krachtig en heeft een beperkte zaagdiepte.

Zijn prijs waard?

De adviesprijs voor de Bosch PMF 180 E bedraagt € 109,95. Dat is niet weinig voor een toestel dat uiteindelijk niet in staat is om een decoupeer- of cirkelzaag te vervangen.

Maar u kunt ermee aan de slag in anders moeilijk bereikbare plaatsen en u hebt natuurlijk wel drie functies in één. Voor een deltaschuurmachine van Bosch bv. betaalt u € 66 tot € 110,95. Als u er aan zou denken om zo’n toestel te kopen, kunt u beter meteen opteren voor de multifunctionele PMF 180 E. Idem als u zou overwegen om u de elektrische verfkrabber van Bosch van € 91,95 aan te schaffen. Voor iets meer geld beschikt u dus over een multifunctioneel toestel.